HMC

Anneke Leijgraaff (68)

Niet zomaar een vrijwilliger

Anneke Leijgraaff (68)

Niet zomaar een vrijwilliger

68 jaar geleden ben ik geboren in ‘Antoniushove’ te Voorburg. Inmiddels heb ik 3 kinderen en 8 kleinkinderen gekregen en werk ik in het ziekenhuis waar ik ter wereld kwam. Dat is wel erg bijzonder!

Sociaal en betrouwbaar

In 1998 ben ik met veel knieklachten in de ziektewet (toen heette dat nog zo) terechtgekomen. Toen dacht ik wel: waar start ik mijn leven nu weer? Ik vond het erg moeilijk, maar merkte wel dat mijn lichaam het echt niet meer kon. Ik heb mijn hele leven in de winkel gewerkt en gedurende vakantie of ziekte nam ik de leidinggevende taken op me. Ik ben goed in zaken regelen en denk makkelijk vooruit. Het is voor mij dan ook leuk dat ik nu teamleider ben van het gastvrouwenteam HMC Antoniushove. Dit team bestaat uit 24 enthousiaste dames en 1 man.

Het is eigenlijk toeval dat ik dit werk nu doe. In 2000 werd ik namelijk bij HMC (toen nog MCH) geopereerd aan mijn rug. Ik moest 14 dagen in bed blijven en raakte in het ziekenhuis in gesprek met een vrijwilliger. Het was een hele gezellige dame waar ik leuk mee kon kletsen. Ik wist meteen dat ik, zodra ik weer op de been was, dat werk ook wilde gaan doen. De specialist die mij op dat moment behandelde vond het erg leuk toen ik het hem vertelde! En zo gezegd, zo gedaan. Ik begon bij de ‘Uni van vrijwilligers’ te Leidschendam. Vanuit hen werd ik ingezet bij de afdeling ‘bloemen en fruit’ van HMC Antoniushove. Ik zie het als een uitdaging om mensen blij te maken. Ik weet wat het met je doet als je in het ziekenhuis ligt. Daar wordt je niet blij van. Aandacht krijgen van een onafhankelijk persoon is dan heel fijn.

Na een jaar heb ik het werken bij deze afdeling uitgebreid met het werken als gastvrouw. Iemand van de uni vroeg mij of ik dit wilde gaan doen. Ik vond dat heel leuk en heb mijn uren uitgebreid. In het begin vond ik het wel lastig. Patiënten zijn vaak nerveus. Jij bent hun eerste aanspreekpunt in het ziekenhuis en je moet jezelf wegcijferen en jezelf niet aan de patiënt opdringen. Dat is heel belangrijk en dit geef ik ook mijn team mee.

Mooie momenten

Ooit was ik bij een patiënt van de Orthopeed die mij in die tijd aan mijn knie heeft geopereerd. Het was een man die op de afdeling lag te shaken voor een operatie aan zijn nieuwe knie. Hij was zo nerveus en zo bang dat hij na zijn operatie niet meer kon lopen. Ik heb hem gerustgesteld door een stukje voor hem te lopen en hem gevraagd of hij kon zien dat ik nieuwe knieën heb. Toen hij hoorde dat ik ook twee kunstknieën heb, was hij zo opgelucht en blij dat ik hem dit vertelde. Dat zijn mooie momenten!

Toen ik net als vrijwilliger werkte, merkte ik al snel dat het zeer gewaardeerd werk is. Je kunt al heel veel voor een patiënt betekenen door alleen maar te vragen ‘wat kan ik voor je doen?’. Hen een luisterend oor bieden. Vroeger zag je vaker dezelfde patiënt, omdat ze toen langer in het ziekenhuis lagen. Toen zei men vaak ‘wat leuk dat je er weer bent’. Dat is leuk om te horen!

De patiënt zodanig kunnen laten ontspannen, zodat ze relaxter naar een specialist gaan. Bijvoorbeeld door met iemand mee te lopen en oppervlakkig een praatje te houden. Voor mij gaat het erom dat de patiënt zich op z’n gemak voelt.

Ik mag alles doen wat mijn hart mij ingeeft, als vrijwilliger. Dat moet ook zo blijven; dat je als vrijwillig mag doen wat je gevoel je ingeeft.

Anneke Leijgraaff, 68 jaar, Vrijwilliger

17 jaar vrijwilliger

Ik ben nu 17 jaar vrijwilliger en ontzettend trots dat ik hier nog steeds rondloop. Ik heb in deze 17 jaar veel meegemaakt. Maar dit werk houdt me ook op de been en drijft mij om door te gaan. Op het werk laat ik mijn privé-situatie thuis en richt ik mezelf helemaal op de patiënt. Ik kom iedere keer met een goed gevoel weer thuis. Zolang ik dat blijf houden, hoop ik dit te kunnen blijven doen.

Ik woon op mezelf in Leidschendam, dicht bij het ziekenhuis. Waar ik in mijn vrije tijd van geniet is van mijn grootste hobby: zingen in een operakoor. Wij zingen 1x per week samen en hebben binnenkort een groot concert. Vroeger heb ik veel gesport, maar dat kan ik helaas niet meer. Toen dat niet meer kon, bedacht ik wat ik wilde gaan doen en ik ben daardoor in het operakoor begonnen.

U weet alles

De patiënten komen met allerlei vragen bij je. Van "waar is het laboratorium?", tot "waar vind ik de brievenbus?". Mensen zeggen ook weleens tegen me "We vragen het aan u, u weet alles". Mijn reactie is dan vaak "bijna alles". Als vrijwilliger moet je een extra toevoeging zijn voor het ziekenhuis. Men noemt ons ook wel ‘onbetaalde medewerker’. We maken namelijk echt onderdeel uit van het team en het ziekenhuis. We krijgen ook een kerstpakket en zijn overal bij betrokken. Maar ook zonder kerstpakket zou ik dit werk doen hoor! HMC is heel goed voor haar vrijwilligers. Ze doen veel voor ons, zoals: een themadag of een dagje uit. Ze geven je echt het gevoel dat je erbij hoort! De Raad van Bestuur laat zich ook regelmatig zien en zij weten hoeveel we allemaal doen en dat we veel betekenen voor de organisatie.

Ik heb HMC altijd een mooi ziekenhuis gevonden! Al is het na de fusie wel veranderd. Soms staan patiënten bijvoorbeeld op de verkeerde locatie, dat is dan vervelend. Vooral als ze geopereerd moeten worden. Communicatie met de patiënt is na de fusie nog belangrijker geworden.

We krijgen soms met lastige situaties te maken. Gelukkig kan ik goed relativeren en het loslaten. Zodra ik naar huis ga, neem ik de dingen niet mee. Als je niet los kunt laten, dan moet je jezelf afvragen of je het aankunt. Niet iedereen is geschikt om in een medische omgeving te werken.

Daarnaast moet je als vrijwilliger oprecht en eerlijk zijn en de patiënten tegemoet treden waar nodig. Jezelf gastvrij opstellen en mensen koffie aanbieden als het nodig is. We ontvangen ook weleens een doosje chocolade, omdat we mensen zo goed hebben geholpen. Dan weet je dat je het goed doet!

Als het aan mij ligt ga ik nog jaren zo door! Ik krijg er energie van!

Interesse?

Ook vrijwilliger worden binnen HMC? Stuur dan een mail met motivatie, CV en telefoonnummer. Wij kunnen daarna met jou in contact komen over je voorkeuren binnen HMC: