HMC

Lisette von Franquemont

Helemaal klaar voor het nieuwe Moeder- en Kindcentrum!

Lisette von Franquemont

Helemaal klaar voor het nieuwe Moeder- en Kindcentrum!

In 2004 ben ik als trainee gestart op een afdeling neurochirurgie en algemene heelkunde in een ander ziekenhuis. Echter wilde ik daar niet blijven en attendeerde een vriendin van mij me op een vacature destijds bij het Bronovo ziekenhuis. Het ging om een vacature voor verpleegkundige op de kraamafdeling. “Jij bent toch dol op baby’s” zei ze tegen mij. En dat is ook zo! Ik solliciteerde en werd meteen aangenomen. Tot nu toe heb ik mezelf hier nog geen seconde verveeld. Ik ben een echte ‘kraamzuster’. Na vijf jaar fulltime ervaring als ‘kraamzuster’ opgedaan te hebben, wilde ik mijzelf verder ontwikkelen. Ik ben de opleiding tot lactatiekundige gestart. Er was op dat moment maar 1 collega die dit deed en er werd nog iemand gezocht hiervoor. In overleg met mijn zorgmanager werd ik de 2e lactatiekundige. In mijn werk als lactatiekundige ben ik onder andere bezig met het begeleiden van vrouwen die borstvoeding (willen) geven, dit heeft mij altijd al geïnteresseerd. Maar ook geef ik voorlichting aan zwangeren en ouders wiens kinderen flesvoeding geven en problemen ervaren.

Ik ben klaar voor de toekomst! De toekomst voor het Moeder en Kind Centrum!

Lisette von Franquemont, verpleegkundige Kraamafdeling en lactatiekundige

Mijn opleiding startte ik in 2005, dat was de BOL MBO-V. Tijdens deze opleiding ging ik in de zomervakantie (als bijbaantje) in de thuiszorg werken. Ook heb ik bij een verpleeghuis stage gelopen, in de psychiatrie, in de gehandicaptenzorg en ben ik afgestuurd op een cardiologie afdeling in het ziekenhuis. Zelfs ben ik voor stages in Kenia en Estland geweest. Ik heb dus al veel mogen zien en ontdekte ook tijdens mijn opleiding dat ik niet een onwijs ‘chirurgische zuster’ ben. Het ziekenhuis trok me het meest aan van alles. Het ‘leven in een huis’ is anders, het past bij me. Ook heb ik nooit de ambitie gehad om te werken in de hoog complexe zorg.

Als verpleegkundige bij de kraamafdeling kun je hulp inschakelen van een obstetrieverpleegkundige zodra de zorg complexer wordt. Ik houd van de laag- midden complexiteit, vandaar dat ik ook heb gekozen voor de opleiding tot Verpleegkundige moeder & pasgeborene (VMP).

Heftig en bijzonder

Het meest heftige wat ik heb meegemaakt was een onverwacht slechte start van een baby. Wanneer je iets niet verwacht, komt het harder aan. Dat was toen ook het geval. De patiënte in partus had een keizersnede nodig, op dat moment was het niet eens ernstige spoed. Maar dat het zo slecht zou gaan, hadden we niet voorzien. Bij een spoedkeizersnede wordt een verpleegkundige overgenomen door de obstetrieverpleegkundige, zo ook nu. Ik mocht er wel bij blijven, wat ook fijn was voor de barende, omdat ik haar al vanaf het begin aan het helpen/ondersteunen was. Toen de baby was geboren moest deze gestabiliseerd worden. Na het stabiliseren is de baby overgebracht naar het LUMC.

Dat was voor mij ook wel een moment dat ik dacht “om deze reden kies ik dus niet voor obstetrie”.

In de verloskunde is er ook altijd het risico dat het anders gaat dan verwacht. Dit zijn de mindere kanten van geboorte zorg. Iedere verpleegkundige in het moeder kind centrum word getraind om te ondersteunen bij acute situaties.

Gelukkig gaat het meestal wél goed. Het is ontzettend dankbaar werk en we ontvangen ook veel kaartjes van ouders om ons te bedanken. Als ouders fijn terugkijken op een bevalling en blij zijn met de zorg, dan geeft me dat ontzettend veel voldoening.

