HMC

Dania & Iris

Ambitieuze verbinders!

Dania & Iris

Ambitieuze verbinders!

Dania en Iris zijn twee enthousiaste en gedreven dames die samen het Flexbureau runnen. Toen ze nog maar net samenwerkten droomden ze al groot! Dania werkt inmiddels 13 jaar voor het Flexbureau en heeft Iris 11 jaar geleden aangenomen. Iris was toen PNIL-er en net moeder geworden. Naast Iris en Dania bestaat het team uit nog planners Jolanda en Charlotte en administratief medewerker Mariska.  

Dania: ik heb Iris via een bureau binnen gehaald als PNIL-er. Ik weet nog goed dat we in de oude woonflat zaten met zo’n een oude oranje retro keuken, zo hilarisch! Toen droomden we al groot! We hebben ook al heel wat dromen waargemaakt en gaan zeker nog een grotere rol binnen HMC verkrijgen! Binnen HMC is het de truc om je dromen te durven delen en de kansen binnen de organisatie te zien. Uiteindelijk kom je samen tot iets groots!

Iris: wij denken in kansen en niet zo zeer in bedreigingen. Soms zien we wel dat onze kansen en ideeën een manager in de weg kan zitten, omdat het ook weleens betekent dat een collega op een andere afdeling gaat werken en dan weer een gat achter laat op die afdeling. Maar dat is, in onze ogen, altijd nog beter dan wanneer men het ziekenhuis verlaat. Soms zie je ook dat we in het ziekenhuis weleens te laat handelen en dat er toch een medewerker vertrekt bij HMC, terwijl er binnen HMC echt nog wel kansen waren. Naar deze kansen willen wij graag kijken. Natuurlijk gaan alle kansen en ideeën die het Flexbureau verzint niet altijd gelijk perfect, maar dan moet je dit bijstellen en is het de kunst om het samen passend te maken.

Wat heel gaaf is om te zien is dat er op iedere afdeling wel iemand werkt die middels het ‘future traject’ is begonnen bij HMC.

Dania en Iris, zorgmanager en stafmedewerker Flexbureau HMC

Dania: wij leveren maatwerk. Mooie voorbeelden hiervan zijn het ‘future-traject’ dat is voor verpleegkundige zonder ziekenhuiservaring en het trajecten voor verpleegkundigen met een verlopen BIG-registratie.

Iris: wij zijn inderdaad ooit begonnen met het aanbieden van ‘traineeships’. Je kunt het jezelf nu niet voorstellen, maar heel wat jaren geleden hadden we geen plaats voor pas gediplomeerd verpleegkundigen. Natuurlijk vonden wij het zonde om die mensen die wij zelf hadden opgeleid te laten gaan! Toen bedachten we het traineeship. Deze verpleegkundigen werden in 1 jaar tijd klaargestoomd om op drie verschillende afdelingen (snijdend, beschouwend en bewegen) te kunnen werken als zelfstandig verpleegkundigen. Tijdens hun opleiding hebben ze alle kennis opgedaan, maar zijn nog nooit ‘eindverantwoordelijk’ geweest voor hun eigen patiënten. Tijdens zo een traject kom je er ook achter welk specialisme je het meest ligt waardoor de verpleegkundige binnen dat specialisme zijn/ haar carrière kan voortzetten.

Op een gegeven moment keerde het tij en kregen we te maken met tekorten en was het lastig om aan personeel te komen. Op dat moment zijn wij samen met een aantal managers gaan brainstormen om een doelgroep aan te spreken die nog niet gevonden was. Dit bleken de verpleegkundigen zonder ziekenhuiservaring te zijn. Deze groep verpleegkundige verzuipen in het ziekenhuis als zij niet goed worden begeleid dit vanwege onervarenheid of omdat ze niet voldeden. Dit was de doelgroep die nog wel reageerde op onze vacatures, dus zijn wij met deze groep aan de slag gegaan. Zodat we hen konden gaan begeleiden om ze tot goede en volwaardige verpleegkundigen op te leiden. Zo werd een programma opgesteld waarin deze verpleegkundigen minimaal 6 maanden op één afdeling werken, waarvan ze de eerste 3 maanden nog niet de eindverantwoordelijkheid hebben over de patiënt. Het future traject was geboren. De naam future is bewust gekozen omdat deze verpleegkundige de toekomst zijn.

