HMC

Paul de Vos (26)

Een ambitieuze verpleegkundige in een geweldig team

Paul de Vos (26)

Een ambitieuze verpleegkundige in een geweldig team

Als men vraagt wat ik doe voor m’n werk, dan vind ik het gaaf om hierover te vertellen. Dan vertel ik hoe trots ik ben op mijn baan bij HMC. Ik vertel over de verschillende locaties en mijn afdeling. Het is nooit bij me opgekomen om elders te gaan werken. Iedere keer als ik een andere stap wil maken, is mijn zorgmanager mij voor. Zij biedt mij dan een training of opleiding aan. HMC wil mij graag houden, dat doet mij deugd. Dat is zeker de reden dat ik hier wil blijven werken als (senior) verpleegkundige en wie weet uiteindelijk als zorgmanager.

Mijn keuze voor dit vak

Na mijn studie ben ik meteen bij HMC terechtgekomen via een collega die hier al werkte. Ik was toen nog leerling in het Langeland Ziekenhuis en hij werd daar gedetacheerd. We hadden meteen een klik met elkaar. Hij liet weten dat er een vacature vrij was bij HMC en vroeg of ik wilde solliciteren. Ik werd meteen aangenomen en met open armen ontvangen. Inmiddels werk ik al bijna 6 jaar op de verpleegkundige afdeling Oranje 1 in HMC Antoniushove binnen een hecht team.

In mijn vrijetijd sport ik graag 4 a 5 keer per week. Ik ben idolaat van biljarten en speel ook competities. Voetbal is ook een sport waar ik dol op ben, ik trap zelf ook weleens een balletje.

Ik kom uit een verzorgende familie bestaande uit 4 zussen en 2 broers. Mijn moeder is ook verpleegkundige geweest en ik heb dat van begin af aan interessant gevonden. Ik hoorde veel verhalen en las veel boeken over de zorg. Het was een droom om de traumaheli op te gaan en ik wilde dan ook in de acute zorg werken. Dat was in de eerste instantie mijn motivatie om de zorg in te gaan. Naarmate de opleiding vorderde en door de fijne begeleider die ik destijds had, leerde ik het vakgebied kennen en wist ik steeds beter welke kant ik echt op wilde.

Het verpleegkundige team

We zijn een hecht en fanatiek team. Als de sfeer goed is op de afdeling dan gaat het al snel goed. We zijn ook vrienden van elkaar en proberen altijd teamactiviteiten te doen. Deze worden georganiseerd door de actieve personeelsvereniging binnen HMC. Er is geen drempel hier op de afdeling, dat hoor je ook van de leerlingen. Feedback geven gaat goed, maar kan altijd beter. Daarin ondersteunt en stimuleert HMC ons dat te verbeteren. Dat wordt bevorderd door een CRM training die we volgen, met de titel “Mag ik ook even wat zeggen”. We werken zeer professioneel en tegelijkertijd houden we de humor erin. We hebben te maken met een pittige patiëntencategorie die hier liggen: hoofd/hals oncologie. Onze patiënten kunnen de humor dan ook erg waarderen. Je hebt dit ook nodig als uitlaatklep.

Na het ontslag van patiënten krijgen we veel kaartjes waarin staat dat door onze steun, humor en begeleiding het voor de patiënten ontzettend is meegevallen in het ziekenhuis. Daar doe je het voor! Artsen en patiënten geven aan dat we een open en relaxt team zijn. Dat is leuk om te horen en een groot compliment. De patiënten staan bij ons altijd op nummer 1. We communiceren open naar elkaar; naar patiënt, arts en verpleegkundigen onderling.

Voordat we deze patiëntencategorie kregen hadden we weinig ervaring op dit gebied. De meeste fulltimers hebben in Amsterdam stage gelopen om ervaring op te doen. Het was best spannend. Er zijn uit HMC locatie Westeinde twee verpleegkundigen meegekomen die wel ervaring hadden. Daar is goed over nagedacht. Dit is ook weer een plusplunt van HMC. Zij troffen de juiste voorbereiding en daardoor is het fantastisch verlopen.

Mijn leidinggevende stimuleerde mij en bood me aan wat ik nodig had om mijn functie goed uit te oefenen. Zij stimuleert alle medewerkers om zoveel mogelijk uit jezelf te halen. Dat is erg fijn en geeft me veel vertrouwen om hier te blijven werken. Er zijn voor verpleegkundigen binnen HMC voldoende doorgroeimogelijkheden.

Paul de Vos, 26 jaar, (Senior) Verpleegkundige

Mijn persoonlijke groei binnen HMC

Ik werd meteen getriggerd om door te gaan en stappen te ondernemen in mijn loopbaan. Die gelegenheid en kansen kreeg ik van mijn leidinggevende Alexandra Barendse. In 2015 ben ik de opleiding tot senior verpleegkundige gaan volgen. De opleiding duurde een jaar en inmiddels ben ik werkzaam als senior verpleegkundige samen met twee andere collega’s. Er werd me meteen duidelijk gemaakt dat mijn leidinggevende potentie in mij zag.

