HMC

Danielle de Vries

Creatieve Kinderverpleegkundige

Danielle de Vries

Creatieve Kinderverpleegkundige

Ik ben geboren en getogen in Utrecht en sinds ik bij HMC werk reis ik iedere dag tussen Utrecht en Den Haag. In mijn vrije tijd speel ik volleybal en wedstrijden met een heel gezellig team. Naast mijn eigen trainingen geef ik de jeugd 1x per week training. Dit zijn kinderen tussen de 12 tot 16  jaar. Daarnaast geef ik 1 x in de twee weken volleybaltraining in een revalidatiecentrum aan volwassenen met Bechterew. Als ik niet volleybal dirigeer ik een kinderkoor. Hier ben ik mee begonnen omdat ik zelf in een koor zing en ze voor het kinderkoor een nieuwe dirigent nodig hadden. Dit doe ik met heel veel plezier en het enthousiasme van de kinderen maakt dat ik hier veel energie van krijg.

In 2016 ben ik op HMC Westeinde bij de Kinderafdeling gestart. Daar heb ik de opleiding tot kinderverpleegkundige afgerond. De opleiding duurde in totaal anderhalf jaar. Ik ben zoooo blij dat ze me die kans hebben gegeven!

Danielle de Vries, high care kinderverpleegkundige

Rode draad

In alle opzichten vormen kinderen een rode draad in mijn leven. Zo wist ik eigenlijk ook al heel jong dat ik in de zorg met kinderen wilden gaan werken. Kinderen voelen zich snel vertrouwd bij mij en ik heb altijd als vanzelf een interactie met ze. Voor mij een logische keuze om een beroep te kiezen waarbij ik zorg en kinderen kan combineren: Kinderverpleegkundige.

Na mijn HAVO ben ik naar de Hogeschool Utrecht gegaan en heb ik de HBO-V gevolgd, dit vond ik echt heel leuk! Mijn doel is altijd al geweest om uiteindelijk Kinderverpleegkundige te worden. Tijdens mijn HBO-V heb ik bijvoorbeeld de minor Kinderverpleegkunde gedaan en een Summer school Kinderoncologie.

In 2014 studeerde ik af en was ik HBO Verpleegkundige. Ik wilde meteen verder met opleiding tot Kinderverpleegkundige en solliciteerde bij het Wilhelmina Kinderziekenhuis. Daar werd ik aangenomen, maar ik kon helaas deze opleiding daar wegens omstandigheden niet afmaken. Dat vond ik heel erg, vooral omdat ik wist dat ik deze opleiding écht wilde afmaken. Ik ging op zoek naar een ziekenhuis waar ik de opleiding af kon maken en zag dat er op dat moment bij HMC Bronovo een vacature bij de Kinderafdeling voor Kinderverpleegkundige in opleiding open stond, dus solliciteerde ik! In het gesprek werd aangegeven dat ze iemand zochten die de hele opleiding nog moest gaan volgen. Ik hoefde echter alleen nog maar het laatste gedeelte te doen. Gelukkig werden de mogelijkheden voor me bekeken en kon ik in HMC Westeinde terecht! Daar startte ik in 2016 bij de Kinderafdeling waar ik de opleiding tot kinderverpleegkundige heb afgerond.

Creatief met kinderen

Kinderen blijven altijd kind, ook al zijn ze ziek. Soms moet je creatief zijn om dingen voor elkaar te krijgen. Bij volwassenen kun je uitleg en instructies geven. Dat doe je ook bij kinderen, maar afhankelijk van de leeftijd van het kind pas je daar de manier van voorlichting op aan en betrek je ook altijd de ouders. Want ieder kind en ieder leeftijdsniveau is anders en vergt een andere benadering. Je moet er op een creatieve manier voor zorgen dat je het wél voor elkaar krijgt. Wat ik zo mooi vind om te zien is dat kinderen altijd willen spelen zodra ze zich een beetje beter voelen. Als je als volwassene je been breekt, ben je voorzichtig en beperkt. Je bent je als volwassene bewuster van de risico’s. Een kind is daar niet zo mee bezig. Een kind gaat weer wat doen, zodra ze dat denken te kunnen. Daar krijg ik zoveel energie van, dat positieve! Als Kinderverpleegkundige probeer je altijd rekening te houden met situatie van kind én ouders. Als de ouders van huis uit gewend zijn om iets op een bepaalde manier te doen, moeten we ernaar streven dat in het ziekenhuis ook op die manier te doen. Ouders kunnen ons daarin ondersteunen en een kind kan het (afhankelijk van de leeftijd) zelf ook aangeven wat hij/ zij prettig vindt. Dat is belangrijk om rekening mee te houden in je zorgverlening.

Onze kinderafdeling

Bij ons op de Kinderafdeling komen kinderen met verschillende ziektebeelden, bijvoorbeeld: RS-virus, astma, luchtwegproblemen, dehydratie of kinderen die worden opgenomen ter observatie of voor operatie. Kinderen met chronische ziekten zien wij ook wel af en toe, maar meestal gaan zij naar een gespecialiseerd kinderziekenhuis. Doordat we op de afdeling veel verschillende kinderen zien met verschillende ziektebeelden, maakt dat het werk heel gevarieerd! In een kinderziekenhuis heb je gespecialiseerde afdelingen. Bij een Neurologie-afdeling zie je bijvoorbeeld alleen maar kinderen met een Neurologisch probleem. Bij ons zie je dus alles! Zo ook kinderen met bijvoorbeeld alcoholintoxicaties, die worden ook bij ons opgenomen

Ook komen er regelmatig kinderen die geopereerd moeten worden (bv. Appendicitis of een gebroken arm). Kinderen kunnen soms ook erg ziek zijn waardoor je intensieve zorg verleend. Het is belangrijk dat kind en ouders tijdens de opname centraal staan en je ook tijd maakt voor het kind om een band op te bouwen en bijvoorbeeld een grapje te maken.

