HMC

Charlotte Buirma (29)

Doet veel meer dan alleen maar patiënten in slaap brengen

Charlotte Buirma (29)

Doet veel meer dan alleen maar patiënten in slaap brengen

Ondanks dat ik pas 29 jaar ben heb ik toch al twee mooie studies achter de rug in de gezondheidszorg. Zo ben ik begonnen met de studie Fysiotherapie. Deze heb ik ook netjes afgemaakt en ik vond het ook absoluut een interessante opleiding. Maar ondanks dat ik het interessant vond en ook besloot te werken als fysiotherapeut heb ik me wel structureel de vraag gesteld ‘Is dit het nou?’. Uiteindelijk besloot ik daar antwoord op te geven en het antwoord daarop was ‘Nee’.

Met volle overtuiging naar de opleiding tot Anesthesiemedewerker

Ik ben voor mijn studie, voor de liefde en voor de golven naar Den Haag gekomen. Ik ben namelijk gek op kitesurfen en uitwaaien op het strand. Mooie bijkomstigheid is dat HMC in de buurt is van alles wat ik belangrijk vind en ik lekker op de fiets kan komen. Omdat ik na mijn studie Fysiotherapie niet over één nacht ijs wilde gaan ben ik mij zeer breed gaan oriënteren. Je kan namelijk zoveel kanten op binnen (maar ook buiten) de gezondheidszorg. Ik heb veel online naar uiteenlopende opleidingen gezocht op internet. Ik kwam er achter dat het werken op een operatiekamer mij erg aantrok. Ik wist zeker dat ik die kant op wilde toen ik bij de meekijkdagen/keuzemarkten van LUMC en ‘Volg je Hart’ was geweest. Uiteindelijk besloot ik voor de opleiding tot Anesthesiemedewerker te gaan. Dit omdat mij duidelijk werd dat je als anesthesiemedewerker meer patiëntcontact hebt dan andere collega’s op de OK en dat je echt het gevoel hebt dat je ‘een eigen toko te runnen hebt’. Daarbij ben jij de enige die, samen met de Anesthesioloog, op de OK verantwoordelijk is voor de anesthesie en dat vond ik een te gekke uitdaging en prachtig werk.

De keuze voor HMC

Ik heb voor HMC gekozen omdat mijn vrienden hier al werkten en omdat ik vind dat HMC Westeinde echt een icoon is in de stad. Het is hét binnenstadsziekenhuis van Nederland. Een bijkomend voordeel is dat HMC voor mij dichterbij is dan andere ziekenhuizen in de regio. Door de positieve verhalen van vrienden over hoe leuk het hier is, heb ik mijn keuze gemaakt. Ik heb de opleiding op de OK van HMC Westeinde met veel plezier gevolgd en succesvol afgerond. Uiteindelijk ook besloten om hier te blijven werken. Én mijn vrienden werken hier ook nog steeds. Zij werken op de verpleegafdelingen. Ik vind HMC een mooie werkgever omdat er wordt geluisterd naar de wensen en ideeën van de medewerkers. Er zijn korte lijnen, met de collega’s en met het management. De collega’s zijn enorm gezellig en de cultuur van HMC omschrijf ik als erg hecht, dat we voor elkaar klaar staan maar ook lekker gek doen voor of na het serieuze werk. Want dat heb je ook nodig. We delen veel met elkaar. Bij heftige dingen zijn er vertrouwenspersonen beschikbaar om je hart te luchten. Maar we praten vooral met elkaar na over een operatie, over ons handelen maar ook over ons gevoel.

Het mooiste van mijn werk is een patiënt die zich lekker uitrekt en vervolgens oprecht kan zeggen dat hij/zij lekker geslapen heeft. Gelukkiger kan je mij niet krijgen. Ik ben heel erg trots op mijn werk omdat ik een positieve bijdrage kan leveren aan een ingrijpende gebeurtenis voor de patiënt.

Charlotte Buirma, 29 jaar, anesthesiemedewerker

Meer dan alleen iemand in slaap brengen

Als anesthesiemedewerker ben ik, bij geplande operaties, degene die de patiënt ophaalt bij de holding van de verkoever. Als mijn collega’s van de verkoever de patiënt hebben voorbereid dan neem ik de patiënt mee naar de OK. Wanneer ik de patiënt ophaal is hij of zij vaak gespannen, ieder op zijn eigen manier, maar iedereen is kwetsbaar. Het mooie aan mijn vak is dat ik deze spanning weg kan proberen weg te nemen en ik vind het dan heel mooi wanneer ik de patiënt ondanks deze spanningen op een fijne manier gerust kan stellen. Iedere patiënt is anders en heeft zijn eigen verhaal, het blijft elke keer weer een uitdaging om in korte tijd aan te voelen waar de patiënt aan toe is.

