HMC

Marianne

De Recovery van HMC
een heerlijke plek om te werken!

Marianne

De Recovery van HMC
een heerlijke plek om te werken!

Mijn naam is Marianne en ik ben recovery verpleegkundige binnen HMC! Graag neem ik je in mijn verhaal mee in mijn loopbaan en geef ik je een inkijkje in het werken op onze OK!

Wie ben ik?

Op dit moment woon ik met veel plezier met mijn vriend en 2 kinderen (zoontje van 5 en dochter van 2) in Poeldijk. In mijn vrije tijd ben ik vaak op pad met de kids. Ik moet zeggen dat dit heel goed te combineren is met mijn werk als recovery verpleegkundige bij HMC. Ik zie zelfs voldoende ruimte om in de avonden te sporten wanneer de kinderen op bed liggen. Heel af en toe maak ik een bruid op voor de mooiste dag van haar leven. Hiervoor word ik nog weleens gevraagd omdat ik lange tijd visagie als hobby heb gehad en het nog in de vingers heb. Hartstikke leuk! Nu lijk ik een zeer druk persoon, maar ik kan ook echt genieten van een avondje op de bank een serie kijken.

Bij het verzorgen van patiënten stel ik mezelf altijd de vraag hoe ikzelf, mijn moeder, opa, oma, of kinderen behandeld zouden willen worden. Daar kan ik altijd op terugvallen omdat die standaard voor mij hoog is.

Marianne, recovery verpleegkundige

Mijn loopbaan tot zover

Ik ben geboren in Strijen en ik heb daar kort gewoond. Daarna heb ik in de Rotterdamse regio gewoond en gestudeerd. Ik heb de HBO-V gestudeerd aan de Hogeschool Rotterdam en een behoorlijke periode gewerkt in het Erasmus MC. Ik heb daar op een heftige verpleegafdeling gewerkt en mooie zorg mogen leveren aan oncologische patiënten, voornamelijk hoofd-hals oncologie. Ik heb daar een hoop geleerd en mooie tijden maar ook pittige tijden gekend. Na 8 jaar voelde het voor mij goed om eens iets heel anders te doen. Niet de zorg uit maar wel vanuit een andere invalshoek. Ik koos ervoor om het avontuur als OSAS consulent aan te gaan. OSAS staat voor “Obstructief, Slaap Apneu Syndroom”. Dit was een vrij individuele rol waarin ik bij de patiënten thuiskwam en eigen spreekuren draaide om het product van de leverancier te instrueren, aan te brengen, uit te lezen en te onderhouden. Dus veel met apparaten en maskers. Heel interessant maar toch miste ik iets. En dat was het werken in een team. In dezelfde periode leerde ik mijn vriend kennen en hij had een kennis die op de IC van HMC werkte. Ze vertelde dat er een opleidingsplek voor de recovery opleiding beschikbaar was en daar heb ik toen op gesolliciteerd.

En de ‘rest is history’, ik werk inmiddels alweer ruim 7 jaar bij HMC.

Terug naar “het bed” maar dan op de OK

De Recovery afdeling kende ik natuurlijk wel van het Erasmus MC dus ik wist op hoofdlijnen best goed wat ik daar zou gaan doen. Maar ik vond het wel een goed idee om eerst een dag mee te lopen voordat ik de keuze zou maken en dat heb ik gedaan. Ik kwam er al heel snel achter dat ik de medische werkomgeving binnen HMC super interessant vond en het was te gek om te zien hoeveel specialismes er aanwezig zijn bij HMC. Ik vond het team dat mij opving direct heel fijn en open. Het acute karakter van het ziekenhuis en de hectiek die daarbij kwam kijken spraken mij heel erg aan. Ik zag me al een aandeel hebben bij spoedoperaties of het verzorgen van patiënten die opeens niet lekker waren geworden of het benauwd hadden en dat ik dan met mijn adequate handelen een bijdrage kon leveren aan het herstel van de patiënt.

Zeven jaar geleden ben ik begonnen met de opleiding tot recovery verpleegkundige. Deze duurt één jaar. Ik moest echt wel weer even schakelen van senior verpleegkundige naar leerling. Je gaat heel diep op de materie in wat je als verpleegkundige al hebt geleerd en vervolgens ga je nog verder de diepte in. Heel interessant. Tijdens de opleiding ben je als ‘boventallige’ werkzaam op de Recovery. Dat klinkt wat vreemd maar daar merk je op de werkvloer en tijdens de begeleiding in de praktijk helemaal niks van. Het team gaf mij echt het gevoel dat ik één van hen was en zo behandelden ze mij ook. Erg prettig! Het mooie is dat je als leerling ontzettend veel kan leren van andere verpleegkundigen en het feit dat iedereen zijn eigen stijl en kennis heeft. Zo heb ik die natuurlijk ook en op de OK voel ik alle vrijheid het werk volledig autonoom te kunnen en te mogen doen. Na het afronden van de opleiding was ik niet meer boventallig en werd ik ook direct ingezet als gediplomeerd recovery verpleegkundige.

