HMC

Natalie Distelvelt (26)

Een trotse verpleegkundige die het vak beschermt

Natalie Distelvelt (26)

Een trotse verpleegkundige die het vak beschermt

Toen mij vroeger werd gevraagd wat ik wilde worden, was mijn antwoord vaak: “Geschiedenisdocent!”. Toen ik eenmaal na de middelbare school mocht gaan kijken voor een nieuwe opleiding en dus bij 'Geschiedenis' ging kijken toen dacht ik: “Wat doe ik hier toch?” en “Vind ik dit wel echt leuk?” Het antwoord daarop was ‘Nee’ dus ik besloot verder te kijken. En op een gegeven moment zei mijn moeder tegen mij “Jij had het vroeger altijd over de zorg” en ik herinnerde mij ineens dat ik daar tekeningen over maakte en dat ik mijn eigen ziekenhuizen bedacht. En omdat ik in Leiden woonde was Hogeschool Leiden het volgende station.

Keuze voor de zorg

Toen ik bij Hogeschool Leiden naar de open dag ging was ik zeer onder de indruk. Het was te gek om in de praktijklokalen te kijken en te horen wat je allemaal kon gaan doen met de opleiding. Toen wist ik zeker dat ik verpleegkundige wilde worden in het ziekenhuis. Ik had ooit al een bijbaan gehad in de thuiszorg (mensen wassen en steunkousen aantrekken) bij Libertas. Dat heb ik altijd met plezier gedaan, maar ik wist toen al dat ik meer kon dan dat.

Werken en leren in Den Haag, bij HMC

Uiteindelijk kwam ik er achter dat ik liever BBL (werken en leren) wilde doen en in de regio Den Haag wilde werken. Ik koos ervoor om de verkorte variant van MBO-V te gaan en HMC (toen nog MCH) bood toen deze mogelijkheid. Ik ben bij locatie Bronovo en Westeinde gaan kijken om te bepalen wat het beste bij mij pastte. Bronovo sprak mij het meeste aan. Dit omdat dit kleinschaliger was. Ik vind herkenning en persoonlijkheid erg prettig. Daarom niet lang getwijfeld en een brief gestuurd. Ik werd aangenomen op de longafdeling (Elizabeth) om vervolgens ook op andere afdelingen te kijken. Mijn tweede afdeling was chirurgie (Henriëtte), toen de interne (Wilhelmina) en tot slot de kraamafdeling (Amalia). Bij die laatste ben ik ook afgestudeerd.

Toen ik mijn MBO-V diploma had ben ik teruggegaan naar de Henriëtte afdeling omdat daar de meeste uitdaging lag, want hoe dieper of viezer de wonden hoe beter. Bij het sollicitatiegesprek kreeg ik te horen van mijn toenmalige manager dat mijn collega’s mij al wilden hebben op de afdeling dus dat zat goed en voelde direct vertrouwd.

Ik ben nu inmiddels ruim 2 jaar gediplomeerd verpleegkundige bij de Henriëtte afdeling. Ik ben algemeen verpleegkundige dus ik kan voor alle specialismen worden ingezet. Ik heb overigens wel de cursus voor urologie gevolgd omdat dit werd aangeboden. Die kans heb ik natuurlijk met beide handen gegrepen!

Verkorte HBO-V in een veilige leeromgeving

En ik ben nog niet klaar, ik heb het gevoel dat er veel meer in zit. Ik ga binnenkort zelfs starten met de verkorte HBO-V via LOI. De opleiding duurt 2,5 jaar en het is voornamelijk een thuisstudie. Het vraagt enorm veel van jezelf. Ik ga dit doen omdat ik uiteindelijk praktijkbegeleiding wil doen en daar heb je HBO-V voor nodig. Genoeg motivatie dus!

HMC heb ik altijd een zeer fijne en veilige leeromgeving gevonden. Je ziet zo ontzettend veel en je krijgt veel kansen! Er zijn zoveel specialismen en je ziet zoveel spannende en gave dingen. Ik heb toen ik de MBO-V deed ontzettend goede praktijkbegeleiding gehad en zelf keihard gewerkt om het te halen. Ik weet zeker dat het nu ook weer goed gaat komen.

De Henriëtte afdeling, keihard werken maar erg leuk!

De Henriëtte afdeling is een zeer fijne afdeling omdat er een zeer gevarieerd aanbod aan specialismen is. Het team is erg leuk en jong en we doen veel aan klinisch redeneren. We kijken kritisch naar elkaar en durven elkaar aan te spreken en te complimenteren. Het is hier keihard werken, we zitten bijna nooit stil en we zijn recht voor zijn raap. Doordat het team jong is maakt dat we ook veel sociale dingen met elkaar doen. Ik zit bijvoorbeeld in de feestcommissie en we zijn nu bezig met het organiseren van een uitje voor nieuwe medewerkers. We gaan tapas eten en lekker de kroeg in.

De Henriëtte afdeling kan ook een mooie opstap naar specialistisch verpleegkundige betekenen omdat je hier een zeer goede basis legt. Voor nu wil ik lekker hier blijven tot ik mijn HBO-V diploma heb en dan zien we wel weer verder.

Ik ben erg trots wanneer er 6 leerlingen bij ons op de afdeling zijn geweest die nu als gediplomeerd verpleegkundigen terugkomen op onze afdeling. Dan doen we echt iets goed!

