HMC

Jonathan van Ruitenburg (27)

Intensive Care professional met grootse ambities

Jonathan van Ruitenburg (27)

Intensive Care professional met grootse ambities

Bij HMC ben ik groot geworden, ik heb hier een historie én een toekomst. Mijn ambitie in combinatie met het vertrouwen dat ik heb in mijn team heeft mij ervan overtuigd dat wij de beste Intensive Care (IC) van Nederland kunnen worden. Ik ben daarbij wel zeer kritisch naar mezelf en mijn collega’s en continue op zoek naar het hoe en waarom. ‘Waarom doen we eigenlijk wat we doen?’. Ik durf hardop te zeggen, met daarbij alle eer voor mijn collega’s: ‘Wij zijn goed in wat wij doen’.

Jong en toch al een mooie geschiedenis met HMC

Den Haag is mijn stad. Ik heb altijd in het hartje van Den Haag gewoond. Ik doe hier alles, ik woon er, ik werk er, ik heb mijn sociale contacten hier en ik sport hier. Ik ben er trots op. HMC kende ik al goed voordat ik er zelf ging werken, het heette toen nog MCH. Ik weet nog dat mijn familie hier in het ziekenhuis heeft gelegen. Ik kan me nog herinneren hoe professioneel de zorg toen voor hen was en hoe het contact met de familie was. Dat heeft er zeker aan bijgedragen dat ik graag in dit ziekenhuis wilde gaan werken.

In 2009 en 2010 besloot ik om hier voor mijn studie HBO-V stage te gaan lopen. Dat is mij zo goed bevallen dat ik ben gebleven, eerst als verpleegkundige op de afdeling en later ben ik gestart aan de opleiding tot IC-verpleegkundige. Zodoende ben ik sinds 2011 in dienst en nu sinds begin 2016 gediplomeerd IC-verpleegkundige.

Nieuwsgierig naar wat er achter die deuren gebeurde

Tijdens mijn stages en het werken als verpleegkundige ben ik altijd nieuwsgierig geweest naar wat er achter de deuren van de IC gebeurde. Als je daar als patiënt komt dan ben je vaak zeer ernstig ziek en/of in levensgevaar. Als patiënten op de verpleegafdeling ernstig ziek werden kwam de IC opdagen en die nam de patiënt dan mee. Ik wilde altijd weten: “Maar wat gebeurt er nu dan!?. Welke handelingen worden er verricht? Hoe gaat het verder met de patiënt? Wat is de sfeer?". Ik moest daar meer van weten!

Van de één op andere dag

Op onze IC komt dagelijks een grote diversiteit aan patiënten binnen waarbij hun leven van de één op andere dag dreigt te veranderen. Deze mensen hebben vaak een groot trauma doorgemaakt of een ernstige aandoening waardoor het lichaam niet meer wil of kan. Dat is heftig. Heftig voor de patiënt én zijn/haar naasten. Maar ook heftig mooi wanneer wij als team op de IC in samenwerking met de SEH, CCU en vele andere disciplines ervoor zorgen dat deze mensen weer een toekomst terug kunnen krijgen. En de familie een familielid.

We dagen elkaar uit om het beste uit onszelf en elkaar te halen, iedere dag opnieuw! Ik ben er heilig van overtuigd dat ons team op deze manier, in combinatie met het direct en helder communiceren, kan streven de beste IC van Nederland te zijn.

Jonathan van Ruitenburg, 27 jaar, Intensive Care Verpleegkundige

Continue verbetering met een sterk team

Na mijn opleiding tot IC-verpleegkundige ben ik blijven werken op de IC van HMC. Dat klinkt als de klassieke weg ‘je leert ergens voor en oefent vervolgens je beroep uit’. Dat is in mijn geval absoluut niet zo. Je leert hier elke dag. Letterlijk! Dit is iets wat IC-verpleegkundige maar ook High Care (HC) verpleegkundige eigen is en wat we van elkaar als collega’s verwachten. We willen altijd doorgroeien en doorontwikkelen om zodoende de IC nog groter, mooier en beter te maken.

We zijn hierin zeer kritisch naar onszelf én naar elkaar. We stellen zeer vaak de vragen ‘Waarom doen we het op deze manier?’, ‘Kan het ook anders en waarom moet het anders?’, ‘Is er een betere methode en waarom proberen we deze niet?’, kortom: ‘Hoe kan onze zorgverlening nóg beter?’.

Goede samenwerking en duidelijke communicatie zijn hiervoor essentieel. Dat is er op onze IC. We zijn erg direct naar elkaar. Authentiek en oprecht. We zijn open en zeggen alles tegen elkaar. We houden rekening met wat we zeggen maar vooral hoe we het zeggen. We houden hierbij absoluut rekening met elkaars emoties. Werken in acute situaties is heftig en je maakt met elkaar hetzelfde mee, dat maakt dat je elkaar vaak nodig hebt om zaken te delen. We zoeken elkaar hiervoor op. Vaak zijn dit serieuze gesprekken, echter is humor ook een belangrijke uitlaatklep voor ons. Het helpt ons de heftige situaties te verwerken.

We lijken wel een grote familie. Heel close. We hebben uiteraard ook mensen die daar minder behoefte aan hebben en dat is prima. Dat is het mooie, we zijn heel divers. In alles. Jong, oud, zwart, wit en alles daar tussen in. Ik kan me geen collega bedenken die ik buiten niet gedag zou zeggen of geen kopje koffie mee zou drinken.

Stimulans vanuit het management en de organisatie

Ook wil ik graag de rol van het management belichten. Zij geven ons tegenwoordig de vrijheid en verantwoordelijkheid nieuwe ontwikkelingen in ons vakgebied uit te proberen en, uiteraard in afstemming met hen, door te voeren. Wij zijn de specialisten en zo worden wij ook aangestuurd. Dat is een fijn gedachtegoed. Dit is ook direct wat het ziekenhuis zo mooi maakt. HMC is open minded, er is veel wederzijds begrip en we zijn transparant naar elkaar. En je krijgt handvatten aangereikt om jezelf blijvend door te ontwikkelen.

Sterker nog, binnenkort begin ik met de opleiding tot Neuro Practitioner. Daar kijk ik zeer naar uit!

De beste IC van Nederland worden, het kan!

Mijn ambitie bij HMC is om te kunnen zeggen dat wij de beste IC van Nederland zijn, het gaat mij hierbij om het gevoel dat komt met het maken van de uitspraak. Ik vind dat dit team het verdient om dat te voelen. Een grootse ambitie, maar ik ben er heilig van overtuigd dat het haalbaar is. Zolang we maar het beste uit onszelf en uit elkaar blijven halen en we direct en helder naar elkaar blijven communiceren. Zowel in acute situaties als tijdens onze zorg aan het bed. Zo blijven we de kwaliteit van onze zorgverlening optimaliseren en kunnen we met elkaar groeien en prachtige stappen zetten!

Wil jij ook werken in de acute zorg?

Heb je naar aanleiding van mijn verhaal interesse om bij HMC in de acute zorg te werken? Bekijk dan onderstaande vacatures en solliciteer. Wij kijken uit naar een kennismaking met jou! Staat jouw gewenste vacature er (nog) niet tussen? Maak dan een job-alert aan.