HMC

Kiki Meijer

Ambassadeur voor de
IC van HMC én de zorgwereld!

Kiki Meijer

Ambassadeur voor de
IC van HMC én de zorgwereld!

Hallo allemaal, ik ben Kiki, een trotse verpleegkundige die momenteel met veel enthousiasme en ambitie de opleiding op de Intensive Care (IC) volgt. Daar vertel ik jullie in mijn verhaal graag meer over!

Een vrolijk en opgewekt mens!

Ik ben geboren en getogen in Zoetermeer. Inmiddels woon ik alweer een tijdje in Den Haag, samen met mijn kat ‘Donder’, één keer raden hoe zij aan deze naam komt. Ik ben een opgewekt mens, altijd positief en vrolijk en je moet goed je best doen mij chagrijnig te krijgen. Ik kan echt genieten van de kleine dingen in het leven zoals op een terrasje zitten, koken, broodbakken en bij vrienden en familie langs gaan. Ik heb veel leuke vriendinnen waar ik veel contact mee heb. Maar ik kan ook genieten van uitdagingen. Zo doe ik namelijk ook aan theater. Onlangs deed ik bijvoorbeeld mee aan het theaterstuk ‘Historisch Zoetermeer’, dit waren 10 shows in 3 dagen tijd! Pittig, maar ontzettend leuk!

Het traineeship is voor mij een mooie eerste stap naar mijn grote droom, namelijk op de Traumahelikopter werken! Ik vind dat gewoon hartstikke stoer! Ik zag dat vroeger op tv en ik moest dat ook gaan worden. En het is vaak een 50/50 baan dus 50% op de IC en 50% op de traumahelikopter. Of het haalbaar is weet ik niet maar je mag toch blijven dromen? HMC laat me echt heel vrij hierin en dat is erg prettig. Het gaat om mijn carrière en dat staat voorop.

Kiki Meijer, Trainee IC verpleegkundige

Vroeg in aanraking met de zorgwereld

Het studiepad dat ik heb bewandeld is eigenlijk een hele heldere. Ik heb de HAVO gedaan en vervolgens ben ik direct de HBO-V gaan doen. Daar had ik geen enkele twijfel over! Ik wist al op vroege leeftijd dat ik de zorg in wilde. Een aantal familieleden werkten in de zorg en ik vond het geweldig hoe zij vertelden hierover. Het klinkt heel vreemd maar ik vond het altijd een uitje om mee te mogen naar een ziekenhuis. De aanleiding was natuurlijk niet leuk maar het was voor mij dé gelegenheid om de wereld die ik zo interessant vond van dichtbij te kunnen aanschouwen. Ik was dan altijd als een kind in een snoepwinkel. Ik keek vroeger ook al die tv-programma’s over ziekenhuizen, spoedeisende hulpen, ambulancediensten en traumacentrums. Zo fascinerend. Ik mocht er van mijn ouders ook altijd voor opblijven. Die hadden dat natuurlijk goed door.

Van HBO-V naar Traineeship IC

Ik ben een vroege leerling. Aan de ene kant is dat hartstikke fijn omdat je, als alles meezit, vroeg(er) klaar bent met de studies. Maar aan de andere kant kan het ook pittig zijn, vooral wanneer je zorgopleidingen doet en al op vroege leeftijd praktijkervaring op moet doen. Je komt dan vroeg in je leven in aanraking met patiënten, ook in zwaardere categorieën. Dat moet je wel aankunnen en dat maakt je vroeg volwassen. Het ging mij gelukkig goed af en op mijn 21e had ik mijn HBO-V diploma op zak. Ik heb de fulltime (BOL) variant van de HBO-V gedaan en ik vond dat ik meer werkervaring nodig had. Daarom heb ik besloten om direct na mijn HBO-V te reageren op de vacature voor Traineeship IC voor HBO-V bij HMC. Ik werd na leuke gesprekken al in oktober aangenomen waardoor ik na diplomering voor de HBO-V direct in februari kon starten met het traineeship. Ik vond het vertrouwen wat HMC daarmee naar mij uitsprak heel prettig.

