HMC

Marenthe Ammerlaan

Trotse Kinderverpleegkundige

Marenthe Ammerlaan

Trotse Kinderverpleegkundige

Vroeger wilde ik de ambulance op, maar tijdens mijn opleiding voor HBO Verpleegkundige kwam ik voor mijn afstudeerstage op de kinderafdeling van het HMC (toen nog MCH) terecht. Ik voelde mezelf daar meteen als een vis in het water! Voordat de stage begon leek het mij niets. Ik vond baby’s en kinderen leuk en schattig, maar voor zieke kinderen zorgen leek mij heel moeilijk

Mijn reis

Als tuindersdochter lag mijn hart toch meer bij de zorg, na jaren als scholier in de kassen ben ik na mijn havo diploma gestart met de HBO-V. In het 4e jaar van mijn opleiding (HHS) kwam ik bij HMC terecht, waar ik in juli 2015 afstudeerde tot HBO Verpleegkundige. Wat kreeg ik daar een warm welkom! Ik kreeg de tijd om met alles mee te kijken en leerde veel over de zorg voor het kind. De stage van 30 weken vloog voorbij en ik diplomeerde als verpleegkundige in 2015.

Aangezien ik nog tot (minimaal) mijn 65e moet werken, besloot ik eerst nog als vakantiekracht te blijven en daarna een tijdje vrij te nemen en te gaan reizen. Zo heb ik Australië, Thailand en Nieuw Zeeland gezien. Hier heb ik absoluut geen spijt van, dit was een half jaar genieten! Het was mijn bedoeling om na het reizen terug te gaan naar HMC.

Tijdens het reizen had ik contact met de zorgmanager van de kinderafdeling van het HMC en spraken we af dat ik in mei 2016 kon beginnen als verpleegkundige bij de Kinderafdeling.

Ik mag mezelf sinds een jaar Kinderverpleegkundige noemen. HMC biedt algemeen verpleegkundigen de mogelijkheid om deze opleiding te volgen. Zo kun je bij ons komen werken als algemeen verpleegkundige, ontdekken of het iets voor je is, en doorgroeien!

Marenthe Ammerlaan, Kinderverpleegkundige

De zorg voor het kind

Handelingen bij kinderen worden niet zomaar gedaan, een kind wordt altijd meegenomen in wat er gaat gebeuren. Dit kan ook in samenwerking met een pedagogisch medewerker. Eigenlijk doe je er alles aan om ervoor te zorgen dat het zo goed mogelijk verloopt en het niet traumatisch is voor het kind. Natuurlijk zijn er ‘stomme’ handelingen, maar wij doen er alles aan om dit zo leuk mogelijk te maken.

Ik ben het type Verpleegkundige die het heerlijk vindt als een 2-jarige iets niet wil. Spelenderwijs kom je er wel en dat is leuk en uitdagend! Bij pasgeborenen ben je ook in gesprek met de ouders. En als kinderafdeling komen bij ons op de afdeling pasgeborene, peuters, kleuters en pubers (tot 17 jaar), dat maakt het leuk en uitdagend! Elke dag is anders en alle takken van sport komen erin voor, omdat je met al die verschillende leeftijden te maken hebt.

De gezamenlijke toekomst

Als ik aan de toekomst denk, denk ik aan het nieuwe Moeder- Kind Centrum (MKC)! In het najaar van 2021 kunnen we in dit nieuwe gebouw. De kraamafdeling en de kinderafdeling gaan nóg meer samenwerken om gezinsgerichte zorg te verlenen. Leuk om dit samen mee te maken, we zijn allemaal erg enthousiast! Hier hebben we meer ruimte en blijven moeder en kind altijd samen als een van hen ziek is. Maar ook voor de grotere kinderen is er dan nog steeds de mogelijkheid dat papa en mama op de kamer blijven. Kortom, meer mogelijkheden en écht gezinsgerichte zorg.

Toen ik hier 5 jaar geleden kwam werken, was de gezinsgerichte zorg minder. De laatste tijd hebben we grote stappen gemaakt en zijn we heel erg gegroeid. We zijn als team inmiddels gespecialiseerd in bijvoorbeeld het begeleiden bij borstvoeding.

