HMC

De AD Ziekenhuis Top 100
HMC op 8e plaats

Auteur: Michael Borst
Datum: 9 november 2018

De AD Ziekenhuis Top 100
HMC op 8e plaats

Auteur: Michael Borst
Datum: 9 november 2018

Vandaag is de AD Ziekenhuis Top 100 verschenen. Dit jaar maakt de krant onderscheid tussen de 44 streekziekenhuizen en de 26 topklinische ziekenhuizen, waar HMC onderdeel van uitmaakt. HMC is in deze lijst van 26 genoteerd op de 8e plaats.

“We zien de top-10-notering dit jaar vooral als een mooi compliment aan al onze medewerkers die jaar in en jaar uit hard werken om goede zorg van hoog niveau te leveren”, zegt bestuursvoorzitter Paul Doop. “Het is goed om te zien dat er dit jaar in de AD Top 100 onderscheid wordt gemaakt tussen de topklinische ziekenhuizen en de streekziekenhuizen. HMC is een topklinisch ziekenhuis dat bovendien op een aantal specialismen een (boven) regionale functie heeft. Ook kiest HMC ervoor om altijd (bijna) iedereen te behandelen. Daardoor krijgt HMC (juist ook) complexere patiënten in huis. Dit maakt dat vergelijkingen zoals in de AD Top 100 altijd lastig zullen zijn.”

ad_top100hmc8e.png

Het AD houdt in de Ziekenhuis Top 100 criteria voor medische zorg aan, waar op sommige punten uitleg op zijn plek is. HMC heeft in samenwerking met het LUMC in het Universitair Kankercentrum Leiden | Den Haag alle kennis en ervaring in de behandeling van een groot aantal kankersoorten gebundeld. Oncologie is een speerpunt van ons ziekenhuis. We bieden juist die behandelingen aan waarvan we weten dat we er goed in zijn. In Nederland lopen we voorop met bijvoorbeeld onze methode om een geselecteerde groep patiënten direct te bestralen tijdens de borstkankeroperatie (intra-operatieve radiotherapie), waar we zeer goede resultaten mee behalen. We zijn er dan ook trots op om te zien dat onze goede oncologische zorg in deze AD Top 100 naar voren komt.

Met de medicatiecontrole zijn we hard aan de slag. We weten dat de controle wel gebeurt, maar de registratie ervan blijft soms liggen (medewerkers vergeten ‘het vinkje’ te zetten). Daarom hebben we bijvoorbeeld aanpassingen gedaan in ons elektronisch patiëntendossier waardoor het makkelijker registreren is, hebben bepaalde medewerkers specifiek de taak gekregen de registratie te controleren en wordt er door leidinggevenden voortdurend nadrukkelijk aandacht aan het onderwerp besteed. Ook vanuit de apotheek zijn er verbeteracties ingezet, zoals het geven van scholingen aan verpleegafdelingen. Hierdoor zien we opnieuw verbeteringen ten opzichte van een jaar geleden. Het onderwerp blijft onze aandacht houden. Zorg voor kwetsbare ouderen is goed in HMC. Dit blijkt onder andere uit de controles op verwardheid en dat vrijwel iedereen voorafgaand aan een operatie gescreend wordt op ondervoeding. Ook de oudere patiënt die een darmoperatie moet ondergaan wordt vooraf gescreend en beoordeeld door een internist ouderengeneeskunde.

Ook op ons andere speerpunt, acute zorg, scoren wij goed. Onze Spoedeisende hulp van HMC Westeinde is een van de grootste van Nederland en is een Traumacentrum level 1. Met innovatieve projecten, zoals de aanwezigheid van medisch specialisten op de SEH, werken wij hier aan het steeds verder verbeteren van de spoedzorg in ons hele ziekenhuis. We hebben grote expertise op het gebied van de behandeling van een beroerte (cva), waaronder grote herseninfarcten. We willen voorloper zijn op dit gebied en daarom openden we in mei 2018 als eerste ziekenhuis in Nederland een neuro-angio kamer op de SEH, wat onze doorlooptijd van de behandeling heeft verbeterd ten opzichte van landelijke uitkomsten.

Wil jij ook werken bij HMC? 

Bekijk dan onze openstaande vacatures via onderstaande button. Wij maken graag kennis met jou!

Vacatures bij HMC