Het traineeship tot IC verpleegkundige

Het traineeship zelf start met een voorwerkperiode op een verpleegafdeling. Daar ga je de benodigde vlieguren maken voordat je de IC op kan en mag. Dit deed ik op de afdelingen ‘Neurochirurgie/ Urologie (kort verblijf)’, Heelkunde, Traumatologie en Vaatchirurgie. Net voor de uitbraak van de tweede coronagolf ben ik gaan voorwerken op de IC en in december ben ik gestart met de opleiding tot IC verpleegkundige.

Het starten van deze opleiding tijdens zo’n golf was natuurlijk wel pittig, maar ik ben ook hartstikke nuchter. Vanuit het management werd het gesprek met mij aangegaan om goed met elkaar te kijken wat haalbaar was voor ieder individu. Ik vond het heel waardevol en leerzaam om de werkelijkheid op de IC te zien tijdens een coronapiek. Ik werd ook wel ingezet in de coronazorg, dus ik heb veel meegeholpen en hand en span diensten kunnen verlenen voor de gediplomeerde ic-collega’s. Er was op dat moment weinig sprake van laagcomplexe zorg en eigenlijk voornamelijk Covid zorg. Een bijkomend voordeel is dat ik zodoende vroeg ben gestart met de technieken die je normaal gesproken later in de opleiding pas krijgt. HMC is dan zo flexibel om met mij mee te denken. Praktijkopleiders hebben mij daar ook goed in geholpen en gestimuleerd en de input van mij als leerling was ook ontzettend belangrijk.

Ik ben nu bijna aan het einde van mijn tweede leerperiode van in totaal drie. Ik ben nu dus over de helft. Het theoriegedeelte heb ik nu allemaal gehaald en daar ben ik wel erg trots op. Ik ben namelijk meer van de praktijk en mijn eigen draai eraan te geven binnen de kaders die geschetst worden. Natuurlijk heb je de theorie nodig maar ik onthoud het beter wanneer een collega of een praktijkopleider het instrueert of voordoet, dan blijft het beter hangen. Ik ben heel goed op weg en ik ben zeer gemotiveerd om de opleiding af te ronden en dan natuurlijk te blijven werken bij HMC als gediplomeerd IC verpleegkundige!

Mijn droom? De Traumahelikopter!

Ik ben bij HMC terecht gekomen omdat HMC naar mijn idee de enige was die het traineeship tot IC verpleegkundige aanbood en dat trok mij direct. Het is echt bedoeld om specialistisch verpleegkundige te worden in plaats van enkel werkervaring op komen doen. Voor mijn gevoel werd ik direct op waarde geschat. Het is voor mij ook een mooie eerste stap naar mijn grote droom, namelijk op de Traumahelikopter werken! Ik vind dat gewoon hartstikke stoer! Ik zag dat vroeger op tv en ik moest dat ook gaan worden. En het is vaak een 50/50 baan dus 50% op de IC en 50% op de traumahelikopter. Of het haalbaar is weet ik niet maar je mag toch blijven dromen? HMC laat me echt heel vrij hierin en dat is erg prettig. Het gaat om mijn carrière en dat staat voorop. En als ik van gedachte verander dan is dat ook goed, dan gaan we op dat moment samen een ander pad uitstippelen. Ik vind het heel fijn dat mijn werkgever er op die manier in staat. Mijn collega’s zijn hier ook van op de hoogte en kunnen mij daar ook in adviseren.

De IC van HMC is een te gekke plek om te werken

Ik vind de IC van HMC te gek omdat je een grote afwisseling aan patiënten hebt. We zijn natuurlijk een Level 1 traumacentrum maar er komt zo veel meer binnen dan dat. Zo ontzettend veel patiëntencategorieën, zo veel culturen en zo veel diversiteit. Dat is juist interessant. Niet altijd even makkelijk maar wel juist een mooie uitdaging. Zoals omgaan met familie, verschillende culturen en achtergronden. Hoe leg je bijvoorbeeld iets goed uit aan iemand met een taalbarrière? Dat leer je allemaal en je brengt als mens en hoe jezelf bent ook iets mee natuurlijk.