De verzorging doen we ook echt mét de ouders. Zo leren ze alles sneller zelf en voelen zich zekerder en veiliger. Met regelmaat leren we de ouders ook hoe ze sondevoeding moeten geven, zodat het kindje sneller naar huis kan en ouders meer zelfstandig voor hun kindje kunnen zorgen. Op deze manier zijn de ouders minder afhankelijk van ons en is de stap van ziekenhuis naar huis toe kleiner. 

Creatief relativeren

We maken als Kinderverpleegkundige best wat heftige situaties mee en niet altijd komt alles goed. Gelukkig kunnen we er met elkaar en onze managers en senioren altijd over in gesprek. Ook de artsen zijn laagdrempelig en je kunt altijd bij hen terecht. Het is fijn om samen te reflecteren. Ook oefenen we vaak bepaalde situaties samen, hebben we (bij)scholingen en trainingen.

Samen gaan we ervoor om het verblijf van de patiënt en ouders/verzorgers zo fijn mogelijk te maken. Hierbij moet je creatief kunnen denken en een echte teamplayer zijn. Als je bijvoorbeeld ziet dat borstvoeding geven lastig gaat, schakel je een lactatiekundige in en/of overleg je met haar. Dit doe je ook als er bijvoorbeeld een kindje geprikt moet worden voor een operatie, dan kun je gebruik maken van medisch pedagogische zorg. Zij begeleiden het kind, vóór, tijdens en na een handeling, om angst en pijn te reduceren/weg te nemen. Je kijkt altijd verder in het belang van het kind. Dat is één van de kwaliteiten van een goede kinderverpleegkundige.

 Als jij moeite hebt met veranderingen en het liefst vasthoudt aan je eigen plan, dan is het heel lastig om bij ons te werken. Als een kind iets niet wil, krijg je het echt niet op jouw manier voor elkaar. Je moet dan echt afwegingen maken met het kind hoe je het gaat aanpakken. Als een kindje van 2 medicatie nodig heeft, dan lukt je dat misschien 1 keer op een dwingende manier, maar daarna echt niet meer. Ik vind het ook leuk om dingen in kindertaal uit te leggen en om creatief mee te denken. Ik hoor soms ook van ouders terug “Jij vindt je werk echt leuk hé”. En dat is ook zo! Ik ben hiervoor gemaakt!

Ik mag mezelf sinds een jaar Kinderverpleegkundige noemen. HMC biedt algemeen verpleegkundigen de mogelijkheid om deze opleiding te volgen. Zo kun je bij ons komen werken als algemeen verpleegkundige, ontdekken of het iets voor je is, en doorgroeien! 

HMC, lekker gevarieerd

Bij HMC komen mensen uit heel Den Haag en omgeving, met daarmee alle lagen van de bevolking. Dat gaat regelmatig gepaard met taalbarrières waar je ook weer je eigen weg in moet zoeken. Gelukkig spreek ik goed Engels en is er voor de andere talen een tolkentelefoon beschikbaar. De samenstelling van gezinnen is ook erg gevarieerd. Zo heb je ouders die voor hun eerste kindje op de afdeling komen, maar ook ervaren ouders die al 5 of zelfs 6 kinderen hebben. Je kijkt samen naar wat ouders nodig hebben en wat je daarin kunt bieden. Zo zal een ouder bij een eerste kindje andere vragen hebben dan een ouder met al veel ervaring.

Vanwege de multiculturele patiëntenpopulatie heb je ook een diversiteit aan ziektebeelden, dat maakt het allemaal wat gevarieerder en interessanter. Ook zie je vaak andere ritmes; in Nederland slaapt een kind vaak rond 19.00 uur, maar in andere culturen is dit veel later. Je leert ontzettend veel van elkaar en je praat hier ook met elkaar over. Ik heb veel respect voor andere culturen en merk dat dit wederzijds is. Dat vind ik belangrijk, dat maakt het samenwerken ook een stuk fijner.

Geïnteresseerd geraakt?

Heb je na het lezen van mijn verhaal interesse om mijn collega te worden en ook als Verpleegkundige bij HMC te werken? Ga dan direct naar onze openstaande vacature via onderstaande button!

Naar de vacature Verpleegkundige Moeder & Pasgeborene