HMC

Britt Kraaijevanger

Een verpleegkundige met veel (levens)ervaring in de rugzak

Britt Kraaijevanger

Een verpleegkundige met veel (levens)ervaring in de rugzak

Ik neem het leven zoals het is. Toen ik bij de Neurochirurgie kwam werken, realiseerde ik me dat het leven ook ineens 180 graden kan draaien. Ik twijfelde altijd om een tatoeage te nemen, maar deze realisatie heeft dit in een stroomversnelling gezet. Je leeft maar een keer! En denken aan later, dat moment komt misschien wel nooit.

Van Voorhout naar Oman en weer terug

Ik ben voor het grootste gedeelte opgegroeid in het kleine dorpje Voorhout. Op mijn zevende heb ik voor mijn vaders werk 4 jaar in Oman gewoond, waarna ik weer in Voorhout terug verhuisd ben. Ik heb de opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening gedaan in Leiden, maar ik wilde toch iets meer met mijn handen gaan doen. Stilzitten achter een bureau is niets voor mij. Ik wilde graag actief mensen helpen met zichtbaar resultaat, dus heb ik de opleiding Verpleegkundige gevolgd op de Haagse hogeschool.

In mijn vrije tijd doe ik aan wedstrijdzwemmen en open water zwemmen bij een zwemvereniging in Den Haag. Zo heb ik bijvoorbeeld het IJsselmeer overgezwommen met een estafette team. Mijn ouders hebben elkaar ontmoet in het zwembad, het is er dus bij mij met de paplepel ingegoten!

Tijdens mijn studie ben ik een maand naar Nepal gegaan, en ben ik naar Mount Everest base camp gelopen. In totaal was dit een tocht van 11 dagen.  Ik ben dol op reizen, zodra het kan ben ik weg! Mijn laatste vakantie was naar Oekraïne, waar ik Tjernobyl heb bezocht, erg indrukwekkend was dat. Mexico is de eerstvolgende bestemming dus ik ben druk bezig Spaans onder de knie te krijgen. 

Op de afdeling Neurochirurgie vind ik de mix van de laag- en hoogcomplexe zorg ontzettend interessant. Daarom wil ik hier graag blijven werken.

Britt Kraaijevanger, Verpleegkundige Neurochirurgie

De opleiding en mijn ervaringen binnen HMC

Vanaf mijn tweede leerjaar heb ik de opleiding duaal gevolgd en ben ik op de afdeling Neurochirurgie terecht gekomen. Het eerste half jaar heb ik hier gewerkt. Ik kwam terecht in een heel warm team. Dat was het eerste wat me opviel. Het is wel een drukke afdeling, het is een komen en gaan van patiënten. Een mix van hoog- en laag complexe zorg. Je hebt kleine ingrepen met hernia’s maar je hebt ook de grote herseningrepen/operaties. Bij complicaties wordt de zorg voor de patiënt uiteraard complexer. Er komen veel verpleegtechnische handelingen aan bod op de afdeling. Je leert daardoor snel als leerling alle handelingen.

Je ziet goed de post- en de pre operatieve zorg. Het is een chirurgische afdeling en je moet hier goed klinisch redeneren, weten waarom je iets doet en verder denken dan wat je voor je ziet. Er is een vaste kern op de afdeling aanwezig. Er is veel expertise in huis en ze zijn bereid om veel kennis met je te delen. Er worden ook klinische lessen gegeven. Onze zorgmanager is zeer betrokken bij de afdeling!

Na mijn ervaring op de afdeling Neurochirurgie ben ik een jaar op de afdeling Longgeneeskunde en Neurologie gaan werken in HMC Antoniushove. Mijn afstudeerjaar is op de afdeling Interne Oncologie geweest. Hier heb ik nog een interessant implementatiefilmpje voor gemaakt, met de nieuwe manier om de lengte van de neus- maagsonde te meten. Uiteindelijk is het filmpje 340 keer bekeken binnen het ziekenhuis! Met dit afstudeerproject heb ik afgelopen juli (2018) mijn diploma behaald.

Op de HBO leer je veel over literatuur- en praktijkonderzoek met betrekking tot de kwaliteit van zorg. Nieuwe inzichten die ten goede komen voor de verpleegkundigen en patiënten heb je geleerd te implementeren. Dat vind ik vooral heel interessant. Mijn leidinggevende geeft ook aan dat hier genoeg ruimte voor is om dit verder op te pakken. 

