HMC

Daniëlle Lodewijk-van Malssen

Van ziekenverzorgende naar endoscopie verpleegkundige

Daniëlle Lodewijk-van Malssen

Van ziekenverzorgende naar endoscopie verpleegkundige

Mijn carrière ben ik ooit begonnen in een verpleeghuis als ziekenverzorgende. Na verloop van tijd wilde ik mezelf breder gaan ontwikkelen en leek het werken in een ziekenhuis mij een uitdaging. Destijds was het mogelijk om als ziekenverzorgende een verkorte opleiding tot A-Verpleegkundige te volgen. Ik woonde toen in Dordrecht, maar helaas werd in die omgeving deze verkorte opleiding niet aangeboden. Mijn zus woonde destijds in Katwijk en daardoor kwam ik regelmatig met de trein langs het LUMC in Leiden. Dit ziekenhuis trok altijd mijn aandacht en werd daardoor voor mij ook een optie. Gelukkig was het daar wel mogelijk om te starten met de verkorte opleiding tot A-Verpleegkundige en deze kans heb ik met beide handen aangegrepen.

Een groot voordeel van deze functie vind ik het feit dat je geen onregelmatige diensten hebt. Wij werken in dagdiensten van 8.30 tot 17.00 uur of van 9.00 tot 17.30 uur.

Daniëlle Lodewijk-van Malssen, Endoscopie verpleegkundige

In 1997 heb ik, na mijn diplomering, in het LUMC gewerkt op de afdeling Hartziekten en de afdeling Infectieziekten/Reumatologie/Klinische Oncologie. In 2010 besloot ik het roer om te gooien en ben ik in het toenmalige Rijnland ziekenhuis (nu Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp) gaan werken op de afdeling Algemene Chirurgie. De werkdruk op deze afdeling was echter erg hoog en er was daardoor weinig tijd voor de patiënten. Voor mijn gevoel kon ik de zorg nooit echt afmaken. In die tijd leerde ik mijn vrouw Miranda kennen en zij woonde in Den Haag. Door de hoge werkdruk en de vele onregelmatige diensten die ik destijds had, hadden wij weinig tijd voor elkaar. Ik was op dat moment toe aan regelmaat. Samen reden we regelmatig langs het HMC (toen nog Westeinde Ziekenhuis) en dan zei ze weleens tegen me “is dat ziekenhuis niets voor jou?”. Ik dacht altijd van niet, ik vond het zo’n oud gebouw. Toch ben ik mezelf gaan verdiepen in HMC en ging ik de vacatures bekijken. Daar stuitte ik op de vacature voor Endoscopieverpleegkundige.

Endoscopieverpleegkundige in balans

In eerste instantie wist ik niet goed wat dit vak inhield. Ik ben mezelf gaan inlezen en besloot te solliciteren! In oktober 2011 ben ik aangenomen als verpleegkundige bij de afdeling Endoscopie. Vanaf dat moment leerde ik ‘het Westeinde’ aan de binnenkant kennen. Mijn eerste gedachte was ‘De buitenkant kan wel oud zijn, maar wat een mooi ziekenhuis van binnen!’. Ik kwam ook te werken bij HMC Antoniushove. Deze afwisseling vind ik erg leuk! Na de fusie met Bronovo werden daar tot oktober 2018 alleen nog maar spoeddiensten gedaan.

Om als verpleegkundige op de afdeling Endoscopie te mogen werken, moet je twee specialisaties volgen, namelijk: MDL (maag, darm, lever) en Longgeneeskunde. De opleidingen hiervoor duren in totaal samen een jaar. Ik heb deze twee opleidingen succesvol afgerond en mag mezelf sindsdien Endoscopieverpleegkudige noemen.

Een groot voordeel van deze functie vind ik het feit dat je geen onregelmatige diensten hebt. Wij werken in dagdiensten van 8.30 tot 17.00 uur of van 9.00 tot 17.30 uur. Wel heb je ongeveer drie/vier bereikbaarheidsdiensten in de maand, waarvan er eentje op een zaterdag of zondag/feestdag. Doordeweeks begint je bereikbaarheidsdienst na je werkdag om 17.30 uur en duurt tot de volgende ochtend 8.30 uur. In een weekend/feestdag is de bereikbaarheidsdienst van 8.30 tot 8.30 uur de volgende ochtend. Als ik opgeroepen word is het de bedoeling dat ik binnen een uur in het ziekenhuis aanwezig ben, soms wat eerder (dit is afhankelijk van de situatie).

De bereikbaarheidsdiensten kunnen heel wisselend zijn, van rustig tot druk. Je kunt er geen pijl op trekken. Je werkt tijdens de bereikbaarheidsdiensten voornamelijk in HMC Westeinde, maar natuurlijk kun je ook voor HMC Antoniushove worden opgeroepen.

De afdeling & locaties

Inmiddels ben ik met Miranda van Katwijk naar Voorburg verhuisd en werk ik het liefst in HMC Antoniushove, dat is voor mij dichter bij huis. Op zich kun je aangeven welke locatie je voorkeur heeft, maar het is wel de bedoeling dat je op beide locaties goed ingewerkt blijft. Dit heeft ook met je bereikbaarheidsdiensten te maken, want je moet goed op de hoogte blijven van de werkzaamheden op beide locaties. HMC Antoniushove heeft een oncologisch centrum en HMC Westeinde is meer het ‘acute’ ziekenhuis. Bij beide locaties doen we in principe dezelfde onderzoeken, maar enkel de Endoscopie van HMC Westeinde heeft een interventiekamer met röntgenapparatuur, waar onder andere de ERCP’s en de overige onderzoeken die onder doorlichting moeten plaatsvinden kunnen worden gedaan.

