HMC

Guy de Klerk

Van combat life saver bij Korps Mariniers naar Verpleegkundige Interne Geneeskunde & AOA

Guy de Klerk

Van combat life saver bij Korps Mariniers naar Verpleegkundige Interne Geneeskunde & AOA

Korps mariniers & Combat Life Saver (CLS)

Vroeger wilde ik altijd bij een bank werken, maar gedurende mijn middelbare school periode, kwam ik er achter dat dit een leuk idee was, maar het eigenlijk helemaal niet bij mij paste. Ik ben namelijk niet van het stilzitten. Tijdens mijn stage bij AHOY werd het mij duidelijk, een baan van 9-5 is niet mijn toekomst. Maar wat dan? Ik heb getwijfeld tussen de politie en defensie. Een reclamespotje op tv zorgde ervoor dat ik mijn keuze maakte en mezelf aanmeldde bij het korps Mariniers. Één van de best getrainde infanterie-eenheid binnen de Nederlandse krachtsmacht, die overal ter wereld ingezet kon worden. Daar wilde ik absoluut deel van uit gaan maken! Nadat ik een open dag had meegemaakt was ik om; actie, bezig zijn met zware belasting, wapens, meer jongensachtig dan dat wordt het bijna niet.

Tijdens de ‘combat life saver’ opleiding zat ik letterlijk op het puntje van mijn stoel, wat ik nog nooit had ervaren. Wat een eye opener was dat voor mij!

Guy de Klerk, verpleegkundige

In 2009 meldde ik mezelf aan voor de opleiding, welke fysiek en mentaal behoorlijk zwaar was. We begonnen de 8 maanden durende opleiding met 140 man en de eindstreep werd behaald door om en nabij 60 a 70 mensen, waaronder ik. Nadat ik mijn opleiding (in Rotterdam) afrondde ben ik in Doorn terechtgekomen bij de operationele eenheden. Ik was toen 19 jaar en werd bij een antitank ploeg geplaatst. Normaal gesproken is dit een plaatsing voor ervaren mariniers met meerdere dienstjaren, echter door personeelsproblemen werd ik hier geplaatst. Ik werd verantwoordelijk gesteld voor gespecialiseerder werk, waardoor ik ook weer een aantal opleiding moest volgen, waaronder de ‘Combat Life Saver’ opleiding. 

Samen met één andere marinier uit mijn eenheid ben ik dit gaan doen. Dit betekende dat ik naast mijn taak als anti-tank-schutter, ook verantwoordelijk werd gesteld voor de eerste opvang van gewonden binnen mijn eenheid. Deze opleiding duurde 6 weken, waaronder vooral veel theorie over de acute verwondingen die kunnen ontstaan binnen het werk als militair. Denk hierbij aan schotwonden, blastletsel of letsel wat kan ontstaan na een hoog energetisch trauma.  De theorie werd afgewisseld met meerdere praktijkmomenten waarin wij onze aangeleerde levensverlengende handelingen moesten laten zien. Denk hierbij aan het inbrengen van een perifeer infuus (voor het toedienen van medicatie of infusievloeistof), het inbrengen van een ARS naald om een spanningspneumothorax te verhelpen of het aanleggen van tourniquets om een massale bloeding aan de ledematen te stelpen. 

Tijdens deze ‘combat life saver’ opleiding zat ik letterlijk op het puntje van mijn stoel, wat ik nog nooit had ervaren. Wat een eye opener was dat voor mij! (quote). Hoe enthousiast ik ook over dit onderwerp was, was op dat moment totaal niet bezig met het verlaten van defensie. Ik wilde daar blijven en zag mijn leven en einde van mijn loopbaan daar. Naast de vele opleidingen die ik heb mogen doen, heb ik tijdens mijn eerste (en tweede) plaatsing veel van de wereld mogen zien. Van boven de poolcirkel in noord Noorwegen (met tempraturen tot min 25 graden) tot de jungles van Belize (waar wij werden opgeleid om te overleven en oorlog te voeren onder tropische omstandigheden). Daarnaast werd ik samen met mijn eenheid meerdere malen uitgezonden voor antipiraterij missies in en rondom de golf van Aden. Kortom het moto van het Korps mariniers ‘Qua patet orbis’ (zo wijd de wereld strekt) werd waargemaakt!

