HMC

Marlies

Helemaal op haar plek
op de recovery van HMC!

Marlies

Helemaal op haar plek
op de recovery van HMC!

Hoi, ik ben Marlies en ik wil je, middels dit verhaal, meenemen in de stappen die ik heb gezet om terug de zorg in te komen. Ik bied je een kijkje in hoe het is om als leerling op de OK van HMC te werken. In dit traject werk ik ernaar toe om mijn kennis te verbreden en een volwaardige recovery verpleegkundige te worden.

Een gezelligheidsdier met een rijk werkverleden

Ik ben opgegroeid in Voorschoten maar ik woon inmiddels alweer 15 jaar met veel plezier in Den Haag. Ik ben hier komen wonen tijdens mijn studietijd, samen met een vriendin op kamers. Dit is mijn stad, ik ben graag op het strand, op het terras in de stad, en voor musea zit ik hier helemaal goed! Ik ben een echt gezelligheidsdier en kom hier volledig aan mijn trekken.

Ik behaalde mijn MBO-V diploma op mijn 19e. De zorg vond ik leuk maar was benieuwd naar wat er nog meer te verkennen was. Ik koos voor HBO Communicatie. Dit paste me toch minder, waarop ik besloot om de studietijd even te laten rusten en te gaan werken. Zo werkte ik in de horeca en door mijn communicatie-achtergrond vond ik hier een aansluitende job. Ik kwam er al vrij snel achter dat ik geen kantoortype ben en ik besloot voor een baan te kiezen waar de zorg voor mensen meer centraal kwam te staan. Ik vond een baan bij een opticien waar ik klanten adviseerde. Dit wakkerde het zorgvlammetje aan want ik vond het leuk om mensen te helpen en ik had zo’n mooi diploma op zak. Ik besloot hier dat ik terug de zorg in wilde.

Ik ben erg blij dat ik de kans heb gekregen om op deze bijzondere plek te mogen werken en dat ik alle ruimte krijg om te zijn wie ik ben. Ik vind het nog steeds bijzonder dat ik op zo’n heerlijke manier ben verwelkomd en dat ik zo fijn op ga in het team. Er wordt heel erg meegedacht en veel vrijheid geboden en dat maakt ook echt dat ik hier mijn toekomst zie. Er wordt echt in je geïnvesteerd! Dat is voor mij toch echt wel de plus van HMC!

Marlies, recovery verpleegkundige

Middels herregistratie de recovery op

Om als herintreder in het ziekenhuis te kunnen werken was het nodig om mijn BIG-registratie opnieuw te behalen. Dit deed ik via een herscholingstraject en een examen. Hierna kwam ik voor een periode op de afdeling Heelkunde te werken, een leerzame en waardevolle periode waar ik veel met chirurgische patiënten werkte.

Na een succesvolle periode kon ik al snel bij de Recovery terecht waar ik als leerling een paar maanden mocht voorwerken om de afdeling te leren kennen. Daaropvolgend werd gezamenlijk besloten dat ik aan de opleiding mocht beginnen.

Momenteel zit ik middenin de studie maar ik merk nu al in de praktijk dat ik het enorm fijn vind om weer de échte interactie met de patiënten te hebben. Het is zo mooi om te merken dat je voor en na de operatie zoveel voor hen kan betekenen. De opleiding duurt in totaal één jaar. Ik ben hopelijk in april klaar en kan hierna blijven werken op de afdeling.

HMC is voor mij een bekend ziekenhuis. Ik woon middenin de stad en de drie ziekenhuizen zijn goed te bereiken. En een leuk feitje: ik ben geboren in het Antoniushove in Leidschendam! Werk gerelateerd is HMC voor mij interessant omdat het een level 1 traumacentrum is en dat merk je echt op de werkvloer. Je moet goed kunnen inspelen op acute situaties, waar ook op wordt ingespeeld tijdens de opleiding. Hier is geen dag hetzelfde en die afwisseling vind ik erg fijn.

