HMC

Hoe het werk voor mij veranderde na de verpleegafdeling

Auteur: Jacintha Versteeg
datum: 17 oktober 2018

Hoe het werk voor mij veranderde na de verpleegafdeling

Auteur: Jacintha Versteeg
datum: 17 oktober 2018

Ik ben Jacintha Versteeg en sinds december 2008 werkzaam bij HMC. Sinds januari 2018 ben ik werkzaam op de dialyseafdeling. Het voelde meteen als een warm bad. De combinatie van jonge en oudere collega’s maakt het een veelzijdig team. In maart jl. ben ik gestart met de opleiding voor dialyseverpleegkundige. Voordat ik deze opleiding in ging, heb ik 7 jaar bij de afdeling interne/ nefrologie gewerkt, dit deed ik altijd met plezier! Ik wilde echter mijn kennis graag uitbreiden betreffende de nefrologie. Om die reden heb ik een afspraak gemaakt om een dagje mee te lopen bij de dialyseafdeling. Daarna wist ik het zeker: ik wilde heel graag dit werk gaan doen! Omdat je voornamelijk overdag werkt, is het voor mij ook goed te combineren met mijn gezinsleven.

Hoe ziet mijn werkdag eruit?

Voordat ik start met mijn dienst geef ik de leerdoelen aan voor deze dag. Een collega waaraan ik gekoppeld sta, kijkt mee naar mijn handelen. Het aanprikken van de shunts was eerst heel spannend, maar nu ik dat vaker heb gedaan, merk ik dat ik er steeds meer gevoel voor krijg. Tijdens mijn dienst kan ik de zorg dragen voor 2 patiënten, als ik verder in de opleiding ben kunnen dit 3 tot 4 patiënten worden. Voor de patiënten verzorg je de dialyse, maar achter de schermen gebeurt er veel meer! Ik loop visite, schrijf overdrachten en bereid vakanties voor patiënten voor. Hierdoor is geen dag hetzelfde. Ik ben zelfstandig aan het werk, maar mijn collega ’s zijn er altijd om op terug te vallen. We zijn een hecht team en hebben veel voor elkaar over.

De opleiding duurt 15 maanden. Iedere maand ga ik 4 dagen naar school. De opleiding volg ik bij het Albeda college in Rotterdam. Ik hoop in juni 2019 de opleiding af te kunnen ronden! Met mijn praktijkbegeleidster en de werkbegeleiders hebben wij regelmatig gesprekken om te kijken hoe het met mijn opleiding gaat.

De patiënt zich écht beter laten voelen

Het leuke van het werken op de dialyseafdeling is dat je een behandeling geeft aan een patiënt waardoor deze zich weer beter gaat voelen. Vaak komen patiënten kortademig binnen, maar na de dialyse gaan de meeste patiënten weer redelijk fit naar huis. Doordat de patiënten hier poliklinisch zijn, ben je bezig met een andere manier van zorg verlenen. De meeste patiënten zijn hier 2 tot 3 keer per week, waardoor je een band opbouwt met de mensen. Onlangs bestond onze dialyseafdeling 50 jaar. Dit werd gevierd met een open dag. Ik was aan het werk deze dag. In de ochtend zorgden wij er met alle collega’s voor dat alles op tijd af was voor het lustrumfeest. Patiënten en collega’s hebben zich ingezet om er een groot feest van te maken. En dat was het zeker! Patiënten en personeel dronken samen een drankje en aten een hapje. Dat is heel bijzonder om zo samen te mogen doen!

Wil je meer weten over mijn opleiding of het werken bij de Dialyseafdeling? Je mag me altijd aan mijn jasje trekken voor meer informatie, ik vind het leuk om erover te vertellen!

Je kunt de vacature voor Dialyseverpleegkundige trouwens hier vinden.

Auteur: Jacintha Versteeg

Dialyseverpleegkundige

Naar alle blogs