HMC

Arie Spaans

Een echte liefhebber van
de Medische Microbiologie

Arie Spaans

Een echte liefhebber van
de Medische Microbiologie

Ze springen nooit van de plaat. Men denkt dat als je het deksel van de plaat haalt dat de bacteriën eraf springen.

Iedereen verdient een kans om te doen wat hij of zij leuk vindt

Het is inmiddels alweer 41 jaar geleden dat ik mijn MBO studie Medische Microbiologie afrondde. Ik ben in de “oertijd” begonnen bij HMC (toen nog MCH) in een klein laboratorium, een kamer van 20x10 meter. Ik was nog erg jong en had een gecombineerde MBO opleiding met als aandachtsgebieden: bacteriologie, hematologie en pathologie. Toentertijd waren er nog weinig analisten op de arbeidsmarkt, dus ik kon kiezen waar ik wilde gaan werken. Ik ben meteen aan de slag gegaan bij HMC. Hier heb ik de kans gekregen om écht het vak te leren. Bij het laboratorium voel ik me nuttig, doordat ik veel verschillende bacteriën kon onderzoeken en dingen kon uitpluizen. Het liefst wilde ik in dit grote perifere binnenstadsziekenhuis werken, want hier gebeurt het! Na mijn MBO heb ik er wel over nagedacht om een HBO opleiding te gaan volgen, maar we kochten een huis en kregen twee kinderen. Het is er gewoonweg niet meer van gekomen. Het is nu ook goed zo. Ik doe uiteindelijk hetzelfde werk als HBO geschoolden. Inmiddels heb ik 41 dienstjaren erop zitten, waar ik wel een beetje trots op ben!

Op het Laboratorium heb ik ook mijn vrouw leren kennen. We deden hetzelfde werk en we hebben veel gemeen. Even later kregen we twee meiden en we konden werk en privé goed combineren. Het was een luxe, we zijn beiden 3 dagen gaan werken en hadden daardoor een gecombineerde functie.

Vroeger kon dat echt niet zomaar, maar de Microbioloog van toen (Dr. Doornbos) vond in die tijd al dat parttime werken de toekomst had en heeft zichzelf daar ook voor ingezet. Toen de kinderen klein waren wisselden we elkaar af. Nu werken we tegelijk. We zijn nog steeds bij elkaar en delen al 41 jaar lief en leed samen. Ook werken we nog steeds beiden in het Laboratorium bij HMC.

Leuk om bacteriën te vinden

Als het materiaal bij ons binnenkomt dan wordt het meteen op een voedingsbodem gezet, zodat het kan groeien. Het weefselmonster proberen we dezelfde dag in te zetten, want als we dat niet doen ben je weer een dag verder. De volgende ochtend halen we de kweken uit de stoof en kunnen we het materiaal verder onderzoeken. We zien wat er wel en niet is gegroeid en gaan daarmee aan de slag. In de middag testen we hoe de bacterie heet en welke antibiotica kan worden ingezet. Ook hier gaat weer een nacht overheen. Soms kom je weleens wat tegen waarvan je al direct een vermoeden hebt wat het kan zijn, dat is leuk. Na al die jaren als microbiologisch analist vind ik sommige bacteriën nog steeds leuk om te vinden. We hebben een keer meegemaakt dat we iets zagen waarvan we het vermoeden hadden wat het kon zijn. Het kwam echter niet overeen bij het ziektebeeld van de patiënt. De volgende dag belde mijn collega op om te vertellen wat het was en we zaten goed! Dat is leuk! Bij een bijzondere kweek wil er nog weleens wat opwinding zij op de labvloer. Voor de patient is het erg als we een infectie ontdekken maar door onze onderzoeken kunnen artsen de juiste medicatie toedienen.

Omdat HMC een binnenstad-ziekenhuis is zien we heel veel en ook soms unieke bacteriën. We vinden ook TBC bij patiënten: dat blijft mooi om te zien, een echte tuberculose. Ik spreek nog weleens oud-collega’s uit het vakgebied. Vele collega’s verbazen zich erover als ik ze vertel wat we hier allemaal ontdekken en vinden.

