HMC

Kim en Melanie

Vertellen over hun werk als
High Care Neonatologie Verpleegkundige (in opleiding) bij HMC

Kim en Melanie

Vertellen over hun werk als
High Care Neonatologie Verpleegkundige (in opleiding) bij HMC

Onlangs opende HMC haar nieuwe Moeder- en Kindcentrum: Sara de Bronovo. Kim en Melanie werken hier als High Care Neonatologie Verpleegkundige (in opleiding) en vertellen jou over hun werk en de opleiding. Lees hieronder hun eerlijke en open verhaal en laat je inspireren!

Kim: Mijn moeder heeft vroeger in HMC Antoniushove gewerkt, dankzij haar ben ik met HMC in aanraking gekomen en werk ik er inmiddels alweer bijna twaalf jaar. En dan te bedenken dat ik pas 30 ben! Ik ben gestart als HBO-V duaal student (werken en leren). Na mijn opleiding ben ik bij de kinderafdeling gaan werken en daar heb ik de opleiding voor kinderverpleegkundige gedaan. Ondertussen ben ik al vijf jaar kinderverpleegkundige. Het acute van dit ziekenhuis trekt mij aan, want dat is hetgeen waar ik van houd!

Melanie: Ik ben na mijn verpleegkunde opleiding op de kinderafdeling gaan werken. Dit is 5 jaar geleden. Van deze 5 jaar ben ik 2 ½ jaar Kinderverpleegkundige. Mijn opleiding heb ik in HMC Bronovo gedaan. Op een gegeven moment verhuisde de kinderafdeling van HMC Bronovo naar HMC Westeinde. Bij HMC Westeinde hebben we onlangs onze entree gemaakt in ons gloednieuwe en ruim opgezette Moeder en Kind Centrum (MKC).

Jij bent degene die de ouders mee aan de hand neemt en hen wegwijs maakt in ‘babyland’. Het is een heel andere vorm van zorg verlenen!

Melanie en Kim, High Care Neonatologie verpleegkundigen (in opleiding)

Kim: Ik vind zowel de baby’s als de kinderen t/m achttien jaar leuk! Echter ligt mijn hart bij de baby’s en vooral bij de acute zorg die daarbij komt kijken. Ik wilde meer verdieping in mijn vak en mocht de opleiding voor high care neonatologie gaan volgen bij de Amstel Academie in Amsterdam. De opleiding heb ik zowel online als offline gevolgd. Ten tijde van COVID-19 heeft men heel erg zijn best gedaan om alle praktijklessen door te laten gaan. Het is ook een groot voordeel als je scenario’s in de praktijk kunt oefenen, zoals: drains of beademingsbuisjes afplakken. Het zijn handelingen die je op zich weinig doet, maar tijdens de opleiding wel leert. Het is heel waardevol om mensen te ontmoeten van andere ziekenhuizen en met hen te praten over je werk.

Melanie: Ik ben als Kinderverpleegkundige aan het werk en volg op moment ook de opleiding tot High care neonatologie verpleegkundige. Ik werk zoveel mogelijk op de couveuse afdeling en met casussen op gebied van high care. Ik heb een werkbegeleider die mij helpt met mijn opleiding en collega’s die de opleiding voor mij al hebben gevolgd. Door deze opleiding krijg ik meer kennis over de ziektebeelden rondom de geboorte. In het nieuwe MKC komt er duidelijk onderscheid tussen ‘gewone’ zorg en post-IC/high-care zorg. De bedoeling is wel dat er bedden voor High Care komen, maar dat is nog een beetje onduidelijk. Als dat het geval is moeten we namelijk wel met elkaar alle diensten op kunnen vullen en zullen er meer collega’s nodig zijn die deze opleiding hebben gevolgd.

Kim: Werken én leren tegelijk is veel en pittig, vind ik. De lesdagen volg je volgens een bepaald rooster en je krijgt gewoon doorbetaald, dat is wel heel fijn. De opdrachten voorbereiden en maken vraagt ook best veel van je. De opleiding duurt ‘maar’ een jaar, maar hij brengt heel veel verdieping in de zorg. Na de opleiding begrijp je ook veel beter waarom we bepaalde handelingen op een bepaalde manier uitvoeren en waarom een beleid is zoals het is. Je kunt beter anticiperen en meedenken met de artsen en daardoor is er een effectievere samenwerking.

Melanie: Er starten binnenkort nog meer collega’s met deze opleiding en dat is leuk en nodig. De ‘grote kind kant’ zoals wij dat noemen is goed vertegenwoordigd. Deze is favoriet bij veel van onze collega’s. Ik dacht dat toen ik net klaar was als kinderverpleegkundige dat ik heel graag aan ‘die kant’ wilde staan. Totdat we naar HMC Westeinde verhuisden en ik veel op de couveuse afdeling kwam te werken. Op dat moment groeide mijn liefde en persoonlijke voorkeur voor de baby’s. Vooral als het een eerste kindje is, is het bijzonder werk. Jij bent degene die de ouders mee aan de hand neemt en hen wegwijs maakt in ‘babyland’. Het is een heel andere vorm van zorg verlenen.

