HMC

Liza Zagers

Bevlogen Arts-assistent met oog voor de gezinssituatie

Liza Zagers

Bevlogen Arts-assistent met oog voor de gezinssituatie

Tijdens mijn coschappen maakte ik voor het eerst een geboorte mee. Ik kan me die eerste keer nog goed herinneren. Het was zo bijzonder om te zien hoe er ineens een mensje uit iemand komt en dat de vader staat te huilen van blijdschap. Het werd een keizersnede en het kind ademde niet zelfstandig. De baby moest 5 keer beademd worden waarna het goed ging. Als je dat tijdens je coschappen een paar keer tegenkomt, weet je wat je moet doen en probeer je rustig te blijven. Nu pak ik mijn verantwoordelijkheid en sta ik er als arts!

Arts-assistent op de kinderafdeling

Ik ben geboren en getogen in Utrecht, maar momenteel woon ik in Leiden. Mijn studie Geneeskunde zorgde ervoor dat ik naar Leiden ging, omdat ik daar werd ingeloot.  Je moet er wat voor over hebben om je ambities te volgen en dit is wat ik wil. Tijdens mijn studie heb ik mijn vriend leren kennen. Hij studeert ook Geneeskunde. In juni ben ik afgestudeerd en ben ik als basisarts gaan werken bij HMC. Binnen deze regio ben ik gaan solliciteren en HMC reageerde als eerste op mijn sollicitatie. Ik heb nu een jaarcontract gekregen voor de functie van ANIOS op de kinderafdeling. Daarna wil ik nog een jaar ervaring opdoen en uiteindelijk de opleiding volgen tot Huisarts.

Tijdens mijn studententijd ben ik actief geweest bij een studentenvereniging. Veel vrienden ken ik van de studie Geneeskunde. We delen veel met elkaar, je weet van elkaar waar je mee bezig bent en je kunt ook dingen met elkaar bespreken. We eten nog steeds elke week samen met de groep. Vroeger heb ik altijd gedanst, jazzballet. Daarnaast heb ik een tijdje gestijldanst samen met mijn vriend, maar vanwege ons werk is het lastig om op een vaste dag of tijd iets te doen, omdat je het vaak niet redt.

De weekenddiensten overdag zijn de pittigste diensten, dan gebeurt het meest en ben je als enige Arts-assistent verantwoordelijk voor de hele afdeling en de spoedpatiënten. In de nachtblokken draaien we zeven nachten achter elkaar. Overdag kun je vaak maar kort slapen. Na de nachtdiensten ben je zeven dagen vrij. In die week doe je de dingen waar je normaal gesproken niet aan toe komt.

Het mooie van de kinderafdeling

Op de afdeling werken we met een team van kinderartsen, ANIOSSEN en (kinder)verpleegkundigen. Daarnaast werken we veel samen met onder andere een pedagogisch medewerker, fysiotherapeuten en diëtisten. De sfeer is gezellig en erg laagdrempelig. Het is leuk dat iedereen jong en fris is. We hebben allemaal dezelfde passie en willen graag met kinderen werken.

Het is niet zo dat ik vanaf het begin van mijn opleiding wist dat ik Kindergeneeskunde wilde doen. Ik merkte wel al snel dat de combinatie beschouwend en acuut mij aantrok en dan is de kinderafdeling een leuke plek. Deze afdeling in HMC is een fijne plek voor je eerste baan. De problematiek is behapbaar en de afdeling niet al te groot. Als kinderen heel ziek zijn, kunnen ze worden overgeplaatst naar het Juliana Kinderziekenhuis of naar de academie. In HMC kun je de basis goed in de vingers krijgen, zo kom je goed beslagen ten ijs als je verder wil in de Kindergeneeskunde en doe je de nodige ervaring op, mocht je huisarts willen worden.

Naast de patiënt heb ik ook te maken met de ouders en de rest van het gezin. In veel gevallen is het belangrijk om het gezin bij de behandeling te betrekken om bijvoorbeeld het ziekte-inzicht of de therapietrouw te vergroten. Daarnaast zorgt contact met familieleden ervoor dat je als arts een duidelijker beeld hebt van wie je voor je hebt. Bij de Kindergeneeskunde is die gezinsgerichte zorg beter te realiseren dan op een afdeling voor volwassenen.

Het mooie aan werken op de Kinderafdeling vind ik dat kinderen het ene moment heel ziek kunnen zijn en het volgende moment al weer lekker aan het spelen zijn. Ze hebben veel veerkracht, zijn puur en kunnen snel opknappen. Dat is mooi om te zien en daar krijg ik veel energie van. Het geeft je weer kracht om de volgende patiënt te helpen.

De acute dingen in de kindergeneeskunde maken het werk spannend. Ik word erbij geroepen als er complicaties zijn bij een bevalling, of als een kind niet ademt na de geboorte. Dit soort scenario’s zijn uitdagend, maar hebben ook een keerzijde. Doordat je veel problematische geboortes meemaakt, zou je bijna vergeten dat het in de meeste gevallen heel goed gaat!

