HMC

Monique Geuke (35)

Enthousiaste GZ-Psycholoog en Somnoloog maakt plek vrij voor een frisse nieuwe

Monique Geuke (35)

Enthousiaste GZ-Psycholoog en Somnoloog maakt plek vrij voor een frisse nieuwe

Ik ben geboren en getogen in Haarlem en ben daar nog steeds woonachtig. In Amsterdam heb ik bij de UVA klinische psychologie en klinische neuropsychologie gestudeerd. Tijdens mijn afstudeeropdracht daar heb ik een onderzoek gedaan in een slaapcentrum naar cognitieve functie bij slaapstoornissen. Dit was mijn eerste kennismaking met een slaapcentrum. In 2006 ben ik afgestudeerd en vervolgens heb ik tijdelijk als onderzoeker bij HMC gewerkt. Ik was op dat moment nog wel verbonden aan de UVA.

Sinds 2010 ben ik bij HMC als Psycholoog gestart. Ik vind het onderwerp ‘slapen’ heel erg interessant en wilde daar wat mee gaan doen. Er kwam op dat moment een plek voor een Psycholoog vrij. Op dat moment mocht ik hier als psycholoog gaan werken en ben ik vol enthousiasme hier aan de slag gegaan! Vervolgens ben ik in 2013 hier begonnen met de GZ opleiding in samenwerking met medisch psychologie. Na deze opleiding ben ik als GZ-psycholoog hier verder gaan werken. Daarnaast heb ik in 2017 het examen voor Somnoloog met succes afgelegd. Na 8 jaar vol enthousiasme in dit mooie ziekenhuis, ben ik toe aan een nieuwe uitdaging en maak ik plek vrij voor een frisse nieuwe GZ-psycholoog.

Je ziet alles voorbij komen, het is niet alleen maar slaap. Dat maakt dit werk juist zo leuk!

Monique Geuke, 35 jaar, GZ-Psycholoog en Somnoloog

Waarom het slaapcentrum?

Het is gewoon echt een heel leuk vakgebied! Je hebt kortdurende behandelingen, maar daardoor zie je ook heel veel: slaap, depressie, angst. Hier komen werkelijk alle lagen van de bevolking. Het is gewoon heel divers. Als ik mensen zie die na de behandeling beter slapen en weer beter in hun vel zitten en weer zin en fut hebben om activiteiten te ondernemen, dan sluit ik mijn werkdag weer vol energie af! En het is een ‘compleet’ slaapcentrum, waarmee ik bedoel dat alle slaapstoornissen hier worden behandeld, zoals: co-morbiditeit van overige psychopathologie, medische en andere slaapstoornissen. Ook het multidisciplinaire samenwerking maakt het zo bijzonder. Ik werk met professionals die heel enthousiast zijn over hun vak en dat werkt aanstekelijk. Ook de mogelijkheden voor onderzoek op gebied van slapen zijn hier heel uitgebreid.

Vaak sta je er niet bij stil, maar slaapklachten leveren niet alleen problemen op in de nacht, maar zorgen vaak overdag voor klachten. Het is fijn om te zien dat de behandelingen die we hier geven niet alleen de slaap kunnen verbeteren, maar ook de klachten overdag kunnen verminderen.

HMC, een fijne werkgever

Ik werk nu 8 jaar bij HMC en vind het een leuk ziekenhuis! Ik heb een band met het ziekenhuis omdat ik er werk, maar niet als patiënt. Het is leuk dat het een stadsziekenhuis is, waardoor we een diverse patiëntenpopulatie hebben. Dit vraagt ook weer om creativiteit! In het slaapcentrum heerst een prettige werksfeer!

Wat ik doe?

Ik behandelen mensen met slaapklachten. De meeste mensen hebben last van insomnia klachten. Maar ik behandel ook mensen die last hebben van verschuiving van het slaap- waakritme. Dit houdt in dat iemand bijvoorbeeld pas om 4:00  in slaap valt en vervolgens pas weer om 12:00 uur wakker wordt. Hiernaast zien we ook mensen met nachtmerries en slaapwandelen, mensen die OSAS hebben en moeite/ angst hebben met hun CPAP masker of andere slaapklachten.

In de behandeling werken we met name met cognitieve gedragstherapie, maar we maken ook gebruik van acceptance and commitment therapie (ACT) en EMDR. We behandelen de slaapklacht, maar inventariseren ook of er onderliggende psychopathologie is en of er andere behandeling gewenst is. Als GZ-psycholoog geef je ook werkbegeleiding aan de basispsychologen en psychologen in opleiding. Je neemt deel aan multidisciplinaire overleggen, met name met de Neurologen. Binnen het team wordt verwacht dat je je kennis op peil houdt middels referaten.

Dit wil ik meegeven aan mijn opvolger

Allereerst: dat hij of zij in een ontzettend leuk en warm team komt te werken!

Daarnaast: is het handig als je een georganiseerd persoon bent als je in deze baan aan de slag wilt. Je moet sterk zijn in overzicht creeren en houden. Natuurlijk moet je interesse hebben in het vak en een gezonde dosis motivatie. Mocht je weinig ervaring hebben met slaapproblemen is dat niet erg, maar het is wel nodig dat je jezelf er in wil verdiepen. En een creatieve geest m.b.t. de behandelmogelijkheden richting de patiënt, is erg handig. Je bent iemand die écht contact kan maken met de patiënt, om zo tot een juist behandelplan te komen.