HMC

Jeroen Blok

Combineert zijn werk bij de IC en SEH

Jeroen Blok

Combineert zijn werk bij de IC en SEH

Ik wist al snel wat ik wilde worden... Verpleegkundige, middels leren en werken tegelijk.

Hoe het allemaal begon

Toen ik op de middelbare school zat liep ik stage in een verpleeghuis in Den Haag. Ik deed daar administratief werk. Doordat mijn werkbegeleider ziek was op de betreffende afdeling werd ik in het bezoekerscentrum gezet voor een dag. Daar konden de bewoners en bezoekers van alles kopen. Eerst dacht ik: wat moet ik hier doen? Maar ik bemerkte al snel dat ik het wel leuk vond en werd ook nieuwsgierig naar wat er in het hoofd omging van de ouder wordende mens. Toen ik werd gevraagd of ik vakantiewerk wilde doen op de verpleegafdeling, wist ik dat ik hier meer mee wilde gaan doen.

De Inservice opleiding

Ik ben in 1986 de opleiding Middelbaar Dienstverlenings- en Gezondheidsonderwijs/ Verzorging gaan doen. Je werd toen voor vier werkvelden opgeleid: Kraamzorg, gezinszorg, gehandicaptenzorg en bejaardenzorg. Tijdens deze opleiding kwam ik erachter dat ik in het ziekenhuis wilde gaan werken, want ik wilde verpleegkundige worden. In 1989 ben ik dan ook gaan solliciteren in Bronovo en aangenomen. Daar ben ik met de Inservice-opleiding gestart. In 1993 behaalde ik mijn diploma A-Verpleegkunde en toen begon het echte werk in het ziekenhuis! Ik heb daar een geweldige tijd gehad en nog steeds!

Combinatie tussen handelen en techniek

Omdat acute situaties mij intrigeren, wilde ik daar meer van weten en ben ik mezelf gaan specialiseren. In 1996 heb ik de CCU opleiding afgerond en daarna in 1998 de IC opleiding. Ik heb veel patiënten gezien en verzorgd die door een ernstige aandoening op deze afdelingen terechtkwamen. Het acuut reageren op een verandering, verpleegkundige handelingen en de techniek die erbij komt kijken, vind ik heel boeiend. Het is letterlijk van top tot teen alles nagaan en kijken waar het probleem zich bevindt. Je doet alles in teamverband, samen met andere disciplines. Ook het contact met familie is erg belangrijk. Acute situaties kunnen zwaar of heftig zijn, dan is het kunnen praten met collega’s erover erg belangrijk. En gelukkig is er hier altijd ruimte voor. Je bent er ook voor elkaar en kan/mag er nooit alleen voor staan!

In 2003 heb ik de SEH opleiding afgerond bij HMC Bronovo. Het korte contact wat je hebt met de patiënt, het onverwachte en niet weten wat er binnenkomt maakt deze afdeling veelzijdig, druk, chaotisch maar ontzettend leuk! Je hebt vaak veel patiënten tegelijk en dat is echt anders dan bij bijvoorbeeld de IC, waar de zorg 1 op1 is. De medische apparatuur (o.a. beademing of dialyse) maakt dat je daar soms je hele dienst mee bezig bent. Sinds 10 jaar combineer ik de IC met de SEH en daar heb ik nog geen moment spijt van! Ik werk steeds drie maanden bij de IC en 3 maanden bij de SEH. Voor mij is dit de ideale combinatie! Patiënten gaan soms via de SEH naar de IC en het komt voor dat ik dan het vervolg zie!

Ik wist al snel wat ik wilde worden... Verpleegkundige, middels leren en werken tegelijk.