Bij een bijzondere bacterie komen de collega's vaak even kijken en is er opwinding op de labvloer.

Arie Spaans, Analist Medische Microbiologie

Waarom HMC?

Ik werk in een ontzettend leuk vakgebied! Bij HMC heb ik altijd een goede werk- en privébalans gekend. Ik ben binnen een kwartier op mijn werk en ik heb leuke collega’s, wat wil ik nog meer?

HMC is een financieel gezond ziekenhuis, waar heel veel mogelijk is. Ze geeft mij en mijn partner ook de zekerheid, die we willen. Ook werken we hier met de nieuwste technologieën B.V. MALDI-TOF. En het team houdt mij hier. Het is een mix van oude en jonge medewerkers. De jonge mensen hebben geen verleden hier en een frisse blik, dat houdt mij ook jong. Naast mijn werkzaamheden begeleid ik ook stagiaires. Ik leer ze om niet met nummers te werken, maar dat het een stuk leuker is als je betrokken bent met de patiënt en dus naar naam, geboortedatum, et cetera kijkt. Het is fijn en goed om te weten wie er achter het nummer zit. Als je jezelf dat niet afvraagt, is het niet leuk meer. Het is geweldig om jonge mensen het vak te leren! Ex-stagiaires die het goed hebben gedaan krijgen de kans om hier te komen werken en zichzelf verder te ontwikkelen. Het maakt niet uit of je MBO of HBO geschoold bent, we kijken naar wat je kunt en wat je in je hebt. Het lab is wel mijn ‘kindje’. Ik vind het zonde als dingen niet goed lopen. Ik vind het goed om de stagiaires te leren dat je kritisch moet blijven en dat je met een tevreden gevoel naar huis kunt gaan.

Analist Microbiologie én Zwembadinstructeur

Het staat zo ver van elkaar, maar naast mijn functie als Analist Microbiologie ben ik ook zwembad instructeur. Toen mijn jongste dochter 3 jaar was ben ik begonnen als zwemonderwijzer, vooral schoolzwemmen. En 1 dag in de week als Ambtenaar OCW. Het was totaal wat anders maar het leek me erg leuk. Het is te gek dat ik het 1 dag in de week kan combineren met mijn baan. Toentertijd was er een taboe op 3 dagen werken, maar het kon wel allemaal bij HMC. Dat heeft er voor gezorgd dat ik het nog steeds kan doen. De combinatie is voor mij erg leuk, misschien zelfs wel nodig.

De toekomst van de afdeling Medische Microbiologie

Door de steeds vernieuwende technologie kunnen we steeds sneller onze onderzoeken doen. Daar waar je eerst een dag over deed om iets af te lezen, is nu binnen 3 minuten klaar. De werkzaamheden gaan hierdoor ook efficiënter. Ik ben van mening dat we vanwege de concurrentie meer focus moeten leggen op de kliniek en dat we meer zouden moeten uitbesteden aan de concurrent. Hiermee zoeken we dus steeds meer de samenwerking op. Goede service aan de huisartsen. Ook in de technologie is veel veranderd: vroeger deden we veel met de hand en wisten we veel uit ons hoofd. Sommige vakkennis verdwijnt door de automatisering. Er zijn niet veel testen meer die je met de hand kan doen. Ik weet niet of ik nu weer voor het vak zou kiezen. Ik ben qua karakter ook veranderd. Over 1 jaar ga ik waarschijnlijk met vervroegd pensioen. Dit komt eigenlijk mede door de diensten die ik nog moet draaien. Daar zie ik tegenop. Ik blijf nog wel werkzaam als zwembadinstructeur. Toch ga ik het vakgebied echt missen! Hier heb ik 41 jaren van mijn leven aan toegewijd. Als ik met pensioen ben, haal ik meteen een microscoop in huis, die heb ik altijd al willen hebben!

Wil jij ook werken als Medisch ondersteuner?

Heb je naar aanleiding van mijn verhaal interesse om bij HMC binnen onze Medische ondersteuning te werken? Bekijk dan onderstaande vacatures en solliciteer. Wij kijken uit naar een kennismaking met jou! Staat jouw gewenste vacature er (nog) niet tussen? Maak dan een job-alert aan.