HMC

Jeffrey Olierook

Van zakenman tot SEH Verpleegkundige i.o.

Jeffrey Olierook

Van zakenman tot SEH Verpleegkundige i.o.

Het volgen van je passie is iets wat mensen vaak roepen of beweren. Ik ben het levende bewijs dat het écht volgen van je dromen gepaard gaat met opoffering. In mijn geval is dat zeer ver gegaan. Maar, het heeft er wel voor gezorgd dat ik nu ben wie ik ben en dat ik dagelijks kan doen waar mijn hart ligt.

Het begon met een gesprek dat ik hoorde in de trein

Ik kan het me nog zo goed voor de geest halen. Ik zat in de trein, onderweg naar een vergadering voor mijn vorige baan. Ik werkte als Senior Sales medewerker in een groot warenhuis. In de coupé naast me hoorde ik een aantal (leerling) verpleegkundigen praten die ook onderweg naar hun werk waren. Zij hadden het over wat zij die dag gingen doen. De manier waarop zij over hun werk spraken, ik kon niet stoppen met luisteren. Het enthousiasme, de gedrevenheid en de liefde voor hun vak. Fantastisch dacht ik! Het heeft mijn wereld letterlijk veranderd. Niet veel later zat ik bij mijn toenmalige leidinggevende aan tafel en vertelde ik hem: “Die traineeshipplek voor departmentmanager mag je geven aan een collega die hier écht interesse in heeft. Ik ga mijn hart volgen en mijn dromen volgen die ik als kind altijd al had maar nooit in uitvoering heb gebracht, ik ga mijzelf omscholen tot verpleegkundige!”

Omdat ik geen enkele ervaring had in het ziekenhuis, besloot ik bij HMC eerst als vrijwilliger te gaan ‘werken’. Ik maakte deel uit van het ‘tabletteam’. Op deze manier had ik contact met patiënten, die ik interviewde over punten waarop de zorg verbeterd kon worden en over punten waar patiënten tevreden over waren. Ook had ik leuke gesprekken met leerlingen die de opleiding verpleegkunde of geneeskunde volgde en ook binnen het ‘tabletteam’ werkte. Het was voor mij een mooie manier om kennis te maken met het ziekenhuis en met toekomstige collega’s. Daarnaast kreeg ik veel informatie van de patiënten, die aangaven waar de zorg goed was en waar de zorg verbeterd kon worden.

Mijn carrière in sneltreinvaart

In het jaar 2016 startte ik bij HMC mijn leer/werk traject binnen de opleiding tot hbo-verpleegkunde en nu, 5 jaar later, ben ik bezig met de opleiding tot SEH-verpleegkundige. Hoe gaaf is dat!

Mijn wens was altijd door te gaan studeren en te starten met de opleiding tot SEH-verpleegkundige om mogelijk in de toekomst op de ambulance te kunnen gaan werken. In juli 2019 heb ik mijn diploma tot hbo-verpleegkundige in ontvangst mogen nemen en in april 2020 ben ik gestart bij de SEH om voor te werken als leerling SEH-verpleegkundige. De opleiding tot SEH-verpleegkundige is gestart in september 2020. Omdat je eerst ervaring moet opdoen als gediplomeerd verpleegkundige, alvorens op de SEH te mogen starten, heb ik nog een jaar ervaring opgedaan op de afdeling Interne Geneeskunde, de afdeling waar ik ben afgestudeerd. Dit is een perfecte afdeling om door te kunnen stromen naar b.v. een afdeling als de SEH of de IC.

Ik begon als vrijwilliger, maar sta nu 5 jaar later te werken op de SEH! Dit is altijd mijn droom geweest en hoe ik het voor ogen had. Het is me daadwerkelijk gelukt en HMC heeft me deze kansen geboden, daar waar ik het HMC heel erg dankbaar voor ben!

Jeffrey Olierook, Leerling Verpleegkundige

Opleiding tot SEH Verpleegkundige

Het is best bijzonder om in deze tijd (COVID-19 pandemie) een opleiding te kunnen en mogen startten, dit gezien alle lessen online gegeven worden op dit moment. Ik ben 1x een middag naar het LUMC geweest om met een select gezelschap de opvang van patiënten middels de ABCDE-methodiek te mogen oefenen, n.a.v. een casus die je die middag toegewezen kreeg.  Toen merkte ik pas echt hoeveel energie je eigenlijk kunt krijgen van fysiek onderwijs. Het volgen van online lessen kost meer energie dan wanneer je fysiek onderwijs volgt, althans dat geldt voor mij zo. De interactie met de docent en je medestudenten is juist heel leuk en leerzaam, dat wat je bij online lessen minder hebt. Helaas is het op dit moment niet anders, ik ben desondanks erg dankbaar dat ik deze opleiding mag volgen! Het eerste gedeelte (half jaar) van de opleiding volg je samen met IC -en CCU-verpleegkundigen in opleiding. Het is een megagrote en gemixte klas. Dit gedeelte heb ik inmiddels afgerond en sinds maart 2021 ben ik gestart met het SEH-gedeelte, geheel aansluitend op mijn eigen afdeling en het type zorgvragers die hier verpleegd worden.

Het rooster op school wisselt. Zo heb je de ene week geen les en de andere week twee tot drie dagen les. Op de werkvloer heb ik twee hele fijne vaste werkbegeleiders. We bespreken maandelijks de voortgang van de opleiding en de ontwikkelingen op de werkvloer. Omdat we in een groot team werken, werken we niet altijd samen en is het fijn om deze momenten te creëren, bijvoorbeeld kort tussen de verschillende diensten door. Daarnaast heb ik ook een hele fijne praktijkopleider, die alles achter de schermen aan het regelen is en ervoor zorgt dat leerlingen bepaalde verpleegtechnische handelingen kunnen ‘aftoetsen’ en waar de evaluatiegesprekken mee worden gehouden. Ook staat mijn praktijkopleider altijd open voor een gesprek en voor het beantwoorden van vragen m.b.t. werk of de studie.

The circle of life

Wat is de SEH een bijzondere omgeving om te mogen werken!  Zo kan het gebeuren dat je op 1 dag een geboorte meemaakt, maar ook dat iemand deze zelfde dag het leven laat. Je maakt zulke bijzondere dingen mee. Het is heftig, bijzonder en gaaf tegelijk. Echt boven verwachting!

Gelukkig werk ik ook binnen een ontzettend leuk team! We relativeren met elkaar, lachen met elkaar, maar er is ook ruimte voor een traan. Je maakt veel met elkaar mee en het is ook goed dat daarover gesproken wordt. Als het goed is ben ik 2022 klaar met deze opleiding en ga ik eerst veel ervaring opdoen op de afdeling. Eigenlijk hetzelfde als wanneer je je rijbewijs hebt behaald. Je leert pas echt goed autorijden door het uiteindelijk zelf te gaan doen, zonder dat je rijlesinstructeur naast je zit! Een van de dromen die ik op dit moment heb is mogelijk ooit nog als ambulanceverpleegkundige te mogen gaan werken. De combinatie tussen SEH en de ambulance lijkt mij echt een hele gave combi! Gelukkig kan dit bij HMC, verschillende collega’s doen dit al. Maar eerst maar eens wat meters maken bij deze mooie SEH en heel veel ervaring op gaan doen!

Wil jij ook werken en leren?

Heb je naar aanleiding van mijn verhaal interesse om bij HMC te leren en te werken? Bekijk dan onderstaande vacatures en solliciteer. Wij kijken uit naar een kennismaking met jou! Staat jouw gewenste vacature er (nog) niet tussen? Maak dan een job-alert aan.