Eenmaal op de OK aangekomen wordt door het volledige team van de OK, samen met de patiënt, de controleprocedure (Time Out) besproken. Denk hierbij aan controles als ‘Wie is de patiënt?’, ‘Wat moet er exact gebeuren?’, ‘Ligt de patiënt op de juiste zijde?’, ‘Heeft de patiënt allergieën?’ Vervolgens assisteer ik de anesthesioloog bij de gekozen anesthesietechniek. Dit is vaak algehele anesthesie, waarbij de patiënt gaat slapen, maar dit kan bijvoorbeeld ook een ruggenprik zijn. Voordat de patiënt in slaap valt zegt ik 'slaap lekker' en dan valt de patiënt binnen elke seconden in slaap.

Tijdens de operatie ben ik degene die die zich volledig richt op de vitale functies van de patiënt (beademing, hartslag, bloeddruk, zuurstofniveaus en vochtbalans). Ik houd alles in de gaten en anticipeer op het operatieverloop. Als het nodig is pas ik het anesthesiebeleid aan. Dit koppel ik dan terug aan de anesthesioloog. De anesthesioloog is tijdens de operatie vaak niet op de operatiekamer aanwezig, maar wel altijd eindverantwoordelijk. Na de operatie breng ik de patient naar de uitslaapkamer op de Verkoeverafdeling waar hij of zij goed kan ontwaken.

Het grote verschil met de functie van OK-assistent is dat OK-assistenten gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor wat er tijdens de operatie aan handelingen gebeurd en ik de enige ben die, onder verantwoording van de anesthesioloog, bezig is met de vitale functies van de patiënt en dat hij of zij zo pijnvrij mogelijk blijft. Ik houd van deze verantwoordelijkheid en ik vind het mooi dat ik dit als medewerker op de OK mag doen.

Het mooiste van mijn werk is een patiënt die zich lekker uitrekt en vervolgens oprecht kan zeggen dat hij/zij lekker geslapen heeft. Gelukkiger kan je mij niet krijgen. Ik ben heel erg trots op mijn werk omdat ik een positieve bijdrage kan leveren aan een ingrijpende gebeurtenis voor de patiënt.

Level 1 Traumacentrum

Ik merk wel dat ik in een level 1 traumacentrum werk. Er is standaard 1 operatiekamer voor spoedgevallen beschikbaar en we krijgen hier patiënten de hele dag door. Ik ben als anesthesiemedewerker ook betrokken bij de traumaopvang. Als het nodig is dan ga ik met de anesthesioloog naar de SEH om de patiënt te intuberen (buisje in de keel inbrengen om de patiënt te kunnen beademen). Daarnaast assisteer ik bij verdere handelingen bij de patiënt. Ik ben dan de verlengde hand van de anesthesioloog. Het fijne hieraan is dan ook van de OK af kan komen en zodoende meer van het ziekenhuis kan zien en dat is erg leuk.

Een goede anesthesiemedewerker

Een goede anesthesiemedewerker is iemand die rustig kan blijven in stressvolle situaties, het overzicht kan houden wanneer er voor je gevoel 100 dingen tegelijk moeten gebeuren moeten. Je moet de patient écht gerust kunnen stellen en inlevend kunnen zijn, de mensen niet zielig gaan vinden en sterk in je schoenen staan om elke dag met een ander team goed samen te kunnen werken. Je moet een mening hebben en daar moet je achter kunnen en durven staan en je handelen kunnen beargumenteren. Patiëntveiligheid moet altijd voorop staan!

Je moet ook tegen heftige situaties kunnen op het moment zelf maar ook daarna. Ik kon daar zelf vanaf het begin erg goed tegen dus dat is prettig. Zo heb ik bizar grote cysten gezien, of een rug die openligt om gefixeerd te worden of een buik van een zeer slank iemand die openligt waarbij je alle organen perfect kunt zien. Ik kan dat zelfs prachtig vinden.

Je moet goed tegen afwisseling kunnen en zeer flexibel zijn. Zo weet ik mijn roosters vaak een maand van te voren. De geplande operaties vinden allemaal overdag plaats en in de avond, in de nacht en in het weekend staan we paraat voor spoedoperaties. Overdag zijn er 6 OK’s met elk hun specialisme en op één dag werk je op 1 OK met 1 chirurg. Zo heb je bijvoorbeeld een hele dag neurodag. Maar dit kan zomaar wijzigen wanneer er plots een patiënt met een acuut trauma binnenkomt. Dat moet je wel aankunnen en een kick van kunnen krijgen.

Tot slot denk ik dat je een positief ingesteld mens moet zijn, rustig van aard moet zijn maar wel een sterke mening moet hebben. En je moet een beetje van borrelen houden want dat doen we met de OK-collega’s na een dienst graag met elkaar!

Wil jij ook werken als anesthesiemedewerker?

Heb je naar aanleiding van mijn verhaal interesse om bij HMC als anesthesiemedewerker te werken? Bekijk dan onderstaande vacature en solliciteer. Wij kijken uit naar een kennismaking met jou!

Naar de vacature voor anesthesiemedewerker