Dania: je ziet dat we klein zijn begonnen, maar inmiddels lopen er per ronde gemiddeld 10 futures in het ziekenhuis. Dit is wel echt een succes voor ons! Omdat Iris en ik een goed ‘overall beeld’ van het ziekenhuis hebben, weten wij op welke afdeling we wel of geen traject kunnen starten. Daarnaast hebben wij de kennis en ervaring om deze mensen goed te plaatsen zodat zij de juiste begeleiding krijgen die bij hun past. Veel zorgmanagers weten ons al te vinden.  Onze droom is dat dit een breder beeld krijgt en we samen op deze manier altijd de beste plek voor ons personeel kunnen creëren. Wat heel gaaf is om te zien is dat er op iedere afdeling wel iemand werkt die middels het ‘future traject’ is begonnen bij HMC.

Iris: Futures zijn dus verpleegkundige die in het ziekenhuis willen werken maar nog geen ervaring hebben. Wij zijn heel goed op de hoogte van de sfeer en cultuur op de verschillende afdelingen binnen HMC. Wij horen héél veel. We spreken onze eigen collega’s, zorgmanagers, flex-verpleegkundigen, futures, maar ook externen. We hebben tijdens het traject meerdere evaluatiemomenten met onze futures. Dan zie en hoor je ook heel veel. Dit maakt het voor ons ook makkelijker om de juiste match te maken. Ik weet namelijk na een gesprek al heel snel op welke afdeling ik iemand wel of juist niet kan plaatsen.

Dania: we zijn ook eerlijk en zullen het aangeven als we zien dat er ruimte is voor verbetering. Eerlijkheid vinden wij heel belangrijk. Als iemand niet goed functioneert, dan gaan we op zoek naar de oorzaak en bekijken met elkaar de situatie. Soms kan het in de samenwerking zitten of een klik die er niet is. Het is belangrijk dat we potentie zien en als het op de ene afdeling toch niet blijkt te lukken, geven we het een kans bij de andere afdeling. Soms lukt het daar wel en dat is dan heel gaaf om te zien!

Iris: niet alleen voor de zorgmanagers zijn wij een belangrijke schakel, maar ook voor degene die nog niet in het ziekenhuis werken. Wij zijn vaak het eerste aanspreekpunt voor (externe) verpleegkundigen. We gaan met hen in gesprek en ontdekken wat ze willen. Doordat we het ziekenhuis goed kennen, kunnen we dit ook. In het gesprek met de verpleegkundigen proberen we hen écht te horen en te leren kennen. Als we weten dat het ergens past, dan steken we echt onze nek uit voor die kandidaat. Wat ons ook is opgevallen met de tijd is dat de meeste mensen vaak kiezen voor een team en niet eens voor een bepaald specialisme. Ook wordt de ontvangst op de afdeling heel belangrijk gevonden. Eigenlijk is de hele onboarding belangrijk en dat vraagt soms even een investering, maar op lange termijn heb je hier heel veel aan. Het flexbureau heeft daarom zijn onboarding voor nieuwe medewerkers goed georganiseerd. De medewerkers worden ingeschreven en er wordt een account en bevoegdheden aangevraagd en de medewerkers worden geïnformeerd over allerhande zaken om vervolgens zo goed mogelijk voorbereid op de afdeling te komen. De afdeling zelf zorgt er daarna voor dat de medewerkers goed aan de slag kunnen.

Dania: wij zijn ervoor om de afdelingen te ontlasten door echt met de managers mee te denken. Wij denken niet in teams, maar HMC-breed. We kunnen verbanden leggen die heel waardevol zijn voor de lange termijn en weten die juiste match te maken waar iedereen blij van wordt! Bovenstaande kunnen wij alleen voor elkaar krijgen door goed samen te werken en hier helpen ook de andere collega’s van het Flexbureau aan mee.

Geïnteresseerd geraakt?

Heb je na het lezen van ons verhaal interesse om onze collega te worden en ook flexkracht bij HMC te werken? Ga dan direct naar onze speciale pagina over het Flexbureau via onderstaande button!

Naar de pagina van het Flexbureau