HMC als werkgever

HMC neemt veel initiatief in jonge medewerkers. Neem als voorbeeld JongHMC. JongHMC organiseert als netwerk gedurende het jaar diverse activiteiten voor jongere HMC medewerkers. Het netwerk biedt jongere HMC’ers op deze manier de mogelijkheid om onderling kennis en ervaringen uit te wisselen, zich verder te ontwikkelen en hun netwerk uit te breiden. Het ziekenhuis is groot. Het is leuk om over de muren van je afdeling heen mensen te leren kennen en in gesprek te gaan. Iedereen is welkom! Zo willen ze draagvlak en enthousiasme creëren. De activiteiten worden bedacht en georganiseerd door het bestuur dat volledig bestaat uit jonge medewerkers van HMC.

Het is fijn dat er geluisterd wordt naar medewerkers, in plaats van dat het van boven af wordt opgedragen. Laat het ze zelf maar bepalen. Zo gaat het ook hier op de afdeling. Ik werk in een jong team met een gemiddelde leeftijd van half in de dertig en met veel ervaring. Tijdens de fusie zijn afdelingen samengevoegd. Er is toen goed gekeken naar de teamsamenstelling. Ze hebben naar de verpleegkundigen geluisterd.

We zijn ook een leerafdeling, daarbij ben je vaak de regisseur van de leerafdeling. De verantwoordelijke en het aanspreekpunt. We hebben ongeveer 6 stagiaires en 6 leerlingen.

Verder werk ik op basis van mijn contract 36 uur, maar tegenwoordig neem ik een keer per twee weken PLB uren op. Het is best veel om 5 dagen achter elkaar te werken en af en toe is het lekker om een extra dag vrij te hebben. De inzet van mijn PLB uren maakt het mogelijk dat ik een extra lang weekend heb en meer kan genieten van mijn vrije tijd. In de zomer golf ik bijvoorbeeld ook graag, daar gebruik ik zeker mijn vrije tijd voor!

Mooie en heftige momenten tijdens mijn carrière

Het overlijden van een patiënt maakt altijd veel indruk. Je bent hierbij ook zeer betrokken bij de familie. Natuurlijk blijf je professioneel, maar op zulke momenten merk je dat je ook mens bent. In zo’n situatie bouw je een professionele relatie op met patiënt en familie. Op een gegeven moment ben je de professional die het niet meer droog kan houden en zich niet groot hoeft te houden. Dit is eigenlijk ook niet raar, denk ik.

Ik ben een makkelijk persoon qua emoties en ik schaam mezelf er niet voor. Als ik geëmotioneerd ben dan laat ik het zien. Natuurlijk blijf ik wel professioneel. Wij kunnen onderling ook veel praten en alles kwijt aan elkaar. We evalueren geregeld op de afdeling. Het is goed om je frustraties en/of complimenten aan elkaar kwijt te kunnen. Zo verwerk ik blije of minder blije gebeurtenissen. Ik kan echt mezelf zijn. Dat is voor mij het belangrijkste, dat ik op mijn werk niet anders hoef te zijn dan thuis. Het is binnen het team ook belangrijk, dat je jezelf kan zijn. Het is bevorderlijk voor je werkplezier.

Initiatieven worden hier gewaardeerd

Iedereen op de afdeling zit in een specifieke werkgroep zodat verbeterpunten meteen kunnen worden aangepakt. Daar komt de kennis vandaan. Als ergens kennis te kort schiet bekijken we met de werkgroep waar we de kennis vandaan kunnen halen, zodat het weer onder de aandacht wordt gebracht. Dit is mijn initiatief en dit heb ik opgestart toen ik mijn opleiding tot senior aan het volgen was. Er wordt contact gehouden met de werkgroep en hierbij gevraagd of er nieuwe punten zijn die besproken moeten worden. Eens in de twee maanden vergaderen we en stellen we een plan op.

Tijdens de fusie van het ziekenhuis werden er 3 afdelingen samengevoegd. Er was geen tot weinig structuur na de samenvoeging. Het was wel goed om structuur aan te brengen. Dat heb ik vanaf het begin opgepakt en ik heb hier een verdeling voor gemaakt. Eerst heb ik het team geïnformeerd en betrokken, zodat ik draagvlak kon creëren. Dat werd goed ontvangen door het team. Er kan veel tegen elkaar gezegd worden. In het begin merkte ik dat dit een beetje lastig was omdat we elkaar nog moesten leren kennen. Er waren soms wat drempeltjes, maar uiteindelijk is het samenvoegen van de afdelingen toch soepel verlopen. Iedereen is nu positief en enthousiast!

Ik vind patiëntenzorg erg leuk. Het is wel zo dat ik merk dat ik eruit aan het groeien ben. De rol als oudste van dienst vind ik heel fijn om te doen. Maar in de loop van de afgelopen 6 jaar heb ik wel gemerkt dat ik dit niet nog eens 5 jaar zal doen. Ik zou dit jaar van mijn leidinggevende mogen starten met de opleiding tot zorgmanager. Maar ik wacht nog even. Ik heb het op dit moment heerlijk naar mijn zin en ik zit goed in mijn vel. Ik beslis veel op gevoel en het voelde nog niet helemaal goed. Maar het is wel de kant die ik op wil gaan. Er is binnen HMC genoeg wat ik kan gaan doen, gelukkig!

Wil jij ook werken als Verpleegkundige of Verzorgende?

Heb je naar aanleiding van mijn verhaal interesse om bij HMC als Verpleegkundige of Verzorgende te werken? Bekijk dan onderstaande vacatures en solliciteer. Wij kijken uit naar een kennismaking met jou! Staat jouw gewenste vacature er (nog) niet tussen? Maak dan een job-alert aan.