HMC

Desiree van Vuuren

Genieten van
het werk en
de flexibiliteit

Desiree van Vuuren

Genieten van
het werk en
de flexibiliteit

Het is als flexer zeer fijn dat je je voorkeuren mag opgeven en het is ontzettend leuk om iedere keer op een andere afdeling werkzaam te mogen zijn. En ondanks dat voel ik me op iedere afdeling écht onderdeel van het team.

Mijn SPW-stage én mijn oma als drijfveer

Vrijwel iedereen moet in zijn studiekeuze een richting kiezen. Ik heb ook voor die moeilijke keuze gestaan. Ik koos ervoor om de opleiding tot Sociaal Pedagogisch Werker (SPW) te volgen. Dit omdat de zorg zelf mij niet direct aantrok en ik eerlijk gezegd een verkeerd beeld had van de zorg. Ik dacht dat het vrijwel alleen om het wassen van mensen ging en daar had ik op die leeftijd geen zin in. Ik kan je vertellen, die aanname klopte niet! Tijdens mijn SPW-studie kreeg ik de opdracht om één week te werken in de zorg. Tijdens het werken op de verpleegafdeling kwam ik erachter dat het werken in de zorg veel veelzijdiger was en ik vond het te gek! Ik was om!

Daarnaast werd mijn lieve oma ziek en ik heb gedurende haar ziekte met veel liefde voor haar gezorgd. Dat heeft er absoluut ook voor gezorgd dat mijn enthousiasme en ambitie voor de zorg met grote mate groeide. En de moeder van mijn vader was zelf zuster dus je zou kunnen zeggen dat ik het wel ergens van moet hebben.

Stapje voor stapje veel ervaring opdoen

Omdat ik een afmaker ben heb ik er wel voor gekozen mijn SPW-opleiding af te ronden en daarna pas te starten met een zorg gerelateerde opleiding. Omdat ik niet weer 3 jaar in de schoolbanken wilde maar wel een opleiding in de zorg wilde volgen koos ik ervoor om de BBL opleiding tot Verzorgende te volgen. Deze heb ik in Maassluis gevolgd omdat ik daar toen ook woonde. Daarna ben ik verhuisd naar Delft en ik heb daar ongeveer 5 jaar met veel plezier in een verzorgingshuis gewerkt. Maar ik kwam er al redelijk snel achter dat ik meer in mijn mars had. Ik wilde meer en daarom ben ik de opleiding MBO-V gaan doen via het Haga ziekenhuis in 2 jaar. Bij HMC was de mogelijkheid er toen niet en bij het Haga ziekenhuis wel. Ik heb de opleiding met succes mogen afronden op de Cardio-afdeling. Daar ben ik nog steeds trots op!

Omdat er op dat moment geen nawerkplicht was ben ik gaan werken in het ambulante team van Pieter van Foreest. Ik was daar verantwoordelijk voor de alarmering van cliënten in de thuiszorg en de complexe zorg. Daarnaast deed ik de triage voor de verpleeghuisartsen. Het gerucht werd steeds groter dat deze functie zou ophouden te bestaan. Dus ik besloot iets anders te zoeken, maar dit keer wel in het ziekenhuis.

Het ziekenhuis in via het Flexbureau

Ik besloot, inmiddels 3 jaar geleden, bij HMC (toen nog MCH) te solliciteren, bij het Flexbureau. De vacature-inhoud sprak mij ontzettend aan. Zelf diensten bepalen, veel flexibiliteit, geen 24-uursdiensten. Ik had toen ik solliciteerde aantoonbaar te weinig ziekenhuiservaring dus toen ben ik een verkort traineeship gaan doen via het Flexbureau, bij de afdeling Interne geneeskunde. De afdeling wilde me graag houden. Ik besloot eerst een gesprek met Dania en Iris van het Flexbureau aan te gaan omdat ik met hen het eerste in contact ben gekomen bij HMC. Zij hebben mij het voorstel gedaan om het één dag als flexer vol te houden en dat ging perfect. Sindsdien doe ik niks anders dan flexen en dat bevalt mij uitstekend.

Mensen denken vaak dat je als flexer erg druk bent. Maar het is juist ontzettend fijn dat jij degene bent die voor verlichting zorgt op de afdeling. Soms kan je net dat kleine beetje extra bieden.

Desiree van Vuuren, Verpleegkundige flexbureau

Het voordeel als flexer

Je mag als flexer je voorkeuren opgeven. Maar ik vind het leuk dat je overal geplaatst kan worden in het ziekenhuis. Zo weet je nooit hoe je dag gaat verlopen en dat vind ik heerlijk. De ene keer sta je op de afdeling Oncologie, dan weer op de afdeling Heelkunde. Het is geen probleem om niet van iedere expertise alles te weten, als je hetgeen niet weet altijd maar vraagt en oprecht geïnteresseerd bent, dan wilt iedereen je helpen. Ik vraag ook altijd waar ik op moet letten als een patient vanuit een operatie op de afdeling komt, dat vind ik zo ontzettend belangrijk.

Ik heb een contract voor 24 uur en ik heb altijd voor 24 uur werk en 99 van de 100 keer past het in mijn agenda. Flex betekent daarbij dat je flexibel naar elkaar bent en niet alleen voor jezelf. Het Flexbureau houdt echt rekening met mij. En dat is fijn. En wat betreft de verschillende afdelingen: als je daar regelmatig komt gaan ze je op een gegeven moment echt herkennen en krijg je het gevoel dat je er bij hoort. Dat ligt aan het team maar ook aan hoe ik mij opstel.

