HMC

Martijn de Lange

Senior Oncologie en Hematologie Verpleegkundige

Martijn de Lange

Senior Oncologie en Hematologie Verpleegkundige

Van mijn 41 jaar werk ik (pas) 11 jaar in het ziekenhuis. En in deze 11 jaar ben ik inmiddels bezig met mijn 4e opleiding! Ik heb al mooie kansen gekregen binnen HMC, waar ik heel dankbaar voor ben.

Van verpleeghuis naar het hospice naar het ziekenhuis

Na mijn MAVO (ik was toen 17 jaar) ben ik gestart met de koksopleiding, maar daar ben ik halverwege mee gestopt. Dat was geen match. Vlak nadat ik was gestopt met deze opleiding kwam ik in contact met een vriendin van mijn moeder, zij werkte als intercedente bij een uitzendbureau en bood mij de cursus aan voor ‘verpleeghulp’. Hiermee kon ik in het verpleeghuis gaan werken. Door haar ben ik eigenlijk de zorg ingerold. Na deze cursus ben ik de verzorgende opleiding gaan volgen en daarna geriatrie en verpleegkunde. Door mijn werk in het verpleeghuis kwam ik in aanraking met palliatieve zorg en kon in solliciteren in een hospice. Zodoende ontdekte ik het vakgebied ‘Oncologie’ en besloot ik dat ik mezelf in dit onderdeel verder wilde specialiseren. Ik vind het belangrijk om jezelf te blijven ontwikkelen, waar je ook werkt. Het is goed om ambitie te hebben!

Het mooie aan dit ziekenhuis is, dat als je weet wat je wilt, het meestal ook wel kan en gebeurt. Toen ik net hier kwam werken, had ik nooit gedacht dat ik zou komen waar ik nu ben!

Martijn de Lange, senior Oncologie en Hematologie Verpleegkundige

Op een gegeven moment raakte ik uitgekeken in het verpleeghuis en het hospice. Het gaf mij geen uitdaging meer in mijn vak als verpleegkundige en ik wilde mezelf verder specialiseren op gebied van Oncologie. Dat kon daar niet. Op internet vond ik een vacature bij HMC Westeinde voor algemeen verpleegkundige, zodoende kwam ik in het ziekenhuis terecht. HMC Westeinde heeft mij, als echte Hagenees, altijd al geboeid. Zo’n groot Topklinisch ziekenhuis. Het trekt me meer aan dan andere ziekenhuizen.

Wat de toekomst brengt, brengt de toekomst

Inmiddels ben ik bezig met mijn 4e opleiding in het ziekenhuis. Ik ben begonnen met de Oncologie-opleiding, Hematologie, daarna de opleiding tot senior verpleegkundige en nu de HBO-V. Van mijn vorige leidinggevende heb ik ontzettend veel geleerd en veel mogelijkheden gekregen.

In september 2020 ben ik gestart met mijn HBO-V opleiding. Dit is een verkorte opleiding van 2 jaar. Het is voor mij sindsdien wel zoeken naar balans tussen mijn werk, taken als senior, opleidingstijd en privéleven. Gelukkig is mijn vriend ook oncologieverpleegkundige en bezig met een opleiding. Wij hebben het er thuis veel over en doordat je samen in een opleiding zit ga je makkelijker en sneller samen studeren.

Wellicht dat ik mezelf na deze opleiding verder ga specialiseren, bijvoorbeeld tot verpleegkundig specialist of misschien word ik wel zorgmanager. Maar zover wil nog niet vooruitkijken, in mijn huidige baan is nog zoveel te leren en ontdekken. Het mooie aan dit ziekenhuis is, dat als je weet wat je wilt, het meestal ook wel kan en gebeurt. Toen ik net hier kwam werken, had ik nooit gedacht dat ik zou komen waar ik nu ben!