Ik ben gewend om in een hectische omgeving en onder zware omstandigheden te werken. Zo kan ik mijn oude én nieuwe carrière perfect combineren!

Guy de Klerk, verpleegkundige

Na 3 jaar werd het tijd voor een andere functie. Dit is gebruikelijk binnen defensie. Ik wilde meer infanterie ervaring op gaan doen en parachutist worden, vandaar dat mijn keuze viel op het 11e paracompagnie. Ook hier vervulde ik naast mijn functie als infantrist/marinier, de rol CLS’er en was ik verantwoordelijk voor de opvang van eventuele gewonden. Ook bij de paracompagnie heb ik heel veel mogen doen en meegemaakt, maar toch raakte ik toe aan meer regelmaat in mijn leven. Ik wilde graag meer uitgedaagd worden op het gebied van mijn ontwikkeling. Dus besloot dat ik toch niet mijn hele leven bij defensie wilde werken. Wat ik wel wist is dat ik mijn oude schoenen niet weg moest gooien voordat ik nieuwe had en na mijn drie jarige plaatsing bij het 11e ben ik overgestapt naar de UAV/raven groep binnen het Korps. Dat is een klein clubje mariniers die verantwoordelijk is voor het besturen van drones ten behoeve van informatie vergaring. Daar heb ik kort bijgezeten, maar ik was toen al bezig met solliciteren en stond ik voor een keuze tussen 2 richtingen: de politie of acute zorg. Mijn moeder heeft het overgrote deel van haar carrière in de acute zorg voor kinderen gewerkt en ik weet dus van huis uit hoe het is om in de zorg te werken. Dus logischerwijs besloot ik verpleegkunde te gaan studeren, met als doel de acute zorg!

Next level

Ik was inmiddels 6 jaar niet naar school geweest, dus ik vond het wel spannend om weer de boeken in te moeten. Helaas kon ik geen werk- en leerplek vinden voor de MBO-V opleiding in een ziekenhuis en koos ik voor een werk- en leerplek in een verpleegtehuis op MBO niveau 3. Dat bleek echter niet mijn sector te zijn en de opleiding ging me ook te makkelijk af. Daardoor ontdekte ik wel dat ik verpleegkundige niveau 4 aankon en ervaar ik die tijd nog steeds als zeer waardevol.

Nog steeds kon ik nergens een opleidingsplek in een ziekenhuis vinden en besloot ik toch de BBL-opleiding tot verpleegkundige te starten bij MBO Rijnland met een stage binnen de verslavingszorg/psychiatrie. In mijn klas zat toen een meisje die was aangenomen bij HMC. Door haar ben ik mezelf gaan verdiepen in dit ziekenhuis en erachter gekomen dat dit een groot topklinisch ziekenhuis is en een grote speler in de regio m.b.t. acute zorg (mijn richting!). Ik besloot hier te solliciteren en ik werd in mijn 2e jaar (september 2018) aangenomen, zodat ik kon starten met de beroepsbegeleidende leerweg (BBL). Dit was bij de afdeling Oncologie en Chirurgie (afdeling groen 1, HMC Antoniushove).

Voordat ik begon met de opleiding was ik nog nooit in een ziekenhuis geweest (werk gerelateerd). Toen ik bij mijn eerste overdracht zat dacht ik ‘mijn god wat is dit, dit is echt next level!’. Ik was onder de indruk van de zorg rondom de oncologische/chirurgische patiënt. Veel grote wonden die gepaard gingen met een gemene en oneerlijke ziekte. Omdat het een afdeling is waar de patiënten nog een redelijke prognose hebben, kun je hier qua handelingen ontzettend veel leren. Er liggen patiënten van drie verschillende specialismes, namelijk: colorectale, gynaecologische en urologisch chirurgie. Dit betekent veel handelingen zoals stomazorg, katheters inbrengen en het verzorgen van grote postoperatieve buikwonden. Dus naast de basiszorg kon ik meteen meer leren en in de praktijk uitvoeren. Een perfecte afdeling!

