HMC

Geslaagde 'Middag van de acute zorg'

Auteur: Michael Borst
Datum: 2 mei 2018

Geslaagde 'Middag van de acute zorg'

Auteur: Michael Borst
Datum: 2 mei 2018

Een strakke voorbereiding in een multidisciplinair team, een realistische praktijkcase, enthousiaste zorgprofessionals, een grote gevarieerde groep geïnteresseerden en een gezellige borrel. Dat waren de ingrediënten voor de zeer geslaagde ‘Middag van de acute zorg’.

De opening

We openden de dag met een warm welkom vanuit mij (Team Werving). Ik heb de ruim 50 aanwezigen kort laten weten wat onze insteek van deze middag was. Deze was zeer eenvoudig, namelijk het kennismaken met het vakgebied ‘Acute zorg’ en de bijbehorende specialistische afdelingen ‘OK’, ‘SEH’, ‘IC’, ‘CCU’ en ‘Recovery’. Ik heb iedereen verzocht zich goed te laten informeren, alle ogen en oren open te houden en alle kritische vragen te stellen. Om uiteindelijk voor zichzelf een beeld te kunnen te vormen of het werken in de acute zorg (bij HMC) iets voor hen zou zijn.

Een spannende praktijkcase

Tijdens mijn toelichting op het programma werd ik bruut onderbroken door mijn collega Rene (CCU Verpleegkundige) met de opmerking “Michael, het klinkt allemaal leuk, maar ik hoor net dat de ambulance is binnengekomen en ik heb begrepen dat het behoorlijk acuut is!”. Vanaf dat moment kwam inderdaad het ambulancepersoneel binnen met een (fictieve) patiënt en daarbij de briefing wat er met deze patiënt aan de hand was en wat er was gebeurd.

De patiënt had een heftig auto-ongeluk gehad en daarbij meerdere grote trauma’s opgelopen. Het was vanaf dat moment de taak van de SEH-arts, de SEH-verpleegkundigen, de IC-Verpleegkundigen en het OK-personeel ervoor te zorgen dat deze patiënt goed in beeld gebracht werd en na een korte reanimatie te stabiliseren om over te kunnen dragen voor de benodigde spoedoperaties. Het was te gek om te zien hoe de verschillende disciplines met elkaar samenwerkten en hoe adequaat er gehandeld werd. Je voelde de spanning in de zaal. En belangrijker nog, het was erg mooi om te zien hoe iedereen zijn eigen rol pakte in deze acute situatie.

Tijdens deze sessie waren de hartslag, bloeddruk en zuurstofwaardes duidelijk te zien op het grote scherm in de zaal zodat iedereen de gesteldheid van de patiënt kon volgen. Door de duidelijke uitleg van Rene over wat er gebeurde en zijn toelichting op alle medische termen van de SEH-arts, kon iedereen het gehele proces goed volgen.

Presentaties van zorgprofessionals en rondleiding op SEH

Na de spannende praktijkcase kon iedereen even op adem komen met een lekker drankje, koekjes en chocolade. De middag werd vervolgd met laagdrempelige presentaties van de Spoedeisende Hulp (SEH), de Intensive Care (IC), De Coronary Care Unit (CCU) en de Recovery (OK), waarop iedere expertise nog even kort terugblikte op de eigen rol binnen de praktijkcase. Daarna vertelde de SEH-verpleegkundigen meer over het aantrekkelijke karakter van de acute zorg en wat er naast de praktijkcase nog meer speelt op de afdeling. Denk hierbij aan coördinerende taken, het doen van triages en het verschil tussen het werken op de high care en de low care. Ook werd het werken op de SEH in combinatie met het werken op de ambulance toegelicht. Hier heeft de SEH in samenwerking met de GGD een interessant uitwisselingsprogramma voor.

De IC-professionals vertelde hoe een dag op de IC eruit ziet en lichtte het verschil tussen High care- en IC-verpleegkundige toe. Met name het aantal patiënten die je verzorgd en de complexiteit van de patiënt zijn hierbij van belang. Tevens werden de mogelijkheden en kansen voor het volgen van een traineeship op de IC uitgelegd en de doorgroeimogelijkheden wanneer je eenmaal IC-verpleegkundige bent.

