HMC

Japke de Jonge (27)

De studie staat op één!

Japke de Jonge (27)

De studie staat op één!

Ik ben geboren en getogen in Beverwijk en 6 jaar geleden naar Den Haag gekomen voor mijn opleiding voor Bewegingstechnologie bij de Haagse Hogeschool. Dit is een 4-jarige HBO opleiding. Na mijn diploma wilde ik met een vrij specifieke wens aan het werk. Ik wilde namelijk graag in een bewegingslab werken. Daar komen mensen met een afwijkend looppatroon, dit gaan ze dan analyseren en samen met de specialisten naar oplossingen/ mogelijkheden te kijken.

Maar de meeste bewegingslabs hebben hun vast personeel en is er weinig verloop. Helaas ben ik daardoor niet in een dergelijke functie aan het werk gekomen. De andere banen die ik met deze opleiding kan doen, vind ik eigenlijk niet zo heel leuk. Het moment kwam toen om een keuze te maken: blijf ik zoeken of kan ik beter een andere opleiding gaan volgen? Het werd dat laatste. Ik koos weer voor een opleiding in de zorg en wilde het liefst dat deze door de werkgever werd betaald, omdat dit een volledige (voor mij tweede) studie zou gaan zijn. Via ‘Volg je Hart’ zag ik de opleiding tot Laborant Klinische Neurofysiologie. Toevallig appte mijn schoonmoeder ook op dat moment met de vraag of dat geen leuke opleiding voor mij zou zijn! Dus ik dacht; als anderen het ook echt wat voor mij vinden dan ga ik hiervoor! Toevallig was er een vacature open voor leerling hier in Den Haag, waar ik dan ook meteen op solliciteerde. Ik mocht op sollicitatiegesprek komen en er was meteen een klik! Ik was meteen geboeid en vond het super interessant werk. Men ging meteen alles aan me uitleggen en waren erg enthousiast over hun werk. Gelukkig ben ik toen ook aangenomen!

Deze opleiding duurt 3 jaar, maar waarschijnlijk wordt dit 4 jaar. Veel mensen halen het namelijk niet in 3 jaar, vanwege de hoeveelheid en medische kennis die je ervoor nodig hebt. Inschrijven voor deze opleiding moet via een ziekenhuis, dit kan niet op eigen initiatief. Er staat een studielast van 20 uur per week, maar het lukt ook met minder, en ik werk 32 uur (maar heb een contract voor 36 uur). Ik werk dus 4 dagen en 1 studiedag thuis. Maar momenteel ben ik er wel echt 20 uur mee bezig. Gelukkig is er ook gelegenheid om op het werk te studeren. Als het rustig is, pak ik hier ook weleens mijn boeken erbij.

De opbouw van de opleiding is heel prettig, vooral de combinatie werken en leren. De dingen die ik thuis leer en lees, maak ik ook in de praktijk mee. Dat is een hele fijne manier van leren! Ook werk ik met veel collega’s die mij over het vak vertellen. Eigenlijk heb ik dus drie verschillende manieren waarop ik mijn informatie binnenkrijg. Het vak is super interessant: het is mooie combinatie van techniek en mensen. Weliswaar niet het verzorgen van de mensen, maar op een ander vlak.

Ook is het heel gevarieerd qua werkzaamheden zelf: er zijn veel verschillende onderzoeken die je alleen doet of samen met de arts. Als laborant mag ik inmiddels ook sommige onderzoeken al zelf doen.

Ik vind het allemaal super interessant en wil dan ook het liefst zelf de uitwerking doen van een patiënt die ik geplakt heb.

Japke de Jonge, 27 jaar, Leerling Laborant Klinische Neurofysiologie (KNF)

Onderzoeken

We doen bij ons op de afdeling verschillende onderzoeken. Zo maken we bijvoorbeeld EEG’s. Dit zijn hersenfilmpjes van de hersenactiviteit. Patiënten krijgen dan electroden op hun hoofd, waarmee we activiteiten meten. Deze registreren we in 20 minuten tot een half uurtje. De patiënt ligt rustig op en bed en wij doen kleine testjes, zoals: ogen testen, patiënten laten zuchten, vuisten laten maken, schijnen met een flitslamp met verschillende frequenties. Bij al deze testen kijken we naar de hersenactiviteit, het betreft vaak epileptiforme activiteit. Dit is de meest voorkomende aandoening. Vroeger werd dit onderzoek veel vaker aangevraagd, maar nu kan men via de MRI sneller en nauwkeuriger lokaliseren.

Ook verrichten we EMG’s, ook wel spier- en zenuwonderzoek genoemd. Dit onderzoek is bedoeld voor patiënten die gevoel- of krachtuitval hebben, gepaard met pijn of ander soort klachten. De neuroloog heeft vaak de verdenking dat het door een zenuw komt. Wij onderzoeken of dit echt zo is en welke zenuw het dan betreft. Ook verrichten we duplex onderzoeken en zenuwechografie. Dit betreft meer de beeldvorming. Naast dat ik deze onderzoeken verricht, werk ik ook anderhalve dag bij het slaapcentrum. Daar doen we onderzoek naar mensen met heel uiteenlopende slaapproblematiek. We meten heel veel: hersenactiviteit, hartslag, beweging, saturatie in bloed. Ook bij deze patiënten brengen we electroden aan. Deze patiënten gaan met electroden naar huis en komen de volgende dag terug. Wij gaan deze meting dan met de hand uitwerken. Dit duurt voor mij nog wel even, omdat ik nog niet zo snel ben. Ik vind het super interessant en wil dan ook het liefst zelf de uitwerking doen van een patiënt die ik geplakt heb.

Team

We hebben best een groot team van laboranten, die bij KNF en het slaapcentrum werken. Het is een hele fijne groep die altijd voor elkaar klaarstaat! Af en toe gaan we ook weleens borrelen. Het is een gemêleerde groep. Ik ben bijvoorbeeld de jongste en de oudste gaan binnenkort met pensioen. Een keer in de maand hebben we een overleg met KNF-laboranten en KNF-artsen. Hier worden protocollen en casussen besproken, ik leer ook heel veel van hen. Ik hoor heel veel!

Als ik niet aan het werk ben, dan studeer ik… ik ben alleen maar aan het studeren ;)

Nee hoor! Ik sport ook veel. Een keer in de week train ik bij de hockey en een keer in de week ga ik naar een bootcamptraining. In het weekend heb ik hockeywedstrijden. Dit is voor mij ook echt ontspanning.

Ik vind heel veel dingen leuk om te doen, maar ik heb momenteel weinig tijd omdat ik mijn scriptie aan het schrijven ben. Ik ben ook wel toe aan het einde van mijn studie na dit jaar. Als ik thuis kom, dat ik dan echt klaar ben. Heb ik ook weer wat meer tijd voor mijn vriend.

Ook interesse?

Bekijk onze openstaande vacature: