HMC

Rene Bon (65)

CCU Verpleegkundige

Rene Bon (65)

CCU Verpleegkundige

65 jaar geleden ben ik in Vinkenveen geboren, waar ik ook ben opgegroeid met mijn 2 broers en zusje. Onze moeder heeft ons opgevoed. Zij was al vanaf haar 35eweduwe. Mijn vader is, toen ik 8 was, door een ongeval overleden. Zijn overlijden heeft mij mede gevormd tot de persoon die ik nu ben.

Psychiatrie

Toen ik 17 jaar was wist ik dat ik de verpleging in wilde. Ik belande zelf met een acute reuma in het ziekenhuis. In deze periode ben ik gaan informeren naar de mogelijkheden. Mij werd geadviseerd, om als man zijnde, eerste de psychiatrie in te gaan. De verzorging was toen echt nog wel een vrouwencultuur. Het is voor mij goed geweest dat het in deze volgorde is gegaan. Hierdoor had ik meer bagage bij me toen ik uiteindelijk in de zorg kwam.

Ik ben de in-service opleiding (BBL-opleiding van tegenwoordig) Psychiatrie gaan volgen, bij Schakenbosch (psychiatrische instelling). Dit beviel mij prima, omdat je het theoretisch gedeelte meteen kan omzetten in de praktijk. Het was wel een aparte gemeenschap, alles was intern. Zo gaven de psychiaters zelf les, waardoor er nauwere contacten waren en kortere lijnen. Toen ik, na 3 jaar, heb ik nog een half jaar nagewerkt. Er was toentertijd maar 1 ding: als je wat wilde, moest je echt een tweede opleiding erbij doen. Vandaar dat ik daarna meteen ben begonnen met de A-opleiding bij het Diakonesse huis in Voorburg. Deze opleiding duurde 3 jaar. Hierna ben ik ook meteen doorgegaan met mijn specialistische opleiding. Door de A-opleiding kwam ik in aanraking met veel specialismen. Ik wist dus al vrij snel wat ik wel en niet leuk vond. Cardiologie sprak mij meteen aan. Dit heeft ook met mijn achtergrond te maken. Er zit in dit specialisme veel begeleiding richting de patiënt. Zij hebben vaak te maken met acceptatieproblemen en dan is het goed dat ik kan handelen met de kennis die ik heb vanuit mijn achtergrond. Door met de patiënt in gesprek te gaan over hetgeen wat er is gebeurd, kan hij/zij sneller relativeren.

Ik houd van mijn vakgebied

Ik ben heel erg ‘opleidingsminded’. Ik vind het leuk om kennis over te dragen en kan zelf ook weer van de leerling leren. Kennisuitwisseling vind ik heel belangrijk! 

Ik houd van mijn vakgebied. Deze ontwikkeld zich razendsnel! 40 jaar geleden lagen de patiënten bij wijze van spreken nog 6 weken in het ziekenhuis. Tegenwoordig mogen ze gemiddeld na 3 dagen al weer naar huis. Het is vooral dan heel belangrijk om met de patiënten en familie te relativeren. Alles gaat zo snel. Vroeger werden de patiënten niet gedotterd, zij maakte werkelijk hun infarct door en kregen hiervoor pijnmedicatie. Ze lagen dan 72 uur op de hartbewaking in verband met ritmestoornissen (soms nog langer), waarna ze ongeveer nog 5 weken op de afdeling revalideerden. Nu zijn de patiënten binnen 72 uur weer thuis. Deze hele ontwikkeling maakt mij heel trots! Je ziet nu mensen die een infarct hebben doorgemaakt, maar gelukkig veel minder complicaties hebben en snel weer deel kunnen nemen aan de maatschappij. Vroeger gingen deze patiënten namelijk bijna allemaal de WAO in.

Parttime

Ik werk 2 dagen in de week bij de CCU van HMC Westeinde. De andere 2 dagen geef ik facultatief freelance les binnen het opleidingsinstituut voor psychiatrie. Ik vind het een heerlijke combinatie. Je ziet op deze manier een hoop van twee werelden! Soms is het ook wel veel. Ik relativeer dan ook graag op mijn fiets. Ik woon in Alphen a/d Rijn en ga op mijn fiets naar het werk. Dat is een uur fietsen. Ik kom dan ook helemaal fris thuis aan. Naast deze ‘gecombineerde baan’ heb ik heb 3 kinderen van mezelf en 2 ‘cadeaukinderen’ en 1 kleinkind. In mijn vrije tijd fotografeer ik graag, ik wandel en sport ik ook graag of kijken. Ik ben graag in de natuur te vinden, in het bos en de duinen. 

Als ik in herhaling ga vallen, moet je het zeggen. Dan wordt het tijd dat ik ga stoppen

Rene Bon, 65 jaar, CCU Verpleegkundige

Mijn geschiedenis

Binnen de psychiatrie heb ik allerlei dingen gedaan, ik was hoofd van een Flexbureau en werkte ook nog als personeelsconsulent. Op een gegeven moment betrapte ik mezelf erop dat ik 50-60 uur per week aan het werk was. Toen heb ik mijn personeelsfunctie laten vallen en ben ik, 16 jaar geleden alweer, 2 dagen per week bij HMC gaan werken. Tijdens mijn opleiding heb ik stages gelopen bij HMC, vandaar dat ik het ziekenhuis al kende. Ik vond het toen al een heel prettig en warm ziekenhuis. Ik houd van de diversiteit aan patiënten, collega’s en de sfeer in het ziekenhuis. 

Als je hier een patiënt twijfelachtig ziet kijken, is er altijd wel iemand die helpt. Ik ken ook andere instellingen, waar ze je straal voorbij lopen. Bij HMC zit het in het DNA van de mensen. De onderlinge band van collega’s speelt ook mee. We werken hard met elkaar, maar hebben ook lol met elkaar. We zijn een zelfsturend team, iedereen laat elkaar in z’n waarden en spreekt elkaar aan als dingen mislopen. Jaren geleden zijn er Cardiologen vanuit LUMC gekomen om hun expertise hier in te zetten. Mede daardoor is de afdeling ‘slimmer’ geworden, er gebeurd nu ook meer. Er zijn ook mede daardoor veel nieuwe en goede ontwikkelingen op Cardiologisch gebied. Bijvoorbeeld het dotteren, Pacemakers, ICD’s, veel beeldvormend onderzoek (echografie). Dit maakt de Cardiologie heel compleet en veel completer dan in het verleden.

 Wat mijn werk zo leuk maakt is het werken met jonge en enthousiaste mensen en het totaalbeeld van dit specialismen. Het opleiden van jonge verpleegkundigen tot CCU verpleegkundigen. Ik wil in mijn laatste jaren zoveel mogelijk kennis meegeven aan de jongere generatie en ik doe dit echt met heel veel plezier. 

Waarom de CCU?

Je moet bij de CCU goed tegen acute situaties kunnen. Het ene moment is het rustig, maar er kan zo een reanimatie komen. Je moet ook geduldig zijn. “Luister niet naar wat iemand zegt, maar probeer te begrijpen wat iemand bedoelt”. Daarnaast moet je veel plezier kunnen ontleden aan technische vaardigheden en het leuk vinden om met apparatuur te werken. 

Als je uitdaging wilt, dan is de CCU de juiste afdeling voor jou! Wij staan altijd voor alles en iedereen klaar. We houden van opleiden en ontwikkelen. Ook als je al gediplomeerd CCU-verpleegkundige bent, kun je jezelf verder ontwikkelen. Voor leerlingen hebben we een warm en veilig opleidingsklimaat!