Jeroen Blok - SEH Verpleegkundige

Sluiting Bronovo

Inmiddels heeft er een fusie plaatsgevonden tussen Bronovo en MCH. Iedere locatie van HMC heeft inmiddels zijn specialisaties/ speerpunt. Natuurlijk heeft deze fusie toentertijd geleid tot onrust en onzekerheid en ook boze gezichten. Ik zou liegen als ik zou zeggen dat het mij niets doet als HMC Bronovo over een paar jaar de deuren sluit. Ook vind ik het oprecht heel erg jammer dat ook de SEH van HMC Bronovo per 1 juli 2019 dicht is. Het is een prachtige nieuwe afdeling die pas 2 jaar oud is. Voor veel mensen is dit onbegrijpelijk. Er is echter veel veranderd in de gezondheidszorg, wat deze ontwikkelingen in gang heeft gezet. Dit brengt ook weer kansen met zich mee. Ondanks deze veranderingen, wil ik bij HMC blijven werken. Elders is het gras voor mij niet groener.

Ik woon samen met mijn partner in het centrum van prachtig Delft en het Reinier de Graaf is 10 minuten fietsen, maar ik zit prima waar ik nu zit! Naast mijn werk bij de SEH en IC zit ik in de Verpleegkundige Advies Raad (VAR). De VAR heeft als belangrijkste taak het adviseren van de Raad van Bestuur over beleid met betrekking tot de verpleegkundige zorg. Ook geef ik reanimatieles, en les over bedreigende vitale functies aan collega’s en nieuwe arts assistenten. Het is een mooie uitdaging voor mij om mezelf daarmee bezig te houden en het is leuk om te zien hoe de organisatie in elkaar zit.

Level 1 Traumacentrum

Voor Trauma-opvang ben je bij HMC Westeinde op het juiste adres! Wij geven met z’n allen op een zo hoog mogelijk niveau de beste zorg aan de patiënt en zijn/haar familie. Werken op één van de drukste SEH’s van Nederland is een uitdaging. Onze SEH wordt op dit moment verbouwd omdat o.a. de EHH (Eerste Hart Hulp) erbij komt. Deze was eerst in HMC Bronovo. Ook tijdens deze verbouwing gaat het werk gewoon door en dat is een groot compliment voor iedereen! 

Bij HMC Westeinde hebben we het Neurocentrum, Trauma level 1 Centrum en level 3 IC. Ook beschikken we tegenwoordig over een eigen verrijdbare CT op de SEH. Hierdoor heb je de mogelijkheid meerdere patiënten die instabiel zijn tegelijkertijd op te vangen. We hebben als eerste ziekenhuis in Nederland een Neuro-angiokamer op de SEH. Hiermee kan acute zorg bij herseninfarcten op de SEH worden verleend. Dit scheelt natuurlijk veel tijd waardoor je schade aan hersenweefsel beperkt en de kans op herstel groter maakt. Hoe leuk en mooi is het om daarbij te mogen werken!

Ik heb veel patiënten gezien en verzorgd die door een ernstige aandoening bij de SEH terechtkwamen. Voor de patiënt en familie veranderd er vanalles en het toekomstbeeld is op dat moment onzeker. De zekerheid die je hen wel kunt geven op dat moment, is dat je met het gehele team er alles aan doet om iemand beter te krijgen. Elke dag, elk uur en soms elke minuut wordt alles bekeken bij de patiënt. Door kritisch en oprecht te zijn halen we het beste in elkaar naar boven! Dit gebeurd zowel bij de IC als bij de SEH en dat zorgt ervoor dat de patiënt de beste zorg krijgt op juiste plek. 

Het werk wat wij doen is zwaar en de werkdruk is hoog. Het beeld dat alles goed gaat en iedereen altijd blij is, is gewoon niet zo. Er zijn situaties bij waar je niet vrolijk van wordt. Je moet enigszins bestand zijn tegen onverwachte, acute situaties en te handelen op het moment dat dit nodig is. Als je niet stressbestendig bent, kan dit werk heel lastig worden! 

De teams bij zowel de IC als de SEH zijn super leuk en er wordt ook veel gelachen! Dat moet ook wel in dit werk en gelukkig kan het ook! Door alle scholingen die je naast je werk krijgt maakt uiteindelijk dat we goed zijn in wat we doen.

De voldoening en energie die je ervoor terug krijgt maakt voor mij dat ik na 30 jaar nog elke dag met plezier naar mijn werk ga!