HMC

Rianne Hollaar

Cardiologie verpleegkundige

Rianne Hollaar

Cardiologie verpleegkundige

Ik kom oorspronkelijk uit het Westland, maar woon al vanaf mijn 13e in Den Haag. Ik voel mezelf een echte Haagse. Toen ik 16 jaar was, ben ik in een verpleeghuis gaan werken. Dit was tijdens mijn Verzorgende IG opleiding. Na het afronden van deze opleiding heb ik tot 2018 in de Ouderenzorg gewerkt. Ook werkte ik hiernaast als Verzorgende in de wijk. Ik had dus 2 banen. Mijn werk in de wijk deed ik op freelancebasis voor een uitzendbureau. Daardoor heb ik alle wijken van Den Haag gezien en de laatst jaren voornamelijk de Schilderswijk. Ik vind dit echt de leukste wijk! Het verpleeghuis is namelijk in Benoordehout (Scheveningen) en dat was zo’n andere patiëntenpopulatie. Het contrast in deze 2 banen vond ik zo leuk!

De overstap naar het ziekenhuis was mijn beste keuze ever! Het doet niets af aan het werk in het verpleeghuis en hoe ik mezelf daar ontwikkeld heb. Maar als ik zie hoe ik nu in mijn vel zit, zou ik niet anders willen!

Rianne Hollaar, Cardiologie verpleegkundige

Cardiologie

In 2010 ben ik gestart met de MBO-V BBL (beroepsbegeleidende leerweg) in het verpleeghuis waar ik toen werkte. Ik had al jaren het gevoel dat ik stilstond in mijn ontwikkeling. Ondanks dat ik het nog heel erg naar mijn zin had in de ouderenzorg. Als je in een verpleeghuis door wilt groeien, dan is management een voor de hand liggende keuze. Maar toen ik daarover ging nadenken voelde ik de behoefte om door te gaan leren binnen mijn vakgebied. Ik voelde mezelf nog niet volleerd genoeg. In 2013 heb ik mijn diploma gehaald en ben toen de vacatures in de gaten gaan houden. In eerste instantie werden in het ziekenhuis alleen mensen gevraagd die ervaring hadden. Op een gegeven moment veranderde dat en solliciteerde ik. In het najaar van 2018 ben ik gestart bij de Cardiologie afdeling. Dit was toen nog in HMC Bronovo. Tijdens mijn sollicitatiegesprek werd er open en eerlijk gesproken over het samenvoegen van de acute zorg in HMC Westeinde en het feit dat de afdeling daarheen zou gaan verhuizen. Dit heeft zich toen ook in sneltreinvaart afgespeeld.

De overstap

In het begin was het pittig en vond ik het een grote overstap. Het is sowieso wennen als je van baan verandert, maar dit was voor mij ook nog eens een heel ander werkveld. Ik had weinig kennis over zaken, die ik wel in theorie had geleerd. Maar omdat ik dit nooit in de praktijk heb meegemaakt, was het voor mij nieuw. De ouderenzorg is voornamelijk gericht op comfort en veel minder gericht op behandelen. Hoe kan ik de mensen waar ik voor zorg zo aangenaam mogelijk hun laatste levensfase mee laten maken? In het ziekenhuis is dat helemaal andersom. Dit is voornamelijk gericht op behandelen.

In het ziekenhuis ontdekte ik dat je continue aan moet staan en dingen aan het uitzoeken bent. Het is een heel andere manier van werken en zorgen. Ik heb daar wel een aantal maanden over gedaan voordat ik mijn plekje had gevonden. Waar ik vandaan kwam was ik het aanspreekpunt en wist ik overal wel van. Ik had daar wel aanzien. Dat is niet heel belangrijk, maar pas als je dat niet meer hebt voel je pas het verschil. Uiteindelijk toen ik het te pakken had, mijn kennis verbeterde voelde ik mezelf zelfverzekerder en voelde ik het echt. Dit is echt mijn ding! Ik zie hier mezelf de komende jaren echt groeien.

