HMC

Ard Joosse

Ambitieuze Verpleegkundige Acute Cardiologie

Ard Joosse

Ambitieuze Verpleegkundige Acute Cardiologie

Ik weet nog goed toen ik 14 jaar oud was en mijn arm brak. Wat vond ik het interessant dat ik in het gips mocht en te maken kreeg met het ziekenhuis en de mensen die daar werkten. Ik vroeg aan iedereen die ik daar tegenkwam welke opleiding ze hadden gevolgd, omdat ik dat ook wilde gaan doen!

Dit jaar bracht ik nuances aan in het vak; het is niet alleen maar zorgen, het is zoveel meer en leuker dan dat.

Ard Joosse, Verpleegkundige Acute Cardiologie

Van Zeeland naar Den Haag

Sinds ik bij HMC werk (dit is nu 2 jaar) woon ik in Den Haag. Ik ben opgegroeid in Middelburg (Zeeland) en heb bij de Hogeschool Zeeland mijn HBO-V gedaan waarvoor ik stages heb gelopen bij het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis. Ik wilde een praktisch en nuttig beroep en écht iets voor mensen betekenen. Echter overtuigde een bezoekje aan een open dag van de verpleegkundige opleiding mij niet. Ik kwam in een zaal vol met bedden en meisjes (ik was toen 16 jaar) en dacht “Dit gaat hem echt niet worden”. Maar na een jaartje overdenken, kon ik het niet loslaten. Dit jaar bracht ik nuances aan in het vak; het is niet alleen maar zorgen, het is zoveel meer en leuker dan dat.

Het 3e jaar kwam ik bij de afdeling Heelkunde terecht. Hier heb ik een half jaar lang, 32 uur per week, stagegelopen. Voor mijn afstudeerstage wilde ik naar de IC en moest hiervoor solliciteren. Dat deed ik en ik werd aangenomen. Daar is mijn passie voor de acute zorg begonnen en dat was het moment dat ik wist dat ik hierin verder wilde!

Na het afstuderen vond ik het leuk om ergens anders te gaan wonen en werken. Veel vrienden van mij studeerden en wonen al in de regio Den Haag. Dat bracht mij dus ook hier. Ik kwam uit bij HMC, de afdeling Cardiologie. HMC is een heel groot Topklinisch (trauma level 1) ziekenhuis. Op gebied van Cardiologie gebeurt er heel veel. Heel veelzijdig. Dat maakt het hier zo leuk!

Eerste Hart Hulp (EHH)

Als CCU verpleegkundige werk je niet alleen op je eigen eiland, maar rouleer je ook bij de Eerste Hart Hulp (EHH) bij de SEH. Je bent ook onderdeel van het reanimatieteam en tijdens de avonden/ nachten/ weekenden zijn we ook op de HCK (Hart Catheterisatie Kamers) te vinden. Patiënten met een hartinfarct komen bij ons op de afdeling binnen en als CCU verpleegkundigen assisteren we bij een ingreep die deze patiënten nodig hebben. Zo heb je de interventiecardiologie (dotteren, hartinfarcten) en Cardiologen die gespecialiseerd zijn in pacemakers.

Onze EHH is een soort SEH voor patiënten die pijn op de borst of ritmestoornissen hebben of benauwd zijn wat men wijt aan een hartprobleem. Bij de EHH bekijken we de patiënten en doen verschillende testen. De dynamiek is hier heel anders, omdat je ook een stukje diagnostiek doet. Van daaruit bekijken we of de patiënten naar huis kunnen of moeten worden opgenomen op de CCU, Cardiologie of meteen gedotterd moeten worden.

CCU Verpleegkundige in opleiding

Twee jaar geleden ben ik in HMC gaan werken als HBO Verpleegkundige Cardiologie. Acute situaties intrigeren mij enorm en ik merkte dat ik mezelf verder wilde gaan verdiepen en meer met de arts wilde gaan meedenken. Voor mij is dit belangrijk en ik vind het prettig om initiatief te tonen. Ik koos ervoor om verder te gaan studeren voor CCU Verpleegkundige. Nadat ik 2 maanden had voorgewerkt, kon ik starten met de opleiding.

Deze opleiding duurde 1 jaar en ik mag mezelf sinds kort volwaardig CCU Verpleegkundige noemen!

Het grootste gedeelte van de opleiding werk je op je eigen afdeling (CCU) en je hebt 1-2 dagen per week theorieles. Daarnaast loop je stage bij de Intensive Care (IC) en normaal gesproken bij de CCU in het LUMC. Dit laatste ging helaas niet door vanwege COVID. De lessen waren om die reden ook online. Dat vond ik wel jammer, dat ik niet de andere studenten kon ontmoeten. Aan de andere kant heb ik er veel respect voor dat het op deze manier toch kon doorgaan en ik ‘gewoon’ een gedegen opleiding heb kunnen volgen.

Voorlopig ga ik ervaring opdoen en het feit dat ik nu afgestudeerd ben, wil voor mij niet zeggen dat ik klaar ben met leren. Ik kan nog veel leren van acute situaties en mijn kennis verder ontwikkelen. In de toekomst zou ik wel een combinatie willen tussen het werk bij de CCU en de IC. Dit lijkt mij heel goed voor je vaardigheden.

Tweede thuis

Op mijn afdeling is er een leuke mix van collega’s en kan ik het gelukkig met iedereen goed vinden. Er zijn jonge mensen (pas afgestudeerden) en ook ervaren CCU Verpleegkundigen. Dit is een hele goede combi! Ook hebben we een fijne zorgmanager, die je echt waardeert. Ondanks zijn drukke agenda laat hij zich altijd even zien en ik weet dat ik altijd bij hem terecht kan.

Het wordt tijd dat we weer met collega’s lekker na werktijd naar het terras kunnen!

Geïnteresseerd geraakt?

Heb je na het lezen van mijn verhaal interesse om mijn collega te worden en ook als (Leerling) CCU Verpleegkundige bij HMC te werken? Ga dan direct naar onze openstaande vacature via onderstaande button!

Naar onze vacature voor Leerling CCU verpleegkundige