HMC

Sanjay Gobardhan (32)

Van droom naar werkelijkheid

Sanjay Gobardhan (32)

Van droom naar werkelijkheid

32 jaar geleden ben ik geboren in Haaglanden Medisch Centrum Westeinde (toen nog MCH). Het is zo bijzonder dat ik hier nu rondloop als AIOS Cardiologie! Toen ik klein was wist ik al dat ik dokter wilde worden. Mijn opa was chirurg (inmiddels met pensioen), door hem ben ik geïnspireerd geraakt. Vroeger nam hij mondkapjes en OK mutsen mee naar huis, dat vond ik toen al zo leuk en interessant. Zijn zoon (mijn oom dus) is ook chirurg, dat geeft mij ook weer een extra stimulans. Mijn ouders hebben mij altijd ondersteund en het mogelijk gemaakt dat ik verder kon studeren.

Toeval?

Ik ben opgegroeid in Zoetermeer, maar in Den Haag naar de middelbare school gegaan. Na deze periode ben ik aan de Erasmus Universiteit, Geneeskunde gaan studeren. Nadat ik afgestudeerd was heb ik gesolliciteerd op een vacature ANIOS Cardiologie alhier in het Westeinde. Ik werd meteen aangenomen en ben zo doorgestroomd als arts-onderzoeker in het Leids Universitair Medisch Centrum. Dit dankzij de Cardiologen bij HMC! Zij hebben mij naar voren geschoven en deze kans geboden, waar ik heel dankbaar voor ben. Na een aantal jaren promotie ben ik aangenomen voor de opleiding tot Cardioloog en ben ik vorig jaar april begonnen in het HMC op de afdeling Interne Geneeskunde.

Momenteel zit ik er een jaar en deze afdeling heeft veel raakvlakken met Cardiologie, het zijn beide beschouwende afdelingen. Veel patiënten met een slecht hart hebben slechte nieren en slechte bloedvaten. Dit houdt allemaal verband met elkaar. Op deze afdeling leer ik de basis voor het vakgebied. Vanaf volgend jaar januari ga ik naar de Cardiologie-afdeling. Na deze periode keer ik terug naar het LUMC om mijn opleiding af te ronden.

Naast het feit dat ik veel werk, maak ik ook tijd vrij voor mijn vrienden en familie. Twee keer per week voetbal ik in een vriendenteam en af en toe ben ik in de sportschool te vinden. Daarnaast houd ik ook wel van een feestje op z’n tijd!

Diversiteit

Na het afronden van mijn studie Geneeskunde heb ik 3 maanden even ‘niks’ gedaan. Ik heb genoten van het feit dat ik mijn diploma had. Ik wist nog niet precies wat mijn uiteindelijk specialisatie zou worden. Mijn laatste stage als semi-arts heb ik op afdeling Gynaecologie gedaan. Na 12 weken dacht ik, als ik dit blijf doen, dan kan ik straks geen vrouwen meer zien. Cardiologie heb ik echter altijd al interessant gevonden, dit komt mede door het feit dat je meerdere werkzaamheden doet binnen 1 specialisatie. Je bent eigenlijk 3 specialisten in 1; waaronder deels radioloog door de beeldvorming, internist door de beschouwende werkzaamheden en deels chirurg omdat je ook een ‘ingreep’ kunt uitvoeren bijv. dotteren bij een hartinfarct. De Cardiologie-patiëntenpopulatie is gemêleerd, jong en oud. Ook het langere patiëntencontact spreekt mij erg aan. De patiëntenpopulatie binnen het HMC spreekt mij erg aan. Het is een enorm gevarieerde populatie met etnische diversiteit en laag- en hoog risicopatiënten. Daarnaast is het mooi dat je binnen het HMC op alle drie locaties wordt ingezet en op iedere locatie variatie van patiënten hebt.

Als ik dit blijf doen, dan kan ik straks geen vrouwen meer zien

Sanjay Gobardhan, 32 jaar, Arts-assistent Cardiologie

Goede sfeer met leuke collega’s

Dat is iets waarvoor ik voor HMC heb gekozen. Net zoals bij de patiëntenpopulatie, werkt hier ook een gemêleerde groep met verschillende afkomsten en achtergronden. We werken ongeveer met 50 assistenten verdeeld over de drie ziekenhuizen. De diensten verdelen we met elkaar over de 3 locaties. De sfeer is erg leuk! Elke maand hebben we de ‘HIV’-borrel (het is vrijdag) in de het centrum van Den Haag. Ook wordt er jaarlijks een skireis georganiseerd. Tevens hebben we een keer per 2 maanden een assistentenborrel ziekenhuisbreed. De collegás komen en gaan en ook door de diensten zien we elkaar iets minder. We nemen meer initiatief onderling om de borrels toegankelijker te maken. Zo is er ook een groepsapp, waarin genoeg wordt gepost.

Als ik straks ben afgestudeerd zou ik hier absoluut willen komen werken als Cardioloog! Het is een heel fijn ziekenhuis, waar ik goeie ervaringen heb met Dr. Oemrawsingh en Dr. Savalle als voorbeeld. We hebben ook een jonge pool van AIOSSEN vanuit het LUMC hier werkzaam. Het is een prettige en veilige leeromgeving. Ik heb hier al zoveel geleerd en ik leer iedere dag weer wat bij! Het onderwijs wordt ontzettend gestimuleerd. De mensen die ik spreek en hier als AIOS/ANIOS hebben gewerkt hebben alleen maar goeie ervaringen met HMC. Alles bij elkaar heeft ervoor gezorgd dat ik hier weer terug ben gekomen.

Managen

Tja, de werktijden en de werkdruk zijn hoog. Er is een hoge turnover, dit ervaren wij als arts-assistenten. Soms is er door ziekte of vakantie een zwakkere bezetting. Het is puzzelen met elkaar hoe we alles opgevuld krijgen. Het kan toch wel pittig zijn. Als je de baan goed managet, valt de hectiek mee. Je moet niet alles zelf willen doen, maar ook weten wanneer je bijvoorbeeld de verpleegkundige in kunt schakelen en bepaalde taken kunt delegeren. Vraag elkaar om hulp, zorg dat iedereen in zijn of haar kracht zit! Over 5 jaar ben ik afgestudeerd als Cardioloog, dan ga ik hier zeker weten solliciteren!