HMC

Marjolijn Kerdijk

Verpleegkundige én Stewardess!

Marjolijn Kerdijk

Verpleegkundige én Stewardess!

Ik vlieg als stewardess bij de KLM, dat doe ik al ruim 10 jaar. Met mijn verloofde hebben we 5 kinderen van 17 jaar, 15 jaar, 7 jaar, 5 jaar en 2 jaar. Mijn partner is interventieradioloog in het Erasmus MC. Naast het drukke gezinsleven reis ik graag en ga ik vaak naar het strand, doe ik aan hardlopen en hou ik van koken en eten. Ik woon op Scheveningen en ga graag met de kinderen buiten op pad. Ik heb HBO-V duaal gedaan in het LUMC in Leiden. Dit was ongeveer 15 jaar geleden. Na de HBO-V heb ik 4 maanden in een kliniek in Zuid-Afrika vrijwilligerswerk gedaan. Daarna ben ik in Leiden blijven werken, en heb ik de oncologie specialisatie gedaan.

Toen ik de specialisatie deed, realiseerde ik me dat het leven zo voorbij kan zijn. Ik was dol op reizen en wilde dat combineren met mijn baan. Ik besloot om voor de grap te solliciteren als stewardess. Tot mijn verbazing werd ik aangenomen! Ik miste wel mijn werk als verpleegkundige en besloot om op oproepbasis bij het LUMC op de afdeling Gynaecologie en Verloskunde te werken. Dat ging goed tot het moment dat ik een kind kreeg, omdat ik steeds adhoc kinderopvang moest regelen werd het allemaal lastiger te combineren. Ik besloot toen te stoppen in het LUMC. Op dat moment was er ook een reorganisatie daar, waardoor er veel zou veranderen. En het werken in de zorg is wel wat zwaarder dan het werken in een vliegtuig. Ik wilde het leven van een stewardess nog niet missen en ik dacht destijds, als ik weer terug wil in de zorg, dan kan dataltijd wel, maar andersom wordt lastiger. Ik ben toen een jaar of 6 alleen parttime gaan vliegen. In die periode zijn mijn laatste twee kinderen geboren.

"HMC bood mij de mogelijkheid om mijn BIG-registratie te behalen en heeft de opleiding tot verpleegkundige van 3 maanden volledig betaald. Ik had snel door dat ik terug de zorg in wilde, vooral met alle berichten die ik hoorde over de tekorten die er zijn!"

Van stewardess terug naar verpleegkundige

Toen mijn jongste 2 werd begon het weer bij me te kriebelen om mezelf weer wat te gaan ontwikkelen. Het leek me leuk om weer wat meer naast het vliegen te gaan doen. Ik had 5 maanden onbetaald verlof aangevraagd bij KLM, omdat mijn vriend zich verder specialiseren en ik dan wat meer thuis kon zijn bij de kinderen. Ik ben me toen gaan verdiepen in wat er voor nodig was om mijn big registratie opnieuw te behalen. Ik zag dat ik opnieuw een landelijk examen moest doen. De kosten voor dit examen zijn vrij hoog en gezien het personeelstekort in de zorg leek het me niet nodig dit zelf te moeten betalen. Ik heb toen een open sollicitatie gestuurd naar het HAGA en het HMC. Bij HAGA waren ze nog bezig om het traject op te zetten voor verpleegkundigen zonder BIG. Bij het HMC werd ik gewezen op de vacature die ze net geopend hadden, voor de verpleegkundige zonder BIG. Aangezien de vacature voor 36 uur per week was, heb ik in de eerste instantie aangegeven dat ik niet 36 uur per week kon werken in combinatie met thuis en dus niet kon solliciteren op deze vacature. Ik werd toch uitgenodigd door HMC om de mogelijkheden te bespreken. Het was wederzijds een prettig gesprek, ik was direct enthousiast.