Zélfs stamceltransplantaties

Vijf jaar geleden is onze afdeling van HMC Westeinde naar HMC Antoniushove verhuisd. In HMC Westeinde waren we een stuk kleiner en inmiddels zijn we 2x zo groot. Dit geldt voor de verpleegafdeling, maar ook voor onze dagbehandeling. We hebben veel ontwikkelingen meegemaakt. Ik mocht als senior, in samenwerking met een aantal specialisten, een groot project opzetten t.a.v. de nazorg van autologe stamceltransplantaties. Patiënten krijgen in Leiden hun stamcellen en worden erna bij ons in isolatie gebracht om te herstellen, zodat de cellen ‘op kunnen komen’. Dit was heel spannend omdat het nieuw en specialistisch is! Het heeft de afdeling specialistischer gemaakt en voor mij geeft dit de verdieping in mijn vak. Het werken op deze afdeling is heel leerzaam, maar soms ook moeilijk. Als je op deze oncologische afdeling werkt ben je vaak een betrokken mens, leergierig en sta je open voor ontwikkelingen.

De afdeling in/en ontwikkeling

De afgelopen vijf jaar zijn er bij ons op de afdeling Oncologie/ Hemtaologie ongeveer 15 oncologie en hematologie verpleegkundigen opgeleid. En dit blijven we doen. Iedereen die hier werkt heeft een oncologie en hematologie opleiding gevolgd. Dus als je bij ons begint met werken kan dat als algemeen verpleegkundige, maar je moet wel de ambitie hebben om jezelf te specialiseren. Dit betekent dat je eerst een half jaar tot een jaar ‘voorwerkt’ en dat je daarna met de opleiding begint.

De oncologie opleiding gaat in op oncologische ziektebeelden, fases van ziekte en de behandelingen. De opleiding wordt gegeven door het LUMC en duurt 1 jaar. Iedere 3 tot 4 weken heb je 3 tot 4 lesdagen en een stage van een aantal weken. Dit is zowel intern als extern. Je gaat een heleboel facetten rondom oncologie ontdekken, dit doe je bijvoorbeeld ook bij een hospice of huisarts. Op de dagbehandeling volg je een uitgebreid inwerktraject waar je leert om chemotherapie te geven.

De hematologie opleiding is 4 maanden en bestaat uit losse modules. Het is meer een theoretische verdieping in hematologische aandoeningen.

Deze opleidingen zijn zeker nodig om op deze afdeling te kunnen werken. Hier zien we namelijk alle fases van oncologische ziekten; diagnostisch, curatief, palliatief en terminaal. Soms zien we patiënten 10 jaar lang en kunnen we hun ‘ziekteproces’ volgen. Het kan zijn dat iemand in een diagnostische fase bij ons komt te liggen en jarenlang behandeld wordt. Je bouwt in deze jaren wel een bepaalde band met deze mensen op. Dat is leuk, maar soms ook verdrietig. Wij hebben erkenning aan onze patiënten en zij aan ons, dat schept ook een band en is het mooie aan oncologie. Gelukkig kan ik het goed loslaten als ik de deur uitloop van het ziekenhuis. Je leert ermee omgaan, dat moet je ook wel. Soms raakt een casus je, dan heb je gelukkig je collega’s die je ondersteunen.

In deze regio zijn wij de grootste aanbieder van oncologische zorg. We hebben een enorm groot bereik aan patiënten; dat maakt de patiëntenpopulatie ook heel divers.

Wij werken samen met een heel betrokken groep specialisten; 5 oncologen en 3 hematologen. Het zijn stuk voor stuk betrokken en kundige specialisten. Daarnaast werk ik in een heel leuk, gezellig en ambitieus team. Dat past bij mij, ik ben ook ambitieus en wil niet stoppen met leren zolang ik dat nog kan. Daarnaast voelt dit ziekenhuis voor mij nu als een tweede thuis!

Geïnteresseerd geraakt?

Heb je na het lezen van mijn verhaal interesse om mijn collega te worden en ook als Oncologie of Hematogolie verpleegkundige bij HMC te werken? Ga dan direct naar onze openstaande vacature via onderstaande button!

Direct naar de vacature