Wat ik ook zo mooi aan HMC vind is de patiëntenpopulatie! Er komen zoveel verschillende culturen en zo vaak mensen die geen Nederlands spreken, dat is ook weer uitdagend. Ik maak in dat geval gebruik van de tolktelefoon, het is heel belangrijk dat de ouders ons ook begrijpen.

Mijn ambities

Onlangs heb ik de opleiding voor High Care Kinderverpleegkundige gevolgd. Ik heb deze opleiding gevolgd voor mijn persoonlijke ontwikkeling en interesse in het acuut zieke kind en merk dat ik hierdoor als kinderverpleegkundige nog meer gegroeid ben. Ik voel mezelf zekerder van de zorg die ik lever en ik kan hierdoor beter meedenken met de arts en verder vooruit denken in de zorg die ik verleen. Van nature ben ik betrokken en nieuwsgierig en als ik iets niet weet, ga ik graag het gesprek aan zodat ik het begrijp en ervan kan leren. Ik ben gewend om collega’s die de opleiding tot Kinderverpleegkundige doen te begeleiden. Doordat ik dit doe word ik ook weer aan het denken gezet. Het is belangrijk dat je kennis up to date blijft. Maar het is ook heel belangrijk en leuk om nieuwe verpleegkundige te begeleiden en te ondersteunen in hun ontwikkeling tot kinderverpleegkundige.

Ik hoop dat er in de toekomst (in het nieuwe Moeder- en Kindcentrum) een Kinder SEH komt. Daar kun je waarschijnlijk alleen werken als je High Care Kinderverpleegkundige bent, omdat je daar de complexiteit en uitdaging krijgt die daarbij horen. Hier kijk ik naar uit, want dat maakt het werk voor de toekomst voor mij uitdagend en draagt bij aan de lol die ik beleef in mijn baan.

Naast mijn baan als Kinderverpleegkundige maak ik ook onderdeel uit van de Ondernemingsraad (OR). Op een gegeven moment zag ik een vacature voor de OR en heb ik mezelf verkiesbaar gesteld en ben gekozen. Ik vind het heel interessant en leuk om te zien hoe zaken in een grote organisatie allemaal geregeld zijn. Ik ben heel kritisch op wat er allemaal gebeurt en hoe beleid wordt bepaald. 

Toekomstig Moeder- en Kind Centrum (MKC)

Na de zomer van 2021 hopen we onze deuren te kunnen openen! Ik heb er echt heel veel zin in! Wat ik vooral mooi vind is dat we gaan werken volgens ‘family integrated care’. Dat betekent dat het gezin centraal staat en we kind en ouders niet willen scheiden. Er wordt ook meer gekeken naar de thuissituatie en wat kind en ouders nodig hebben. We betrekken ouders ook meer bij de zorg en stemmen deze echt samen af. Als ouders meer steun en hulp nodig hebben, staan we voor hen klaar. In dit centrum heeft ieder kind zijn/haar eigen kamer en kunnen waar nodig beiden ouders blijven slapen. Op dit moment kan er één ouder bij het kind blijven slapen. Op deze manier zorgverlenen moet volgens mij in je zitten. Het is geen protocollair iets dat je stapsgewijs kunt toepassen, maar het is een andere manier van naar de zorg kijken. Het is belangrijk dat ouders én kind zich welkom voelen, dan doe je het goed!

Opleiding tot High Care Verpleegkundige

De begeleiding van het kind en de ouders in acute situaties vind ik het leukst. Dit is ook de reden dat ik verder ben gaan studeren. Als je een kind hebt dat heel ziek is, moet je goed samenwerken met alle disciplines en ervoor zorgen dat alles goed verloopt. Daarnaast is alle kennis die ik heb gekregen door deze opleiding ontzettend waardevol. Je volgt de eerste 6-9 maanden van de opleiding intensive care kinderverpleegkundige. Na die 6-9 maanden ben je high care kinderverpleegkundige. De studenten van de ICK gaan nog een jaar door en zijn werkzaam op een kinder IC.

Door deze opleiding ben ik beter voorbereid en denk ik altijd een stap verder. Ik hoop dat we bij het MKC daar ook gebruik van kunnen gaan maken.

Ik ben HMC ontzettend dankbaar dat ik in eerste instantie mijn opleiding hier heb af mogen maken en verder heb mogen studeren! Ik ga iedere dag met plezier vanuit Utrecht naar mijn werk en dat doe je niet zomaar. Mijn collega’s zijn ook de reden dat ik hier werk!

Geïnteresseerd geraakt?

Heb je na het lezen van mijn verhaal interesse om mijn collega te worden en ook als (High Care) verpleegkundige bij HMC te werken? Ga dan direct naar onze openstaande vacature via onderstaande button!

Naar onze vacatures