Er wordt vaak gevraagd of ik op de afdeling wil blijven. Dat wil ik dan soms wel omdat er veel leuke afdelingen zijn, maar het weegt niet op tegen de vrijheid en flexibiliteit in tijd en werk. Wel de lusten, niet de lasten, zeg maar. Ik hoef ook niet per se diepgaande vriendschappen op te bouwen maar ik vind leuk contact wel ontzettend belangrijk en dat heb ik dan ook.

Verlichting op de afdeling

Mensen denken dat wanneer je als flexer werkt dat je vaak erg druk bent. Maar het is juist ontzettend fijn dat jij degene bent die voor verlichting zorgt op de afdeling. Soms kan je net dat kleine beetje extra bieden. Laatst vroeg een patient verse jus. Maar er was nog geen bezoektijd, dan pak ik een glas en pers ik zelf 2 sinaasappels uit. Dat is iets waar het team vaak onvoldoende tijd voor heeft omdat zij het juist ontzettend druk hebben.

De voortgang van de patiënt en van mijzelf

Sommige patiënten blijven je bij en sommige niet. Ik kan het werk of hetgeen ik meemaak makkelijk een plekje geven. Bepaalde situaties bespreek ik wel eens thuis, uiteraard zonder naam en toenaam. Ik kijk altijd hoe het gaat met de patiënt na een operatie. Ik wil gewoon weten hoe mijn zorg is ontvangen. Puur uit zelfreflectie: "Hoe heb ik dat gedaan en wat kan er in het vervolg anders?". Collega’s zijn vaak blij dat ik er ben, maar ik wil ook graag feedback van hen ontvangen, want ik wil toch blijven leren. Mijn expertises van andere afdelingen kan ik vaak goed inzetten bij de afdeling waar ik op dat moment werk. Van alle handeling en ervaring leer ik en gebruik ik in de praktijk.

Ondanks dat de collega’s blij met je zijn, moet je sterk in je schoenen staan en voor jezelf opkomen, vooral als je beginnend bent. Eerlijk zijn en zeggen wanneer je iets niet kan en duidelijk zijn in wat je kan en (nog) niet kan, dan komt het vanzelf goed.

Een goede verpleegkundige is voor mij iemand met hart voor het vak en die lol heeft in het werk. Als je lol in je werk hebt kom je op voor de patient en signaleer je tijdig bij de patient, anders wordt het een routineklus en dat moet het nooit worden. Je pikt dingen snel op, je blijft bij en leert bij en je blijft scherp. Je moet in alles flexibel kunnen zijn, in tijd, in werk, in samenwerking, in aansturing van de zorgmanager/dagoudste van die dag en samenwerking binnen het team.

Goede werk- en privébalans

Mijn ambities zijn niet extreem groot. Het is vooral blijven doen wat ik nu doe, met veel werkplezier. Ook gezien mijn privésituatie en de vrijheid die ik heb. Door te flexen op verschillende afdelingen leer je meer dan voldoende en dat is hartstikke leuk. In mijn werk als flexer merk ik persoonlijk dat de direct zorg door MBO- en HBO verpleegkundigen gelijk is aan elkaar. Daarbij vind ik het zeer belangrijk dat we met elkaar hét team van verpleegkundigen zijn voor de patiënt, want je hebt elkaar keihard nodig. Hetzelfde geldt voor zorgondersteuners, schoonmakers, vrijwilligers etc.

Je bent als flexer op een gegeven moment ook een bepaalde mate van vrijheid gewend. En die wil ik eerlijk gezegd niet kwijt. Ik vind het fijn om mijn vrije tijd op de manier zoals ik dat nu doe te blijven invullen. Zo ben ik gek op mijn vriendengroep en op muziekfestivals. Vooral naar dancefestivals gaan met mijn vriend is voor mij een goede uitlaatklep. Even geen papa of mama hoeven zijn. Maar verpleegkundige blijf je toch altijd. Ik houd dan festivalgangers goed in de gaten en soms help ik ze zelfs. Ik help nou eenmaal graag. En uiteten gaan vind ik altijd fijn. Daarom is het zo leuk dat we van HMC als kerstpakket onder andere een restaurantbon hebben ontvangen. Daar hebben we heerlijk van gegeten.

HMC is een erg prettige werkgever en ik vind het zeer positief hoe menselijk de organisatie is. Als je een keer ziek bent dan is daar begrip voor. Qua arbeidsvoorwaarden zou het fijn zijn als ik wat meer vrije uren zou krijgen vanuit de cao. Voor het salaris doe ik het overigens niet, als ik kan doen wat ik wil dan is dat voor mij meer dan genoeg waardering. Bij HMC is veel ontzettend goed geregeld. Ik zie wel dat de communicatie rondom de patient soms nóg beter kan, we laten deze nog wel eens (om welke goede reden ook) wachten.

Wil jij ook werken via het Flexbureau?

Heb je naar aanleiding van mijn verhaal interesse om bij HMC als flexer te werken? Bekijk dan onderstaande vacatures en solliciteer. Wij kijken uit naar een kennismaking met jou! Staat jouw gewenste vacature er (nog) niet tussen? Maak dan een job-alert aan.