HMC

Gastblog: 'De baby heeft moeite met ademen'

Auteur: Hanneke Bakker
Datum: 8 november 2018

Gastblog: 'De baby heeft moeite met ademen'

Auteur: Hanneke Bakker
Datum: 8 november 2018

Verpleegkundige Hanneke Bakker–Keijzer draagt zorg voor de couveusekindjes, en maakt hierdoor hele bijzondere momenten mee.

Het is druk op de couveusekamer. Er liggen vijf baby’s. De baby die ik nu ga verzorgen heeft het zwaar. Ze heeft moeite met ademen en wordt hierbij geholpen met ademhalingsondersteuning. Moeder is binnengereden met haar bed en vader staat naast hun kindje. Ze vinden het erg spannend en hebben veel vragen. Ik leg alles uit en ik zie hoe hun gezicht verandert van bezorgdheid en angst, naar bewondering voor de kracht van hun kindje.

Handen op het kindje

Ik open zacht de deurtjes van de couveuse, en laat vader hetzelfde doen. Moeder kijkt vanuit haar bed mee. Ouders geven aan graag mee te helpen, maar willen dat ik de verzorging doe. Vader legt liefdevol zijn handen op hun kindje. Hij praat zachtjes tegen haar en zegt hoe trots hij op haar is. Je ziet hoe het meisje reageert op de stem van vader. Als ik dit benoem, straalt zijn gezicht van trots.

Draden begeleiden

De verzorging gaat soepel, vooral dankzij de hulp van haar vader. Hierna vraag ik of moeder haar dochter bij zich wilt hebben. Haar ogen beginnen te schitteren, tranen wellen op. Ze fluistert dat ze niks lievers wilt. Ik open de klep van de couveuse. Ik pak het meisje met de grootst mogelijke zorgvuldigheid uit de couveuse en leg haar bij moeder. Alle slangen en draden begeleid ik en je ziet hoe vader, moeder en meisje genieten van dit kostbare moment als pril gezin. Wat bijzonder dat ik hier deel van uit kan maken…

Ook werken als Kinderverpleegkundige binnen HMC?

Bekijk dan onderstaande vacatures:

Auteur: Hanneke Bakker

Senior Kinderverpleegkundige

Naar alle blos