Na deze presentaties werd de groep opgesplitst en hebben we in drie groepen een mooie rondleiding kunnen verzorgen op onze gloednieuwe SEH. Zowel personeel op de werkvloer, als praktijkopleiders en ambulancepersoneel namen de groepen mee naar de triagekamer, de behandelkamers, de low care afdeling, de high care afdeling en de traumakamer. Iedereen keek zijn/haar ogen uit en snoof de sfeer op de SEH op.

Na deze rondleiding was het de beurt aan de Recovery en de CCU om hun verhaal te doen. De praktijkopleider van de Recovery vertelde welke werkzaamheden plaatsvinden op de Recovery afdeling. Dit omdat de meeste mensen dit vaak niet goed weten. Denk hierbij aan het begeleiden van de patiënt voor en na een ingreep, het monitoren van de vitale functies, maatregelen treffen bij complicaties en assisteren bij locoregionale technieken. Een zeer afwisselend en uitdagend takenpakket met een wisselende werkdruk. De praktijkopleider van de CCU vertelde voornamelijk over de vooruitgang op de afdeling en op de behandeltechnieken. Zo bleef je vroeger bij een behandeling aan het hart twee weken in het ziekenhuis, waarbij je nu binnen 2 dagen weer thuis bent. Daarmee is het interessante vak van CCU verpleegkundige flink verandert en worden er andere vaardigheden verwacht tijdens de opleiding tot CCU verpleegkundige.

Het was een zeer inspirerende middag en ik ben veel wijzer geworden over het werken in de acute zorg. Ik zit er nu zelfs aan te denken te switchen naar duaal studeren om eerder de praktijk in te gaan! Ik geef deze middag een dikke 9!

Aanwezige tijdens middag van de acute zorg, 25 april 2018, HMC Westeinde

Praktijkopleiders aan het woord

Het laatste woord op het podium was voor de praktijkopleiders van de IC (Chantal) en de SEH (Marijn). Zij brachten voor alle aanwezigen zeer inzichtelijk in kaart wat je moet doen om Specialistisch verpleegkundige te kunnen worden bij HMC. Wat zijn de toelatingseisen, hoeveel stages komen daarbij kijken, hoeveel praktijkervaring doe je op en binnen welke termijn ben je gediplomeerd. Zodat iedereen een beeld voor zichzelf kon vormen wat de impact voor hem/haar is in zijn/haar situatie. De groep stelde hierbij goede inhoudelijke vragen.

Speeddate en borrel

Na de praktijkcase, de presentaties, het opletten, het meelopen en het goed luisteren was het tijd voor échte ontspanning. Ik sloot de dag af met het op het podium roepen van alle sprekers en hen voor de groep te bedanken voor hun tijd en inzet. Met als beloning een vrolijke bos bloemen. Om vervolgens bij iedere spreker nog eens samen te vatten van welke afdeling/expertise hij of zij was. Zodat iedereen wist bij wie zij moesten zijn voor al hun vragen tijdens de speeddate en borrel. Daarna begon direct de borrel en kon iedereen in de zaal gezellig napraten en alle vragen stellen aan de aanwezige zorgprofessionals en de praktijkopleiders.

Echt geïnteresseerd en een mooi cijfer!

Bij het verlaten van de ruimte heeft iedere aanwezige netjes zijn/haar badge ingeleverd en keurig twee korte vragen beantwoord. Zo hebben we een score van 98% op het antwoord JA op de vraag of zij benaderd wilden worden of meer informatie wilden ontvangen. En nog mooier: het gemiddelde cijfer dat wij van de groep aanwezigen kregen was een 8,0!

Kortom: We kijken met z’n allen terug op zeer geslaagde middag die zeker voor herhaling vatbaar is.

Ook werken bij HMC in de acute zorg?

Heb je naar aanleiding van deze blog interesse om bij HMC in de acute zorg te werken? Bekijk dan onderstaande vacatures en solliciteer. Wij kijken uit naar een kennismaking met jou! Staat jouw gewenste vacature er (nog) niet tussen? Maak dan een job-alert aan.

Auteur: Michael Borst

Adviseur Werving & Arbeidsmarktcommunicatie
06-127482941
michael.borst@haaglandenmc.nl

Naar alle blogs