Wat ook heel bijzonder is, is de samenwerking met de arts. Van hiërarchie is hier geen sprake, maar juist een goede samenwerking. Omdat je samen op een kamer zorgt voor de patiënt, kan je dus goed feedback vragen aan de arts of verloskundige tijdens de opleiding.

Opleiding voor Verpleegkundige moeder & pasgeborene (VMP)

In deze functie verleen je zorg op gebied van laag- midden complex binnen moeder en kindzorg. Hierdoor werk je nauw samen met kinderverpleegkundigen en obstetrie verpleegkundigen. In het nieuwe MKC (moeder- en kindcentrum) komt de zorg voor moeder en kind samen, volgens het principe ‘family integrated care’. Daar zullen dan ook diverse specialismen heel nauw samenwerken en hierbij staat het gezin centraal. Ik ga daar binnenkort aan de slag als een van de verpleegkundigen voor moeder en pasgeborene, zodat alle zorg op dezelfde plek kan plaatsvinden en niet meer van elkaar gescheiden worden. Dit betekent ook dat er in de toekomst maar 1 verpleegkundige nodig is voor moeder én kind bij de laag- midden complexe zorg.

Doordat ik stages loop voor deze opleiding leer ik mijn collega’s (nog beter) kennen. Ik ben als leerling gekoppeld aan een obstetrieverpleegkundige of kinderverpleegkundige, je kunt het zien als een ‘buddy systeem’. Zodra het nodig is en het kind of de moeder specifieke zorg nodig heeft, schakelen we de obstetrie of kinderverpleegkundige in. Indien dit niet nodig is, kan ik prima zelfstandig deze zorg verlenen. Omdat ik pas de 2e  verpleegkundige VMP ben in het ziekenhuis die deze opleiding deed voorzie ik de praktijkopleiders ook van suggesties. Dat is leuk!

Op onze afdeling(en) werken leerlingen, stagiaires, kraamverzorgenden, algemeen verpleegkundigen, verpleegkundigen moeder en pasgeborene, Kinderverpleegkundigen (met en zonder specialisatie tot high care), pedagogisch medewerkers en obstetrieverpleegkundigen. Je hebt dus genoeg keuze als je verpleegkundige bent en graag met baby’s werkt. En dan gaan we komend jaar (2021) ook nog eens werken op een splinternieuwe afdeling, die momenteel wordt gebouwd.

Hoe ziet de opleiding voor Verpleegkundige moeder & pasgeborene (VMP) eruit?

Deze opleiding duurt 9 maanden en bestaat uit 14 lesdagen en 2 toetsen. Daarnaast vinden er patiëntenbesprekingen plaats. De opleidingsdagen zijn, normaal gesproken (dat is nu anders vanwege COVID) klassikaal in het VUMC Amsterdam op de Amstel Academie. Het eerste blok (fysiologie) doe je samen met de kinderverpleegkundigen in opleiding en obstetrieverpleegkundigen in opleiding. Het praktijkgedeelte bestaat uit 3 blokken, namelijk: kraam- vrouw en zwangeren, verloskamers en zieke pasgeborene (kinderafdeling).

Het is een relatief korte opleiding, dat vond ik er ook prettig aan. Daarnaast intensiveer ik de samenwerking tussen kinder- verlos en kraam en leer ik iedereen goed kennen. Hoe mooi is het ook dat men straks in het nieuwe MKC maar 1 verpleegkundige nodig heeft voor moeder én kind!

Doordat we met een buddy-systeem werken heb ik altijd iemand om op terug te vallen. Hij/zij springt ook bij waar het nodig is. Ik ben ontzettend blij dat ik deze opleiding ben gaan doen! Ik werk al 10 jaar bij de kraamafdeling, maar door deze opleiding krijg ik ook weer meer verdieping in mijn vakgebied.

Binnenkort starten er weer 4 collega’s met deze opleiding. Sommigen zien het ook als de opstap om uiteindelijk kinderverpleegkundige of obstetrie verpleegkundigen te worden.

Geïnteresseerd geraak?

Heb je na mijn verhaal interesse om mijn collega te worden en ook als verpleegkundige bij het (nieuwe) Moeder- en Kindcentrum van HMC te werken? Ga dan direct naar onze openstaande vacature via onderstaande button!

Naar onze vacature