HMC

Liesbeth Gordeau (57) en collega's

De helpende handen op de SEH

Liesbeth Gordeau (57) en collega's

De helpende handen op de SEH

Na 14 jaar mooie jaren als afdelingsassistent op de afdeling Neurochirurgie en Urologie was het voor mij tijd voor een nieuwe uitdaging. En die heb ik gevonden! Inmiddels werk ik alweer 1,5 jaar als afdelingsassistent op de Spoed Eisende Hulp (SEH). Omdat ik samenwerking erg belangrijk vind en omdat ik met veel plezier samenwerk met mijn collega’s Marcel Averdieck en Sahieda Rasoelbaks betrek ik ook hen graag in mijn testimonial. Dat vind je vast niet erg, toch?

Samen op de SEH

Marcel en ik zijn allebei via een andere weg op de SEH terecht gekomen maar we hebben wel een aantal dingen met elkaar gemeen. We zijn allebei geboren en getogen in Den Haag, allebei (inmiddels) in de 50, allebei in het vak en in de afdeling gerold en, het allerbelangrijkste, we hebben het allebei gigantisch naar ons zin op de SEH. Marcel heeft de koksopleiding gedaan en jaren als instellingskok in het ziekenhuis gewerkt. De functie voor afdelingsassistent kwam op zijn pad doordat er op de SEH de functie voor Afdelingsassistent vrijkwam. Later werd de invulling van de functie nog interessanter omdat de focus kwam te liggen op de logistiek van de SEH. Denk aan het doen van bestellingen en het laten repareren van materialen en onderdelen.

Voor mij was de weg naar de SEH iets anders. Na mijn studies ben ik direct in de zorg gaan werken en heb ik daarbij jarenlang met veel liefde en plezier voor mijn opgroeiende kinderen gezorgd. Via mijn nichtje ben ik bij HMC terecht gekomen en ik heb toen mijn diploma tot voedingsassistent mogen halen en vervolgens jarenlang als afdelingsassistent gewerkt. In mijn vorige functie als afdelingsassistent werkte ik al een tijdje één avond in de week op de SEH. De leidinggevende toen (en nog steeds) was Frans de Voeght en hij vroeg mij of ik structureel op de SEH wilde komen werken. Nou, dat wilde ik wel!

Mijn collega Sahieda heeft ruim 13 jaar op de afdeling Neurologie gewerkt als afdelingsassistent. Ook zij is door Frans benaderd met de vraag om op de SEH te komen werken als afdelingsassistent. Net als Marcel en ik hoefde Sahieda daar niet lang over na te denken. Inmiddels werkt Sahieda alweer 4 jaar met veel plezier op de SEH en zijn wij met z’n drieën een zeer hecht team!

Het belangrijkste is dat wij in iedere situatie de verpleging correct assisteren en dat we adequaat handelen wanneer dit van ons gevraagd wordt. Maar je moet ook goed vooruit kunnen denken en ongevraagd taken kunnen uitvoeren zodat de verpleging er niet eens naar hoeft te vragen. Proactiviteit is een belangrijke eigenschap voor een afdelingsassistent op de SEH.

Liesbeth Gordeau, Afdelingsassistent

Geweldige afdeling

Marcel en ik hoefden allebei niet lang na te denken over onze stap naar de SEH. Zo vinden wij het allebei te gek om de hele dag met mensen en voor mensen te werken. En we houden van de bedrijvigheid en de chaos die de afdeling met zich meebrengt. We voelen ons goed en zeer gewaardeerd in onze rol, we worden gezien door de collega’s én door de patiënten. Soms zijn wij zelfs de eersten die de patiënt op de SEH tegenkomt. Het is dan erg fijn wanneer jij degene bent die de patiënt goed kan ontvangen en een gerust gevoel kan geven. Omdat wij de hele dag over de hele afdeling moeten zijn horen en zien we bijna alles. Het maakt ons oprecht heel trots en blij als de patiënt ons apart bedankt voor de goede zorgen.

Net als Marcel en ik vind Sahieda dat afdelingsassistent veel meer is dan is alles bijvullen en opruimen. We zijn met z’n drieën een echte steun voor de verpleegkundigen op de afdeling maar ook voor de patiënt. Wij kunnen in acute situaties en hectiek op de afdeling de patiënt een beetje extra aandacht geven. Dat geeft ons een enorm goed gevoel.

Wat doen wij dan de hele dag?