Als Endoscopieverpleegkundige werk je nauw samen met de verpleegkundigen op de uitslaapkamer, de secretaresses en de medewerkers van de scopenreinging (CSD). Je ondersteunt alle bovengenoemde disciplines. Andersom is dit niet mogelijk, aangezien een Endoscopieverpleegkundige gespecialiseerd is. In sommige gevallen gebeurt het weleens dat een ‘uitslaapverpleegkundige’ de behandelkamer in de vorm van patiëntenzorg ondersteunt.

Onze afdeling is ontzettend dynamisch! Iedere dag is anders. Er zijn veel veranderingen rondom dit vakgebied; nieuwe ontwikkelingen, nieuwe technieken. Wat ik fijn vind is dat ik rond 17.30 uur mijn dag echt kan afronden (mits er uitloop van het programma is). De programma’s zijn dan klaar. Overdag vraagt het wel wat anders van je. We werken met verschillende programma’s waarin patiënten zijn ingedeeld. Een programma loopt niet altijd gestructureerd en soms moet je snel kunnen schakelen. Ook hebben we te maken met spoedgevallen, deze komen vaak tussendoor. Je zorgt er continue voor dat een programma goed blijft lopen. Dit kan een hele uitdaging zijn, maar aan het einde van het programma of van de dag denk je “dit hebben we samen wel mooi voor elkaar gekregen” en heb je een voldaan gevoel.

Ons contact met de MDL-artsen en Longartsen is goed en leuk! We doen het werk echt samen en er is geen hiërarchie. De artsen willen ook dat een programma goed doorloopt en er is aandacht voor elkaar. Een programma wordt uitgevoerd door twee verpleegkundigen en een arts, waarbij één verpleegkundige de patiëntenzorg doet en één verpleegkundige de arts assisteert. Maar je helpt en ondersteund elkaar wel. Ook hebben we twee Verpleegkundige Endoscopisten, die een eigen scopie programma hebben, onder begeleiding van een arts. Het kan ook zo zijn dat een AIOS scopieert ook onder begeleiding van arts.

Hard werken, met veel lol!

Omdat het zo’n leuk en multicultureel team is! Een sterk en gemotiveerd team! We hebben allemaal wel ons bekje bij ons. We kunnen heel erg veel lachen met elkaar, maar ook huilen. Soms zijn we kritisch, maar we zijn er altijd voor elkaar. In de koffiekamer is het gezellig en ontspannen.

We hebben ook twee WhatsApp-groepen samen. In de ene app wordt alle fun en geintjes gedeeld en de andere worden de serieuze bijzonderheden over het werk medegedeeld.

Het is hard werken, maar zeker ook lol maken! Ondanks het personeelstekort werken we heel fijn met elkaar samen. Daarnaast is er alle ruimte om jezelf te blijven ontwikkelen en dat is ook niet onbelangrijk. Privé- en werkbalans vinden we heel belangrijk, dus ook de omvang van je vaste uren is altijd bespreekbaar.

Er wordt ook van je verwacht dat je (neven)taken uitvoert, zoals bijvoorbeeld bestellingen, Arbo en hygiëne preventie, medicatieteam, VIM en nog veel meer.

Mijn (neven)taak bestaat uit het onderhouden van het Landsteiner dashboard. Ik ben hierbij samen met de zorgmanager het aanspreekpunt over de e-learnings en modules die worden aangeboden door het Landsteiner Instituut. Ook ben ik samen met een collega beoordelaar voor de praktijktoetsen van de VBH en RVH.

Het mooie van deze afdeling is dat je echt aandacht en tijd voor de patiënt hebt en dat je een regelmatig werkrooster hebt. Zoals ik eerder al aangaf sluit je het programma ook echt af. Ik heb bewust gekozen voor een functie waar ik kortdurend patiëntencontact heb, maar in die tijd wel de patiënt op zijn/haar gemak kan stellen. Sommige patiënten zie je wat vaker en daar ben je nauw bij betrokken. Soms vraag ik me ook wel eens af hoe het met bepaalde patiënten gaat.

Als Endoscopieverpleegkundige zorg je er ook voor dat nieuwe collega’s goed worden ingewerkt en je begeleidt hen daar ook echt bij. We werken daarbij met een inwerkplan en hebben een eigen praktijkbegeleider die hier nauw bij betrokken is.

COVID

De afgelopen periode hebben we ook heel wat COVID-19 positieve patiënten behandeld. Dit zijn vaak hele zieke patiënten, waarbij je voedingssondes moet inbrengen of bij wie je bronchoscopieën moet uitvoeren. Dat maakt indruk op mij. Vooral de aanraking met Corona. Als verpleegkundigen zijn we soms ook wel angstig. Zo denk ik bijvoorbeeld heel goed na of ik volgens het protocol de beschermende middelen aan- en uittrek. Gelukkig heb ik onlangs mijn twee vaccinaties gehad. De kans dat we tijdens het werk met Corona besmet worden is minimaal, maar het is wel fijn (ook voor thuis) om deze vaccinaties toch te hebben gekregen.

Vanuit het ziekenhuis is er ook veel aandacht voor COVID-19, de vaccinaties en de nazorg. Deze informatie is te vinden op ons eigen Intranet: HMC Centraal.

Geïnteresseerd geraakt?

Heb je na het lezen van mijn verhaal interesse om mijn collega te worden en ook als specialistisch verpleegkundige bij HMC te werken? Ga dan direct naar onze openstaande vacatures via onderstaande button!

Naar de vacatures