Ik vind het gaaf als er iets acuuts gebeurd en daar dan bij te zijn. Natuurlijk ben ik nu bezig met de opleiding en sta ik er als niet-gediplomeerde met mijn neus er bovenop. Met Corona is het momenteel helaas wat lastiger. Gelukkig proberen mijn collega’s proberen mij altijd mee te nemen in wat interessant is voor mij om te zien en wat er binnenkomt waar ik dan bij moet zijn omdat dat heftig of heel bijzonder of zeldzaam is. Ze stimuleren mij ook om altijd te blijven leren, zoals deelnemen aan simulatietrainingen, nieuwe technieken in de gaten houden, klinische lessen volgen maar ook geven en een bijdrage leveren aan wetenschappelijk onderzoek. Maar denk ook aan projecten leiden, zowel op de IC of een project waar de IC onderdeel van is. Ik vind de technieken die op de IC gebruikt worden en de ontwikkeling daarvan interessant en vind het tof erachter te komen (learning on the job) wat zo’n apparaat betekent of kan betekenen in het overnemen van functies van het lichaam.

 Onze IC is een hele dynamische afdeling, een groot team van Medium Care (MC) en Intensive Care (IC) verpleegkundigen. Onze quote is ‘wij ook van jou’! Wat er ook gebeurt of als je hulp nodig hebt dan zijn wij er voor jou. Dit zit helemaal in de genen van ons team. Hoe zwaar we het ook hebben of hoe klein het team ook kan zijn, wij zijn er altijd voor elkaar. Er wordt heel erg meegedacht en meegeholpen met elkaar. Met de gedachte ‘Kan ik iets doen dat bijdraagt?’. Hoe gaan we het regelen met elkaar en hoe helpen we elkaar om de beste zorg te kunnen leveren, met elkaar maar ook aan elkaar?

Mijn PLUS bij HMC en mijn rol als ambassadeur

HMC is voor mij een prettige werkgever die het initiatief bij mij laat en veel mogelijkheden biedt om door te groeien. En het is voor mij lekker dichtbij huis. In overleg is gewoon heel veel mogelijk. Of het nu met de zorgmanager, de praktijkopleider of een directe collega is. Zo hebben we bijvoorbeeld ook een Instagram account en dat is natuurlijk hartstikke leuk. We zijn nu bezig met het zelfroosteren en dat is interessant en fijn. Zo krijg je nog meer grip over je eigen leven, omdat je onregelmatig werkt.

Daarbij is het een grote plus voor mij is dat ik kan zijn wie ik ben. Ik hoef geen rol aan te nemen om binnen het plaatje te passen. Ik kan volledig autonoom zijn en autonoom werken. Je wordt gerespecteerd om wie je bent.

Tot slot krijg ik ook ruimte en het vertrouwen om mijn rol als ambassadeur (bij CNV jongeren) van de zorg verder vorm te geven. Dit was ik al tijdens mij opleiding tot HBO-V, ik heb daar ook altijd verteld over mijn studie en heb daar anderen laten zien hoe mooi het is om in de zorg te werken. In mijn rol als ambassadeur ga ik langs middelbare scholen en opleidingsmarkten en werkbezoekdagen om de zorg te promoten. Ik wil ze mijn kant van het verhaal laten horen en dat zij een goede afgewogen keuze kunnen maken, zodat ze weten of het wel of niet iets voor ze is. Ik vind het in ieder geval wel te gek en ik zal er alles aan doen om anderen hier ook van te overtuigen of dit te laten inzien. Ik heb er zelf ook altijd veel aan gehad als er een realistisch beeld geschetst werd. Dat is ontzettend waardevol. En sommige dingen leer je wanneer je het zelf meemaakt.

Iedereen die hier werkt, werkt in de zorgsector en dat is gewoon de gaafste sector die er is. En dat moet verteld blijven worden!

Geïnteresseerd geraakt?

Heb je na het lezen van mijn verhaal interesse om mijn collega te worden op de IC en ook als verpleegkundige op onze afdeling te werken? Ga dan direct naar onze openstaande vacature via onderstaande button!

Naar de vacature voor IC verpleegkundige