Geen plan

Eigenlijk heb ik nooit echt een plan gehad. De afdeling Cardiologie is een afdeling waar je een goede basis kunt leggen om door te groeien. Het is een heel interessant specialisme, dat voor een gedeelte bestaat uit acute zorg en een deel niet acute zorg. Dat maakt het voor mij een leuke manier van werken. Alleen acute zorg (CCU) zou niet zo bij mij passen. Ik heb ook behoeft aan een langer zorgtraject, zodat ik kan zorgdragen voor deze mensen. Dat maakt de combinatie in dit specialisme voor mij zo leuk. Ik vind het ook fijn dat ik de tijd kan nemen voor patiënten en te bedenken hoe we ‘dingen gaan aanpakken’ en wat meer maatschappelijk bezig zijn. Maar hier hoort ook bij dat je direct moet handelen en prioriteiten moet stellen.

Zo liggen er bij ons op de afdeling patiënten die van de CCU komen, maar zijn er ook patiënten die al een week op de afdeling liggen. Wat ook tof is aan onze afdeling is de dagopname. Hier komen patiënten die bijvoorbeeld voor hartkatheterisatie, een dotterbehandeling of pacemaker komen. Het is onze taak om de patiënten hierop voor te bereiden.

Of toch een plan?

Toen ik als MBO Verpleegkundige bij de afdeling Cardiologie ging werken, kreeg ik een goed inwerkplan. In een redelijk snel tempo kon ik mezelf verder ontwikkelen middels e-learnings en heb ik in 2019 de cursus Cardiologie gedaan. Dat duurde 4 hele dagen en uiteindelijk heb ik deze afgesloten met 2 toetsen. Nu heb ik mijn ‘Cardiologie-aantekening’. Een vervolgstap zou de CCU opleiding zijn. Ik zou dat leuk vinden omdat ik dan echt veel kennis zou hebben over één bepaald specialisme. Maar zoals ik al zei is de acute zorg niet mijn toekomst.

Sinds 1 maart ben ik Senior verpleegkundige. Mijn zorgmanager heeft mij hiervoor aangedragen. En in 2019 ben ik gestart met de HBO opleiding, welke ik hopelijk volgend jaar (2022) kan afronden. Ik vind het nu vooral leuk om het team aan te sturen en mezelf te richten op kwaliteit. Of ik in de toekomst zorgmanager word? Dat kan! Maar de palliatieve zorg trekt mij ook heel erg.

Hé, jij daar!

Ben jij een avontuurlijke en creatieve verpleegkundige en iemand die zichzelf redt, een eigen mening heeft en inbreng levert? Dan pas jij in ons team! Doordat iedereen in ons team zijn/haar eigen mening en inbrengt heeft, komen we tot de kern en dat maakt ons een sterk team. Bij ons hoef je niet bang te zijn je mening te geven. We zijn een gemeleerd, jong team met verschillende afkomsten. Dat maakt het zo leuk! Ook onze patiëntenpopulatie is gemeleerd en dat is soms ook een uitdaging. We hebben vaak te maken met taalbarrieres, maar dat maakt het wel heel avontuurlijk allemaal. Je maakt hier zoveel verschillende situaties mee. Mensen zijn dankbaar als ze naar huis mogen, maar soms komen patiënten ook te overlijden. Dat kunnen we met elkaar goed relativeren. Ik merk dat ik het mezelf wel kan aantrekken als iemand komt te overlijden die jong is. Maar omdat ik al zo lang in de gezondheidzorg zit, weet ik hier goed mee om te gaan.

Geïnteresseerd geraakt?

Heb je na het lezen van mijn verhaal interesse om mijn collega te worden en ook als Cardiologie Verpleegkundige bij HMC te werken? Ga dan direct naar onze openstaande vacature via onderstaande button!

Naar de vacature Verpleegkundige Cardiologie