Werken als recovery verpleegkundige bij HMC

Werken op onze Recovery afdeling is echt een heerlijke plek om te werken. Het team waarin ik werk is fantastisch. We werken keihard met elkaar en staan met elkaar voor de gezondheid en het herstel van de patiënt en de positieve ervaring rondom de operatie. We werken in een prettige en veilige werkomgeving waarin we veel van elkaar willen leren. We kunnen alles tegen elkaar zeggen en goed feedback geven en ontvangen. Mijn collega’s voelen echt als vrienden of familie voor mij. Je kent elkaar door en door en dat is in acute situaties heel erg prettig. We hebben een sterke vertrouwensband met elkaar en dat versterkt onze samenwerking met directe collega’s op de Recovery maar ook met de operatieassistenten, anesthesiemedewerkers en medisch specialisten. Los van het harde en serieuze werken kunnen we ook de grootste lol maken met elkaar en wordt er veel en hard gelachen samen. Maar ook als we ergens mee zitten, werk- of privé gerelateerd, kunnen we op zijn tijd goed bij elkaar terecht.

Wat ook mooi is aan het werken op de OK van HMC is dat de relatie met de medisch specialisten heel prettig en laagdrempelig is. We worden door hen echt op waarde geschat. We worden erg vrijgelaten. Zo verzorgen we het gehele zorgproces van de Recovery tot aan het ontslag naar de afdeling van zogeheten ASA I en ASA II patiënten. Ze nemen ons serieus wanneer we met een vraag of advies komen. Er is ook echt wel een keer een meningsverschil onderling maar gelukkig is er genoeg ruimte om er samen uit te komen.

Een goede recovery verpleegkundige

Wat ik het allerbelangrijkste vind in de zorg die ik lever op de Recovery is dat de patiënt zich nooit een nummer voelt. Daar kun je in mijn beleving heel eenvoudig voor zorgen door goed en oprecht te luisteren naar de patiënt en goed aan te voelen waar hij of zij op dat moment behoefte aan heeft. Zowel voor de operatie als daarna. Dit kan hem in een aanraking zitten of het geruststellen van de patiënt door bijvoorbeeld aan te geven dat jij er voor hem/haar bent en dat jij goed voor hem/haar gaat zorgen. Een operatie is voor iedereen een spannend moment in zijn of haar leven en het is dan juist fijn dat er iemand is die zich oprecht om jou bekommert en jou het gevoel geeft dat je in de juiste handen bent en dat de beste zorgprofessionals je gaan behandelden.

Naast het verbale is de non-verbale communicatie en houding van de patiënt net zo belangrijk! Ik kijk altijd goed of iemand bleek, misselijk of emotioneel is of een frons in het voorhoofd heeft bijvoorbeeld. Door vervolgens gericht te vragen naar de gemoedstoestand van de patiënt en goed de houding te analyseren kun je veel te weten komen over hoe de patiënt zich voelt en wat je vervolgens voor hem of haar kan betekenen.

Bij het verzorgen van patiënten stel ik mezelf ook altijd de vraag hoe ikzelf, mijn moeder, opa, oma, of kinderen behandeld zouden willen worden. Daar kan ik altijd op terugvallen omdat die standaard voor mij hoog is.

Mijn kennis en ervaring overdragen

Werken in de rol van recovery verpleegkundige geeft mij ontzettend veel voldoening. Je bent echt een belangrijke en nuttige schakel voor de patiënt. Een narcose bijvoorbeeld is voor patiënten natuurlijk iets vreemds. Het is toch mooi als jij er voor die patiënten bent, ze gerust kan stellen en goed kan voorbereiden op de operatie, dat ze geen pijn hebben en comfortabel zijn. Ik zie mezelf als een rustig, zachtaardig en betrouwbaar mens en ik zorg ervoor dat de ander precies weet wat hij of zij aan mij heeft. Mijn omgeving vindt het prettig wanneer ik in een acute situatie zo goed het overzicht kan behouden en ondanks de acute situatie het hoofd heel koel houd. Een reanimatie kan prima zonder paniek en rustig succesvol verlopen omdat ik altijd oog houd voor het protocol. En mijn collega’s weten, als ik ren op de werkvloer dan ren ik nooit zomaar.

Het vak recovery verpleegkundige wordt bestempeld als specialistisch verpleegkundige en dat vind ik mooi en terecht. En ik zie het als mijn plicht voor het vak om mijn kennis en expertise over te dragen op de generaties na mij. Ik begeleid leerlingen en dat vind ik superleuk om te doen. Ik vind het leuk om dingen uit te leggen en te zien dat anderen het vak ook leren en het ook weer op hun eigen manier uitoefenen. Hierdoor houd je ook je eigen kennis bij en dat houd je scherp.

Ik wil zelf trouwens ook ooit wel weer een opleiding gaan doen op medisch gebied maar dat doe ik wel als de kinderen wat ouder zijn. Je bent tentslotte nooit te oud om te leren.

Geïnteresseerd geraakt?

Heb je na het lezen van mijn verhaal interesse om mijn collega te worden en ook als recovery verpleegkundige bij HMC te werken? Ga dan direct naar onze openstaande vacature via onderstaande button!

Naar de vacature Recovery verpleegkundige