HMC

Loretta de Kleijn

Obstetrie Verpleegkundige Kraam- en Verloskamers

Loretta de Kleijn

Obstetrie Verpleegkundige Kraam- en Verloskamers

Mijn carrière ben ik begonnen in de kinderopvang. Na een tijdje merkte ik dat veel dagen hetzelfde waren en ik uitdaging miste, dat ging me tegenstaan. Ik heb toen goed nagedacht over wat ik dan leuk zou vinden en ontdekte dat verpleegkunde mij erg trok. Omdat ik een doener ben, wilde ik graag gaan werken en leren. Ik heb op Internet gezocht naar ziekenhuizen in de buurt van mijn woonplaats Wateringen, waar ik samen met mijn man en dochter van 9 maanden woon. Ik kwam uit bij een vacature bij HMC, solliciteerde en werd al snel uitgenodigd voor een gesprek. Het gesprek verliep vlot en ik voelde meteen een klik en gelukkig werd ik hier ook aangenomen!

Dat getut met borstvoeding en flesjes, helemaal niets voor mij (dacht ik). Maar, toen maakte ik mijn eerste bevalling mee en toen dacht ik echt, dit is het! Als je dit elke dag mee mag maken, dan werk je geen dag in je leven!

Loretta de Kleijn, Verpleegkundige in opleiding tot obstetrieverpleegkundige

MBO-V opleiding

De MBO-V opleiding die ik volgde duurde 4 jaar en in deze jaren heb ik op verschillende afdelingen gewerkt. In mijn 3e jaar kwam ik bij de afdeling kraam- en verloskunde terecht. Aanvankelijk leek mij dit helemaal niets voor mij. Ik werkte het jaar ervoor op de afdeling chirurgie en dit vond ik zo spannend! Al die grote wonden, ik vond het fantastisch.

Toen ik dus zag dat ik op de kraam- en verloskunde werd geplaatst was ik nog niet erg enthousiast. Dat getut met borstvoeding en flesjes, helemaal niets voor mij (dacht ik). Al vrij snel zei mijn praktijkopleider “Ga jij maar eens een dagje meelopen bij de verloskamers, dan spreken we elkaar nog wel”. Dat zal wel loslopen dacht ik nog. Maar, toen maakte ik mijn eerste bevalling mee en dacht ik: dit is het! Als je dit elke dag mee mag maken, dan werk je geen dag in je leven! Ik was helemaal om. Ik ging mezelf al snel verdiepen in dit specialisme en toen ik hier voor open ging staan zag ik dus hoe uitdagend en spannend het is!

Tijdens mijn opleiding heb ik het laatste jaar van de opleiding op de afdeling Neurochirurgie gewerkt, maar een dag na mijn diplomering (juli 2018) startte ik meteen weer bij kraam- en verloskunde. Daar heb ik nog een jaar als algemeen verpleegkundige gewerkt en veel fysiologische bevallingen met de verloskundige (1e lijn) meegemaakt. Toen ik dat onder de knie had, was ik er klaar voor en startte ik met de opleiding tot Obstetrieverpleegkundige. Dit was in september 2019. De opleiding duurt 15 maanden, maar bij mij iets langer omdat ik tijdens mijn opleiding zwanger werd van ons dochtertje.

Inmiddels heb ik mijn diploma voor Obstetrieverpleegkundige op zak en werk ik al een tijdje bij de afdeling kraam- en verloskunde. We werken met ongeveer 110 (obstetrie)verpleegkundigen en kraamverzorgsters. Iedereen heeft passie voor dit specialisme, dat merk je. Het team is heel veelzijdig. We zijn niet één close team, dat kan ook niet met zoveel medewerkers, maar iedereen is goed met elkaar. Je moet op elkaar kunnen bouwen en een goed team vormen en dat is zeker het geval.  Ik zou niet weten waar ik op dit moment elders zou kunnen aarden, dit is echt mijn plek. Als er sollicitanten of geïnteresseerden voor onze afdeling zijn, lopen ze ook vaak met mij mee. Ik vind het ontzettend leuk om te laten zien wat voor werk ik doe en hoe de afdeling eruit ziet!

Hollen of stilstaan

Als je niet goed tegen dynamiek kan, dan is dit misschien niet de afdeling voor jou. Hier is het namelijk hollen of stilstaan en geen dag is hetzelfde. Zo begint je dienst bijvoorbeeld met 1 patiënt en deze kan eindigen met 10 patiënten. Je moet flexibel zijn en prioriteiten kunnen stellen. Het kan voorkomen dat één van jouw patiënten gaat bevallen en dat jouw andere patiënt op dat moment graag een ruggenprik wilt. De ene dag heb je alle tijd voor 1 patiënt en de andere dag bevallen er meerdere vrouwen tegelijk. Ook op het moment dat je denkt dat alles onder controle is, kan iemand een spoedkeizersnede nodig hebben. Het is geen protocollenwerk wat we doen.