Kim: In ons werk bouw je vaak een relatie op van weken. In deze periode geef je ouders steeds meer de regie en is het leuk om te zien dat ze steeds zelfverzekerder worden en hun eigen kindje leren kennen. Dat vind ik een van de mooiste dingen in ons vak.

Melanie: Als een moeder ziek is, wordt zij verzorgd door een verpleegkundige moeder en pasgeborene. In mijn functie ben ik er voor het kind, maar heb ik ook zeker aandacht voor de ouders. Het is iets waar je in kunt groeien. In mijn dienst maak ik altijd wel tijd voor de ouders en praat ik met hen over hoe het met hen gaat.

Kim: Zorgen voor moeder moet deels ook in je zitten. Maar op het moment dat je de zorg voor baby’s in je vingers hebt, heb je ruimte in je hoofd om daarbuiten te kijken. Het gaat deels vanzelf, maar als je controle hebt kies je bewuster voor de ouders. Dat is wel iets wat je moet oefenen, het hoort erbij. Je begeleidt hen zowel emotioneel als fysiek en het is belangrijk dat je bewust oog voor ze hebt en er tijd voor kan nemen.

Melanie: Wat je een goede high care neonatologie verpleegkundige maakt? Dat is toch wel als baby’s je heel gelukkig maken en je van de acute zorg houdt die erbij komt kijken. Je moet goed kunnen anticiperen en meedenken met de artsen en nét dat stapje extra kunnen en willen zetten. Op het moment dat de noodtelefoon gaat je kan denken ‘let’s go!’ Je staat dan meteen aan. Dat is iets wat je moet meenemen of soms moet ontdekken of je dat kan. Maar meestal weet je dat wel.

Kim: De opleiding an sich geeft veel verdieping en kennis om beter te begrijpen hoe de aspecten van het lichaam zich ontwikkelen. Dat vind ik heel interessant en maakt mijn werkplezier groter. Ik kijk op een andere manier naar een neonaat, meer vooruit. Daardoor merk ik dat het contact met de artsen en PA’s verbeterd. Het maakt ook dat je sneller dingen vraagt en mee wilt/ kunt kijken met bijvoorbeeld een foto of bloeduitslag, je krijgt meer grip op wat er gebeurt.

Melanie: Je staat ook zelfverzekerder aan het bed. Ik zit nu nog middenin de opleiding en vind het soms wel spannend. Ook merk ik dat collega’s nu al naar mij toe komen om mij dingen te vragen, dat is erg leuk!

Kim: Het werken en leren tegelijkertijd heeft mij wel meer volwassen gemaakt. Het heeft ervoor gezorgd dat ik mezelf sneller durf uit te spreken en hard durf te maken voor de dingen die ik vind. Als ik een (kinder)arts bel met het verzoek om te komen, merk ik dat er daardoor betere communicatie ontstaat.

Melanie: Artsen vertrouwen mij op mijn oordeel. Ik kan mezelf nu ook beter verwoorden en mijn gevoel onderbouwen. Ik vaar het beste op mijn onderbuikgevoel, meestal klopt dit ook. Maar nu ik een stapje vooruit kan denken, zie ik vaak aan het kind welke kant het opgaat.

Kim: Toen ik aan het begin stond van mijn carrière vond ik de baby’s vaak wel heel klein en ziek. Ik wist toen niet goed hoe ik ermee om moest gaan en hoe ik ze het beste kon verzorgen. Maar nu heb ik dat ‘O help’ moment niet meer en zit het zo in mijn vingers dat ik het normaal ben gaan vinden.
Ik liep ook een maand stage op de NICU (neonatologie intensive care unit) in Leiden. Dat vond ik wel spannend, omdat dit zorg is die ik nog niet eerder had gezien en gedaan. Als de baby’s intensievere zorg nodig hebben, dan worden ze hiernaar overgeplaatst. Het was interessant en leerzaam om deze zorg van dichtbij te kunnen zien. Hierdoor kan ik ouders beter voorbereiden op de overplaatsing, maar begrijp ik ook beter wat er is gebeurd als ze weer teruggeplaatst worden.

Geïnteresseerd geraakt?

Heb jij naar aanleiding van ons verhaal interesse om bij ons nieuwe Moeder- en Kindcentrum te komen werken? Bekijk dan eens onze speciale landingspagina via onderstaande button!

Naar pagina over ons Moeder- en Kindcentrum