Natalie Distelvelt, 26 jaar, Verpleegkundige

HMC kijkt naar jouw ambities en wensen

HMC is een goede werkgever omdat ze een grote bijdrage leveren aan het opleiden. Ik mag de HBO-V doen en dat is erg leuk. Er wordt door mijn manager erg gekeken naar mijn ambities en dat geeft een vertrouwd gevoel. Er zullen in de toekomst voldoende uitdagingen zijn. HMC zorgt ervoor dat ik mij op mijn plek voel. Je mag ook op de meeste plekken een kijken in de keuken nemen. Ik vraag het wel eens aan een chirurg: Heb je nog iets interessants vandaag op de OK? En als dat zo is dan ben ik vaak van harte welkom om te komen kijken!

Trots op mezelf, het team en mijn privéleven

Ik ben er trots op dat ik ga starten met de HBO-V omdat ik weet dat ik het kan en dat ik nu de kans krijg. Het komt op het juiste moment. Maar ik kan ook erg trots zijn wanneer er 6 leerlingen zijn geweest die nu als gediplomeerd verpleegkundigen terugkomen op onze afdeling. Dan doen we echt iets goed! Daarnaast is het altijd aandoenlijk wanneer we van patiënten een kaartje krijgen om ons te bedanken. Hoe mooi is het dan als jouw naam daar dan op staat? Maar aangezien ik ook ambitieus ben vind ik het ook gaaf te horen dat ik gelijk heb omtrent een ziektebeeld, dat mijn vermoeden en mijn onderbuik gevoel klopt. Want ik zie de patiënt tocht het meeste van iedereen.

Ik ben niet alleen trots op mijn werk maar ook op mijn werk-privébalans. Ik woon heerlijk in Leiden met mijn vriend en ik heb veel vrienden die ik vaak zie. Ik houd heel erg van koken dus nodig ik ze vaak uit om nieuwe gerechten uit te proberen. Mijn huis is vaak een buurthuis en dat vind ik heerlijk! Mijn vrienden vragen ook wel eens naar hoe het was op werk en dan vertel ik daar met veel plezier over. En dat is ook een fijn moment even te ontladen.

Een goede verpleegkundige

Een goede verpleegkundige is een verpleegkundige die hart voor de patiënt heeft, die zich oprecht kan inleven in de patiënt en die zichzelf kan blijven ontwikkelen. Dus veel leest over het vakgebied, blijft meekijken en luisteren. Maar een goede verpleegkundige is ook een verpleegkundige die het vak beschermt en zodoende ook de patiënten beschermt. Dit doe je onder andere door trots te blijven op het vak, enthousiasme uit te stralen en kritisch te blijven op jezelf, maar vooral ook collega’s durft aan te spreken wanneer iemand iets niet goed doet. Altijd kritisch blijven kijken naar je eigen handelen en de ‘waarom vraag’ durven stellen. Je moet vriendelijk zijn, inlevingsvermogen hebben maar ook de mouwen op kunnen stropen wanneer dit nodig is.

Ik verwacht van mijn collega’s hetzelfde als wat ik van mezelf verwacht. Dat je je werk goed, kritisch en volledig doet zodat je een goede overdracht naar de volgende dienst kan doen. Altijd vriendelijk naar de patiënt zijn en je altijd goed kunnen inleven. Ik heb ook wel eens niet lekker geslapen of een mindere dag maar daar merkt mijn patiënt niks van.

Een prachtig beroep

Het werken als verpleegkundige voor mij is bijzonder omdat ik altijd mensen wilde helpen en waar kan dat beter dan in een ziekenhuis? Waar kan je beter mensen en familie helpen dan in een ziekenhuis? Het werken in de zorg kan je echt raken. Het overlijden van mensen raakt je. Ik vertel tegen leerlingen altijd dat de patiënt altijd een moeder, oma, tante, familielid is. Jonge mensen met nare klachten. Klachten waarvan jij, als iemand van dezelfde leeftijd, denkt ‘daar moet ik niet aan denken of je zal het maar hebben’. Ik probeer het altijd wel te scheiden. Ik heb ook de dagevaluatie opgezet op de afdeling waarin we dit soort dingen bespreken met elkaar. De eerste vraag was ‘Met welk gevoel ga je naar huis vandaag?’ en dan kan je lekker even spuien. We kennen elkaar op de afdeling hierdoor erg goed. We doen veel aan klinisch redeneren waarbij we een casus en onderwerpen bespreken die we veel tegenkomen in het werk. Wat zie je, wat doe je en waarom en wat zou je anders doen? We passen ons denken/verder kijken daar op aan. Wat wil je aan de arts vragen en waarom? Dit draagt bij aan de kwaliteit van de afdeling.

Ook de variatie in het werk vind ik heerlijk. Denk aan medicijnen geven, artsen visite meelopen, mensen wassen, mobiliseren, helpen met eten, wonden verzorgen, infusen klaarmaken. De diversiteit aan werkzaamheden houdt het werk leuk en uitdagend. Het wassen van mensen vind ik heerlijk en daar kan ik een hele ochtend plezier in hebben, maar daarna moet ik ook weer uitgedaagd worden.

Kortom: Verpleegkundige zijn is fantastisch!

Wil jij ook werken als Verpleegkundige?

Heb je naar aanleiding van mijn verhaal interesse om bij HMC als Verpleegkundige te werken? Bekijk dan onderstaande vacatures en solliciteer. Wij kijken uit naar een kennismaking met jou! Staat jouw gewenste vacature er (nog) niet tussen? Maak dan een job-alert aan.