Dit kwam voornamelijk door het enthousiasme van de P&O adviseur en de zorgmanager van de afdeling Neurologie waar ik een gesprek mee had. Er werd gevraagd of ik een voorkeur had voor een locatie en op welke afdelingen ik graag zou willen werken. Ik had niet echt een voorkeur, maar het contact met de zorgmanager van Neurologie was leuk. Ik vond de Neurologie wel een interessant specialisme, maar ik had er nog niet veel ervaring mee. De Neuro Care maakt het werk interessant, omdat er vaak acute situaties zijn. Vanuit het werk van mijn vriend waren er ook raakvlakken.. En het HMC locatie Westeinde is goed bereikbaar vanuit Scheveningen op de fiets! Zodoende ben ik daar gestart. Het was zeker even wennen aan het begin, een nieuwe specialisme en een nieuw ziekenhuis, maar door het inwerkplan en het 3 dagen werken, word je echt snel en goed ingewerkt.  Binnen korte tijd heb ik veel over het specialisme geleerd. Die kans word je hier binnen HMC ook echt gegeven.

Het traject voor het behalen van mijn big- herregistratie

Ik heb voor de duur van 7 maanden een contract voor 32 uur, waarvan ik 1 dag in de week naar school ga. De eerste maand heb ik voor gewerkt als verzorgende. Vanuit de afdeling is er een inwerkplan, waarbij je als VIG’er bepaalde technische handelingen kunt uitoefenen en je wordt goed ingewerkt op de afdeling. De opleiding duurde van januari tot en met maart, in Rotterdam bij het Albeda collega. Je kunt je ook particulier hiervoor aanmelden, maar HMC heeft deze opleiding voor mij betaald. Tijdens de lessen wordt de stof behandeld ter voorbereiding op het examen. In totaal volg je 8 lessen over het generieke gedeelte van de zorg en de laatste 2 lessen zijn meer gericht op het branche specifiek deel, voor mij dus werken in een ziekenhuis. Het contact met de medecursisten is fijn.

Je kunt veel kennis met elkaar delen, dat is ook interessant aan dit traject. Het examen duurt een hele dag. In de ochtend maak je het generiek examen. In de middag maak je het branche specifiek examen. Het zijn allemaal meerkeuzevragen. Als je 1 van de twee examens niet haalt, krijg je eenmaal de gelegenheid om het examen te herkansen. De scholing zelf en het examen staan wel wat verder van het uiteindelijke werk wat je gaat doen, maar de scholing is erg prettig ter voorbereiding op de manier van vraagstelling van het examen. Door de combinatie met het inwerktraject op de afdeling, ben je na het behalen van het examen niet alleen bevoegd maar ook meteen vakbekwaam. De studie ging mij makkelijk af, veel wat ik leerde tijdens de lessen kon ik goed gebruiken tijdens mijn examen.

Weer een volwaardig verpleegkundige

Ik raad het zeker aan om het traject te gaan volgen. De combinatie van scholing, het werken en het volgen van de modules via het Landsteiner Instituut (opleidingsinstituut) binnen HMC, zorgt ervoor dat je je kennis weer goed kan opfrissen. Toen ik klaar was met de opleiding voelde ik me weer echt een volwaardige verpleegkundige!

Nu ik mijn BIG-registratie behaald heb werk ik nog steeds op de afdeling Neurologie. Ik krijg de Neuroscholing en Neuro Care opleiding aangeboden, dat maakt het interessant om hier te blijven werken. Het is een gezellige afdeling met leuke collega’s en het werk is heel leerzaam. Het kan wel druk zijn, het is altijd hollen of stilstaan. Er zijn veel mogelijkheden om je verder te ontwikkelen. Ik heb nu een contract via het Flexbureau, zodat ik ernaast nog steeds kan vliegen. Ik ben wel minder gaan vliegen, in de tijd dat ik niet vlieg geef ik zelf aan op welke dagen ik in het ziekenhuis kan werken. Er wordt heel flexibel om gegaan met de diensten die ik draai, zodat ik het perfect kan combineren!

Geïnteresseerd geraakt?

Is jouw BIG- registratie verlopen en wil je weer terug de zorg in als verpleegkundige? Solliciteer dan op de vacature ‘Verpleegkundige zonder Big’ via onderstaande button.

Naar de vacature