In 2019 vroeg mijn praktijkopleider wat ik wilde na mijn jaar bij de afdeling Oncologie en Chirurgie. Ik wist natuurlijk al dat ik naar de SEH wilde en bedacht voor mezelf wat een goede stap zou zijn en ik gaf aan dat ik graag naar Cardiologie wilde. Mijn tijd bij Cardiologie heb ik als zeer fijn een leerzaam ervaren en het is een ontzettend fijne afdeling om te werken! Ik heb daar heel veel over één specifiek onderwerp geleerd wat centraal staat binnen het welzijn van elke patiënt. Daarnaast kon ik ook altijd aankloppen bij verschillende collega’s van de afdeling of CCU/EHH als ik meer uitleg wilde over de  bepaalde onderwerpen. Kortom er was sprake van een fijne samenwerking!

Mijn laatste jaar wilde ik mezelf breder gaan ontwikkelen en ik besloot dit bij de afdeling Interne Geneeskunde (HMC Westeinde) te gaan doen. Dit werd mij ook geadviseerd door Willem (een oud collega van mij bij defensie) die daar destijds al werkte. Met hem heb ik bedacht dat we Verpleegkunde gingen studeren. Willem is echter een jaar eerder klaar met de HBO-V volgt nu de opleiding voor SEH Verpleegkundige.

Mijn toekomst? De SEH!

Het werken bij de spoedeisende hulp (SEH) is mijn toekomst! In juli 2021 studeer ik af en mijn ambitie is om de opleiding voor SEH Verpleegkundige te gaan doen. Daarom heb ik ook bewust in mijn laatste jaar voor de afdeling Interne Geneeskunde gekozen. Binnen dit specialisme ontwikkel je jezelf in de breedte en is dit, wat mij betreft, het begin/ de basis voor iedere verpleegkundige. Voor mij persoonlijk een stevige fundering waarop ik kan vertrouwen gedurende mijn toekomstige opleiding tot SEH Verpleegkundige. Kortom, als je bij deze afdeling hebt gewerkt, kun je denk ik overal terecht!

Mijn huidige opleiding duurt in totaal 4 jaar en ik zit inmiddels in mijn laatste jaar. Mijn laatste jaar ben ik in september 2020 gestart bij de afdeling Interne Geneeskunde, Nefrologie en Acute Opname Afdeling (AOA). Hier blijf ik zeker na mijn diplomering werken, totdat ik over kan naar de SEH. De reden dat ik hier blijf heeft er onder andere mee te maken dat dit een ontzettend fijn team is met een hele betrokken zorgmanager. Horia zie je iedere ochtend en middag op de afdeling, zodat ze ons fysiek kan ontmoeten en in de ogen kan kijken. Een andere reden is de AOA. De patiënten die hier komen zijn vaak zieker en instabieler. Dit geeft mij de mogelijkheid om mezelf voor te bereiden voor het werk bij de SEH.

Mijn ervaring en werk als marinier zal zeker van pas komen bij een van de drukste SEH’s van Nederland. Ik ben gewend om in een hectische omgeving en onder zware omstandigheden te werken. Zo kan ik mijn oude én nieuwe carrière perfect combineren! Mijn interesse voor de SEH heb ik kenbaar gemaakt bij de zorgmanagers daar. Er is ook al een kennismakingsgesprek geweest! Voor mij was het heel belangrijk dat ik tijdig mijn interesse kenbaar zou maken, zodat ik eigenlijk nu al weet dat dit ook echt mijn toekomst gaat zijn.

Geïnteresseerd geraakt?

Heb je na het lezen van mijn verhaal interesse om mijn collega te worden en ook als verpleegkundige op onze afdeling Interne Geneeskunde/AOA te werken? Ga dan direct naar onze openstaande vacature via onderstaande button!

Naar de vacature Verpleegkundige Interne geneeskunde / AOA