Mijn ontwikkeling en werkgeluk

Ik vond het spannend om na een lange tijd weer aan het bed te staan. Na mijn studie Verpleegkunde ben ik niet lang werkzaam geweest in het vak en daardoor ontbrak een bepaalde mate van ervaring. De verschillende werkervaringen uit het verleden hebben mij wel geleerd stressbestendig te zijn, waardoor ik adequaat kan handelen. Ook kan ik goed grenzen aangeven. Deze vaardigheden komen nu zeker goed van pas. Ik zie dit traject als een uitdaging en ben ontzettend blij dat ik die ben aangegaan. Het brengt mij werkgeluk dat ik niet eerder zo ervaarde.

Het studeren en werken tegelijkertijd kan soms intensief zijn maar het studieprogramma is goed verdeeld over het jaar. Ik ben nu veel werkervaring aan het opdoen. Je werkt samen met gediplomeerde collega’s en zo leer ik iedere dag weer wat nieuws.

Begeleiding vanuit het hele team

De begeleiding vanuit het team is heel erg fijn. Ik werk met twee vaste werkbegeleiders en op de werkvloer word ik door het gehele team ondersteund. De collega’s begrijpen goed dat ik een werk- en leertraject doorloop, zij zijn immers ooit ook student geweest.

Het team is zo leuk omdat iedereen betrokken is in het proces waar ik in zit. Ze willen allemaal dat ik een goede recovery verpleegkundige word. Als leerling maak je echt onderdeel uit van het team. Ik vind het heel fijn dat je als team samen het werk levert.

Ik ben erg blij dat ik de kans heb gekregen om op deze bijzondere plek te mogen werken en dat ik alle ruimte krijg om te zijn wie ik ben. Ik vind het nog steeds bijzonder dat ik op zo’n heerlijke manier ben verwelkomd en dat ik zo fijn op ga in het team. Er wordt heel erg meegedacht en veel vrijheid geboden en dat maakt ook echt dat ik hier mijn toekomst zie. Er wordt echt in je geïnvesteerd! Dat is voor mij toch echt wel de plus van HMC!

Wat mij een goede recovery verpleegkundige maakt

De adequate medische ondersteuning en begeleiding van de patiënt is het allerbelangrijkst. In deze rol leer je klinisch redeneren en zodoende weloverwogen keuzes beargumenteren en uitvoeren. Ook op psychosociaal vlak wil ik wat kunnen betekenen voor de patiënt. Ik wil het zorgtraject voor- en na perfect uitleggen naar behoefte van de patiënt en hen een zo prettig mogelijke ervaring meegeven.

Je werkt nauw samen met anesthesiologen, chirurgen en het medisch operatieteam. We moeten het samen doen; iedere patiënt is uniek en ik geloof in zorg op maat. We moeten kijken naar de persoonlijke behoefte van de patiënt. De patiënt staat centraal, hij/zij die een spannende gebeurtenis doormaakt moet van A tot Z bij worden gestaan.

Als patiënt geef je je over aan medisch specialisten en zorgprofessionals, daarom vind ik dat de patiënt altijd zeggenschap moet blijven behouden. Eigen inbreng en controle vind ik erg belangrijk. Zo zou ik het zelf ook graag willen.

Ik laat mijn patiënten merken dat ik er voor hen ben en dat ze een beroep op mij kunnen doen. Door een goed inlevingsvermogen kun je haarfijn aanvoelen wat er op dat moment nodig is om hen op het gemak te stellen en daarmee het gevoel te geven dat ze niet alleen zijn.

Niet de bekende weg? Nou en!

Ik heb veel verschillende dingen ondernomen voordat ik mijn weg terug vond in de zorg. Terugkomen maakt voor mij de cirkel rond. Ik heb door verschillende dingen te proberen zoveel geleerd en neem deze waardevolle ervaringen en herinneringen mee. Ik ben het bewijs dat je ook via een omweg, met de juiste mindset, werkhouding en ambities kan komen waar je wilt. Het is helemaal niet erg als je een keer een andere afslag neemt, de rust neemt om na te denken wat je echt wilt en later nog eens je toekomstpad opnieuw uitstippelt. Het continue leren in je werk en in het leven is een continu groeiproces en dat gun ik iedereen!

Geïnteresseerd geraakt?

Heb je na het lezen van mijn verhaal interesse om mijn collega te worden en ook als Recovery verpleegkundige bij HMC te werken? Ga dan direct naar onze openstaande vacature via onderstaande button!

Naar de vacature Recovery verpleegkundige