Als ANIOS moet je leergierig en ambitieus zijn. Graag willen leren, maar ook elkaar onderwijzen en op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op wetenschappelijk niveau.

Liza Zagers, Arts-assistent Kindergeneeskunde

Ervaring in Nederland en Zuid-Afrika

Zowel in Nederland als tijdens mijn stage in Zuid-Afrika heb ik bijzondere dingen meegemaakt. Sommige dingen zullen je altijd bij blijven. Zo heb ik tijdens mijn stage in Zoetermeer een baby hartmassage gegeven. Het kindje kwam zonder eigen hartslag ter wereld. Samen met de kinderarts heb ik de eerste opvang gedaan. Uiteindelijk heeft het kind het overleefd. Daar was ik achteraf toch wel heel trots op!

Wat me ook altijd bij zal blijven is dat ik in Zuid-Afrika een 12-jarige jongen heb zien overlijden. Hij was erg laat naar het ziekenhuis gekomen en stierf uiteindelijk aan de complicaties van een hersenvliesontsteking. Een ziekte waar de kinderen in Nederland tegenwoordig voor gevaccineerd worden. De vader sloeg een hartenkreet en ik kon zelf de tranen ook moeilijk bedwingen. Op dat moment besefte ik dat er nog een groot verschil is in de gezondheidszorg over de wereld. We hebben ontzettend veel geluk met de gezondheidzorg in Nederland. Het is voor iedereen toegankelijk en ook de omstandigheden tijdens opname zijn beter dan in veel andere landen. In Zuid-Afrika lagen soms wel 30 patiënten tegelijk op een kleine zaal op de spoedeisende hulp. Ik ben dan ook dankbaar en trots dat ik in Nederland voor een ziekenhuis als HMC mag werken.

HMC, een interessante werkgever

De eerste keer dat ik binnenkwam bij HMC Westeinde viel me op dat het ziekenhuis was gedateerd is. Ik moest even wennen aan hoe het eruit zag, maar ik voel me nu helemaal thuis op deze kleurrijke kinderafdeling. Daarnaast is het uiteindelijk veel belangrijker wie je collega’s zijn en welke zorg je met elkaar levert. HMC heeft een fijn leerklimaat. De specialisten zijn toegankelijk en er heerst een informele sfeer.

Op locatie HMC Westeinde heb je een andere patiëntenpopulatie dan op de locaties HMC Bronovo en HMC Antoniushove. De achtergrond en cultuur van de patiënten is in het Westeinde erg divers. Er zijn patiënten die geen Nederlands kunnen en dan is het soms lastig te achterhalen wat er precies aan de hand is. Elkaar toch leren begrijpen, maakt het werk hier uitdagend. We communiceren wel eens via een tolkentelefoon, een geschoold iemand vertaalt dan telefonisch wat arts en patiënt zeggen. Soms gebruiken we ook andere tools. Er was laatst een vader die alleen Chinees sprak. Via een app konden we samen communiceren. Je hebt tegenwoordig steeds meer hulpmiddelen ter beschikking. Naast taalbarrières zien we ook veel sociale problemen, armoede of mensen die onverzekerd zijn. Daar zijn gelukkig vangnetten voor, zodat we toch de juiste zorg kunnen leveren.

Een goede ANIOS

Je moet veerkrachtig zijn en doorzettingsvermogen hebben, ook in verband met het draaien van de pittige diensten. Iedereen heeft humor op de afdeling, dat maakt het werk luchtig. Het werk kan soms zwaar zijn en daar moet iets tegenover staan dat het draaglijk maakt. Daarnaast is het handig als je het werk achter je kan laten, anders ben je 24/7 met je werk bezig. Je moet ook leergiering en ambitieus zijn. Graag willen leren, maar ook elkaar onderwijzen en op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op wetenschappelijk niveau.

Nieuw moeder-kind centrum

Er zijn plannen om binnen HMC een nieuw moeder- en kind centrum in te richten. Dat houdt in dat we veel meer gecentraliseerde zorg voor moeder en kind samen willen bieden. Dat is zoveel fijner voor ouders en kind. Op dat gebied gaan we nog zeker slagen maken binnen HMC. Helaas ga ik de realisatie hiervan niet meer meemaken.

Op mijn volgende werkplek wil ik iets doen met Ouderengeneeskunde. Ik vind het belangrijk om ook daarin ervaring op te doen. Uiteindelijk wil ik de opleiding tot Huisarts gaan volgen en mijn opgedane ervaring en kennis kan ik dan weer mooi gebruiken.

Wil jij ook werken als Arts-assistent?

Heb je naar aanleiding van mijn verhaal interesse om bij HMC als Arts-assistent te werken? Bekijk dan onderstaande vacatures en solliciteer. Wij kijken uit naar een kennismaking met jou! Staat jouw gewenste vacature er (nog) niet tussen? Maak dan een job-alert aan.