Een drukke dienst vind ik echt het leukst! Hoe meer spanning en flexibiliteit een situatie van mij eist, des te voldaner is mijn gevoel. In acute situaties moet je beslissingen durven nemen en is een klinische blik erg belangrijk.

We gaan werken volgens de Family Integrated Care methode. Dit betekent dat bij ons het gezin staat centraal staat. Het gezin blijft gedurende de gehele opname samen.

Loretta de Kleijn, Verpleegkundige in opleiding tot obstetrieverpleegkundige

Dynamische afdeling met gevoel

Als je Obstetrieverpleegkundige bent bij HMC, kun je dagelijks op een ander stukje van de afdeling werken, namelijk: de kraamafdeling, het triageplein en de verloskamers. Dit maakt je werk heel dynamisch!

De kraamafdeling is meestal het rustigst omdat we hier de thuissituatie in de kraamtijd na proberen te bootsen. Op het triageplein is het dynamisch, je weet nooit hoeveel consulten je zult zien per dag. Het is een soort ‘mini-eerste hulp’ voor zwangeren. Patiënten bellen ons bijvoorbeeld met klachten als buikpijn, dan nemen wij de anamnese af en spreken af hoe laat de vrouw in het ziekenhuis kan zijn. Het kan ook zijn dat een verloskundige ons belt en de patiënte doorstuurt.

Naast deze twee afdelingen hebben we ook de verloskamers. Hier vinden de bevallingen plaats. Op deze afdeling is communicatie een heel belangrijke competentie. Bij de verloskamers vorm je samen met je collega's en arts één team en werk je nauw samen in verschillende (acute) situaties.

Behalve dat ons werk uit veel mooie momenten bestaat (want je staat immers een gezin of ouder bij op het mooiste moment uit hun leven), is er helaas ook verdriet op de afdeling. Verdriet om het verlies van een kindje (in of buiten de buik) of een heropname in de kraamtijd door complicaties. Soms zie je dit niet aankomen en zorgen deze gebeurtenissen ervoor dat je (moeder-)hart in kleine stukjes breekt. Stevig in je schoenen staan en een groot empathisch vermogen naar je patiënten toe is hier heel belangrijk. Gelukkig ben je nooit alleen en word je ten alle tijden bijgestaan door je collega's uit je team en de zorgprofessionals om je heen. Er wordt voor gezorgd dat ieder gevoel bespreekbaar is.

Nieuw Moeder- en Kind Centrum

Eind dit jaar (2021) wordt het nieuwe Moeder- en Kind Centrum (MKC) geopend. Wij kunnen niet wachten! De verloskamers zijn mooi en luxe en er staan straks in 6 verloskamers een vast bad om in te bevallen. Ik ben benieuwd hoe de kraamafdeling en kinderafdeling straks gaan samenwerken en we nog betere zorg kunnen gaan leveren door deze nauwe(re) samenwerking. Het mooie is dat we alle zorg, voor zowel kind als moeder, op 1 afdeling hebben. We gaan werken volgens de Family Integrated Care methode. Dit betekent dat bij ons het gezin staat centraal staat. Het gezin blijft gedurende de gehele opname samen.

In het Moeder- en Kindcentrum is straks iedereen opgeleid tot verpleegkundige moeder en pasgeborene (VMP) of Obstetrieverpleegkundige. We hebben laag, midden en hoogcomplexe zorg in ons centrum en er zijn als verpleegkundige veel (doorgroei)mogelijkheden. Verpleegkundige moeder en pasgeborene is bijvoorbeeld midden- laag complexe zorg en gericht op de pasgeborene en (iets zieke) kraamvrouw. Obstetrie is echt gericht op acute en hoog complexe zorg.

Ik hoop dat ik met mijn verhaal veel mannen of vrouwen aanspreek die altijd al de ambitie of wens hadden om zich te verdiepen in dit specialisme. Voor hen: voel jezelf vrij om te solliciteren en wie weet geef ik jou binnenkort een rondleiding over de afdeling tijdens een meeloopdag!

Het moment dat je een tevreden gezin of ouder uitzwaait omdat zij een nieuw hoofdstuk in hun leven beginnen, dankzij jouw hulp, is een onbetaalbaar gevoel. Dat is waar je het voor doet!

Geïnteresseerd geraakt?

Heb je na het lezen van mijn verhaal interesse om mijn collega te worden en ook als Obstetrieverpleegkundige bij het (nieuwe) Moeder- en Kindcentrum van HMC te werken? Ga dan direct naar onze openstaande vacature via onderstaande button!

Bekijk de vacature