HMC

Van boventallig naar vast in dienst
op de OK!

Auteur: Cris Dekker
datum: 1 oktober 2018

Van boventallig naar vast in dienst
op de OK!

Auteur: Cris Dekker
datum: 1 oktober 2018

Logistiek medewerker op de OK?! Wat is dat? En hoe kom je daar terecht? Allemaal vragen waar je in mijn blog antwoord op krijgt. Het is een ontzettend leuke functie en ik kan het weten, want ik ben het zelf! Ik vertel je graag meer over hoe ik op deze te gekke werkplek terecht ben gekomen met doorzettingsvermogen, wilskracht en met de nodige hulp.

De zorg uit handen nemen

Op alle operatiekamers (OK) van HMC werken chirurgen, denk bijvoorbeeld aan neurochirurgen, urologisch chirurgen, kaakchirurgen en traumachirurgen. Ieder specialisme heeft een terreindeskundige (TD) die o.a. verantwoordelijk is voor het bevoorraden/bestellen van de benodigde instrumenten en artikelen voor het betreffende specialisme. Een logistiek medewerker op de OK neemt deze zorg van de terreindeskundige uit handen zodat hij/zij prominenter op de OK aanwezig kan zijn. De chirurgen hebben zodoende een vast aanspreekpunt op de operatiekamer én in mij een vast aanspreekpunt op de achtergrond als het gaat om het bevoorraden van alle instrumenten en artikelen. Een échte win-win situatie dus.

De taken

Ik beheer de berg- en voorraadruimtes, zorg ervoor dat alle barcodes per artikel kloppen en artikelen (uiteenlopend van infusen, katheters, desinfectiemiddel, pleitsters tot pennen, potloden, wc papier etc) altijd op voorraad zijn voor de OK-assistenten, zodat er nooit wordt misgegrepen. Bij spoedoperaties schakel ik direct met afdeling Inkoop om ervoor te zorgen dat het vereiste artikel er dezelfde dag nog is. Indien nodig zetten we dan een koerier in. Want de operatie MOET doorgaan!

Bovenstaande werkwijze bestond al enige tijd op de OK’s van HMC Antoniushove en HMC Bronovo, maar nog niet op de OK van HMC Westeinde. Gelukkig kwam daar snel verandering in. Voor mijn komst op de OK verzorgde afdeling Logistiek bovenstaande werkzaamheden: ‘s ochtends kwam men alles scannen en in de middag ruimde men alles in. 

Van boventalligheid naar vast in dienst

Dan komen we nu uit bij het punt hoe ik bij de OK terecht ben gekomen. Na 20 jaar werkzaam te zijn geweest als (senior) logistiek medewerker op de afdeling Logistiek werd ik na een reorganisatie boventallig. Hier was ik natuurlijk niet blij mee en het deed eerlijk gezegd behoorlijk pijn. Toen ik deze boodschap kreeg heb ik ervoor gevochten mijn plek te behouden maar de uitkomst bleef hetzelfde: door teruggang in formatie kwam mijn plek te vervallen.

Ik wist dat er een mobiel traject mogelijk was. Daar wilde ik niet in omdat ik dat als opgeven zag. Toen hoorde ik in de wandelgangen dat er een plek vrijkwam op de OK als logistiek medewerker en dat wilde ik natuurlijk wel. Ik heb toen direct naar Erika Bonoo (mobiliteitsadviseur) gebeld met de mededeling dat ik toch een mobiliteitstraject wilde. Ik heb snel daarna een intake bij Erika gedaan en direct aangegeven dat ik die plek op de OK wilde. De vacature stond op dat moment nog niet officieel open bij Erika maar ik zei dat ik er ECHT op wilde en ging solliciteren. Erika heeft direct met de manager van de OK gebeld en gevraagd met mij te praten. De manager is vervolgens direct naar onze vergaderruimte gekomen en zei “Ja, er komt een vacature dus verkoop je maar gelijk, waarom zou ik jou daar voor moeten aannemen?”.

Ik overtuigde de manager door aan te geven dat ik 20 jaar ervaring in de logistiek bij HMC had, in die tijd ook al de OK-hallen had ingeruimd, dus exact wist welke artikelen er worden gebruikt. Ook heb ik aangegeven dat ik 2 jaar op de CSA (sterilisatieafdeling) hebt gewerkt en dat gaf de doorslag want dat materiaal wordt ook op de Ok gebruikt. Kortom:  de manager was om!

Een bijkomend voordeel was dat de collega’s op de OK mij al kenden en er ook van overtuigd waren dat ik deze functie aankon. Na een gesprek met de OK collega’s ben ik dezelfde dag nog aangenomen. Op 1 mei 2017 ben ik begonnen en ik ben nu ruim een jaar werkzaam in deze functie. En weet je? Ik heb er zelfs een beter salaris aan overgehouden omdat de functie hoger is ingeschaald dan mijn vorige functie en kan in vaste dienst op de OK blijven! 

En dat is nog niet alles

En alsof dat nog niet genoeg is: ik ga binnenkort wéér doorgroeien! Ik heb het logistieke gedeelte van de OK verder uitgebouwd, met name op het gebied van het creëren van overzicht. Ik heb alles overzichtelijker voor iedereen gemaakt. Omdat dit nu goed op orde is ga ik meer rouleren tussen de 3 ziekenhuislocaties en ik krijg er meer specialismen bij, dat is hartstikke leuk. Daarbij werk ik ook steeds meer met de computersystemen waardoor mijn computerkennis aanzienlijk groeit.  Op de OK heeft men letterlijk gezegd ‘Dit is jouw TOKO, doe het op jouw manier dus zet het maar op’. En ik heb het helemaal voor elkaar! Er wordt nu zelfs geworven voor een directe collega dus mijn vervanger komt in een gespreid bedje terecht!

Dankwoord voor Erika, mobiliteitsadviseur

Erika heeft zich in die korte tijd keihard voor mij ingezet. Na 20 jaar opnieuw solliciteren “is wel een ding”. Mijn CV was zeer gedateerd, dus we hebben samen een nieuw CV gemaakt. Ik weet nog dat ik ontzettend zenuwachtig was voor het gesprek met de manager van OK. Erika is een enorme steun geweest en zij heeft mij het gevoel gegeven dat ik het zelf heb gedaan. Dat is natuurlijk ook zo maar haar aanwezigheid, adviezen en daadkracht hebben zeker bijgedragen. Ik heb Erika nog apart bedankt voor alles wat ze voor mij gedaan heeft en dat ik echt de meerwaarde zie van haar werk.

Ik heb in het jaar dat ik hier op de OK werk waanzinnig veel geleerd. Ik moet echt goed nadenken en het is mega interessant wat hier allemaal gebeurt. Ik kom zelf ook op de OK omdat ik ook kan zien waar ik het voor doe. waarom iets urgent is, wat er dan gebruikt wordt en waarom. Mijn werkomgeving is veel groter, breder en uitdagender geworden. Ik ben in de korte tijd al naar logistieke congressen geweest en zie nu in wat ‘logistiek’ écht betekent. Ik leer elke dag en ik word elke dag uitgedaagd.

Ik ben gewoon gelukkig hier! Waar een mobiliteitstraject al niet goed voor is!

Auteur: Cris Dekker

Logistiek medewerker OK

Naar alle blogs