Als afdelingsassistent ben je voornamelijk de rechterhand van de verpleging. Zo zijn wij er verantwoordelijk voor dat alle materialen aanwezig, aangevuld en voor handen zijn. Daarnaast worden wij de hele dag door gevraagd om producten aan te vullen, materialen voor het personeel op de werkvloer te regelen, patiëntenkamers op te ruimen en incidenteel patiënten weg te brengen. Tevens verzorgen wij het onderhoud aan de monitoren, zorgen we voor een prettige werkomgeving en maken wij de MRSA kamer schoon. Maar daarnaast zorgen we ook voor een prettig ontvangst en, ondanks de vervelende klacht die de patiënt heeft, voor een fijne tijd op de SEH. Wij zijn degene die, in alle hectiek en chaos, net wel even een paar minuten vrij kunnen maken om een praatje met de patiënt te maken en/of een kopje koffie aan te bieden. Het zijn vaak de kleine dingen die het doen voor de patiënt.

We scannen de materialen waarvan we weten dat we ze nodig hebben zodat het er op tijd is en we doen losse bestellingen. In dat geval schakelen wij direct met de afdeling Inkoop. In overleg met de artsen bieden we alternatieven aan. De materialen die binnenkomen verwerken we in het magazijn, de medicijnkamer en overige opslagruimtes op de SEH.

Afdelingsassistent betekent veel meer dan alles bijvullen en opruimen. Je bent een echte steun voor de verpleegkundigen maar ook voor de patiënt. Wij kunnen in acute situaties en bij hectiek op de afdeling de patiënt een beetje extra aandacht geven. Dat geeft ons een enorm goed gevoel.

Sahieda Rasoelbaks, Afdelingsassistent SEH

Marcel heeft er nog een extra taak bij. Hij doet ook de logistiek van de materialen voor de SEH, van posters tot botnaalden. Hij is handig met de software en hij vindt dat erg leuk om te doen.

We zien en horen alles, dus wanneer het goed gaat maar ook wanneer het mis dreigt te gaan. De dynamiek van de afdeling is zeer kenmerkend, het kan voor ons ook ineens spoed zijn en dan kan het ineens opruimen van een traumakamer best heftig zijn.

We lopen enorm veel op een werkdag. Ik heb sinds kort een stappenteller en ik loop regelmatig 10 kilometer per dag (!), dus aan mijn dagelijkse beweging kom ik wel!

We doen het echt samen op de SEH

Het belangrijkste is dat wij in iedere situatie de verpleging correct assisteren en dat we adequaat handelen wanneer dit van ons gevraagd wordt. Maar je moet ook goed vooruit kunnen denken en ongevraagd taken kunnen uitvoeren zodat de verpleging er niet eens naar hoeft te vragen. Proactiviteit is een belangrijke eigenschap voor een afdelingsassistent.

De afdelingsassistenten werken in drie teams per dag waarin we elkaar aflossen. We hebben zo een eigen ‘toko’ op de afdeling en die verantwoordelijkheid voelt voor ons allemaal erg goed. Het fijne daarbij is dat wij ons wel echt de collega’s van de zorg voelen en zo worden wij ook benaderd. Het is keihard werken op de afdeling en we hebben een echte aanspreekcultuur. Heftige situaties worden altijd besproken en uitgesproken. We bespreken dat met elkaar en met de verpleegkundigen.

Trots op dit mooie ziekenhuis

Ik heb een mooie historie met dit ziekenhuis. Mijn kinderen zijn hier geboren en ik woon om de hoek van het ziekenhuis. Ik ga altijd met zeer veel plezier naar mijn werk en ik kan er volledig mezelf zijn.

Het ‘binnenstadse’ karakter en de laagdrempeligheid in het elkaar aanspreken vind ik erg fijn in HMC. De collega’s waar wij mee werken zijn ook zeer divers, van schoonmaker tot arts. Ook de patiënten zijn van alle rangen en standen en dat maakt het zo ontzettend leuk!

HMC is echt mijn, zeg maar gerust ONS, ziekenhuis!

Wil jij ook werken in de acute zorg?

Heb je naar aanleiding van mijn verhaal interesse om bij HMC in de acute zorg te werken? Bekijk dan onderstaande vacatures en solliciteer. Wij kijken uit naar een kennismaking met jou! Staat jouw gewenste vacature er (nog) niet tussen? Maak dan een job-alert aan.