Werken op de afdeling Neurochirurgie binnen HMC

Veel collega’s stromen door naar bijvoorbeeld de Intensive Care of de Spoed Eisende Hulp. Het is een interessante afdeling om als springplank te gebruiken voor je toekomst als verpleegkundige. Een perfecte afdeling waar je ervaring kunt opdoen met acute situaties. We hebben een vaste kern, hoewel we wel graag zien dat het team groter wordt. Dat zal de kwaliteit van de zorg nóg meer ten goede doen.

De mix aan patiëntencategorieën zorgt voor genoeg uitdagingen. Een hersenoperatie kan zowel mentaal als fysiek een zware operatie zijn. Dat ik daarin patiënten kan ondersteunen geeft mij veel voldoening. Vooral vergeleken met bijvoorbeeld een hernia operatie, waarbij patiënten doorgaans gezond de deur uit kunnen. Je hebt ook patiënten die steeds terugkomen (palliatieve zorg). Deze patiënten herkennen je meteen. Het is een soort van thuiskomen voor de patiënt, je kan dan weer een luisterend oor voor ze zijn. Je kunt diepere gesprekken voeren en dat doet de patiënten weer goed en mij ook!

Ik had bijvoorbeeld iemand opgenomen met een dwarslaesie. Ik was zijn eerste contact op de afdeling. Daarna kwam ik de patiënt weer tegen, zelfstandig in een rolstoel.  Hij liet vol trots zien wat hij allemaal had bereikt. Daar word ik heel blij van, het is zo mooi om te zien wanneer een patiënt vooruitgang boekt. Ik was heel trots op hem.

Een nederig gevoel

Als ik thuis aan mijn werk denk in het algemeen, dan voel ik me nederig om aan te mogen horen en deel uit te maken van alle verhalen die de patiënten met me delen. Het beeld wat soms van een verpleegkundige wordt geschetst door de media is er een van billen wassen en poep vegen, maar hier ben je zeker de ogen en oren van de arts van begin tot het einde van de opname. Alle kennis van de zorg van vóór tot na de operatie bezit jij. Je bent met alle disciplines aan het overleggen rondom de patiënt en met de patiënt. Je waakt ervoor dat er geen complicaties optreden en je denkt vooral vooruit en je handelt ernaar.

Ik vind dat de lijntjes kort zijn in het ziekenhuis. De afdelingen zijn toegankelijk en je kunt overal terecht met je vraag. Tijdens mijn afstudeeronderzoek heb ik hier veel aan gehad. Vanuit het ziekenhuis wordt er veel gedaan aan scholing en het delen van kennis. 

Ambities en doorgroeimogelijkheden

Er wordt hier op de afdeling goed naar je geluisterd. Tijdens mijn jaargesprek heb ik het weleens gehad over werken in het buitenland. Binnen HMC kun je gebruik maken van je PLB uren. Die kun je voor extra vrije tijd prima inzetten. Mijn leidinggevende is ook bereid om mij onbetaald verlof te geven voor een langere tijd, zodat ik mijn wens in vervulling kan laten gaan, door tijdelijk in het buitenland (Nieuw Zeeland) te kunnen werken. Het feit dat ik dan weer terug kan komen, maakt dat ik daardoor meer zekerheid heb. Ik ben blij dat mijn leidinggevende me vrijlaat om dat te doen. Ik ben loyaal aan mijn werkgever, ik kan 100 % mezelf zijn en aangeven wat ik graag wil. Dit draagt ook goed bij aan een goede balans tussen werk en privé.

Ik denk dat er voor mij veel toekomstperspectief hier is. Samen met mijn leidinggevende hebben we gekeken naar de doorgroeimogelijkheden op de afdeling, naar bijvoorbeeld Senior Verpleegkundige of Kwaliteitsfunctionaris. Wat mij betreft ga ik hier volgend jaar gelijk mee aan de slag!

Wil jij ook werken als verpleegkundige op de afdeling waar ik werk?

Heb je naar aanleiding van mijn verhaal interesse om bij HMC als verpleegkundige op mijn afdeling te werken? Bekijk dan onderstaande vacature en solliciteer. Wij kijken uit naar een kennismaking met jou!

Bekijk de vacature