HMC

Sanne Bloemendaal (25)

Verpleegkundige die gek is
op haar vakgebied
en op Rock festivals!

Sanne Bloemendaal (25)

Verpleegkundige die gek is
op haar vakgebied
en op Rock festivals!

Toen ik op de HAVO zat heb ik in het derde leerjaar een beroepskeuzetest gedaan. Daar kwam uit dat ‘verloskundige’ het beste bij mij zou passen. Daar had ik best oren naar. Maar daar moest je een pretpakket inclusief scheikunde voor hebben en dat was, netjes uitgedrukt, nou niet bepaald mijn sterkste kant. Daarom besloot ik na mijn HAVO direct HBO-V (voltijd) te gaan doen als opstap. Toen ik me vervolgens mocht inschrijven voor Verloskunde dacht ik ‘Waarom wil ik dit eigenlijk?’ Ik had het enorm naar mijn zin bij de opleiding en ik vond verloskunde een te klein onderdeel van het pakket aan werkzaamheden wat je kan doen. Het is een prachtig beroep, begrijp me niet verkeerd, maar ik wilde meer en daarom heb ik de HBO-V afgerond.

Al veel gezien in de zorgwereld

Inmiddels ben ik 25 jaar en durf ik te zeggen dat ik een ervaren verpleegkundige ben. Dit komt mede doordat je door de voltijd-variant veel stage moet lopen bij diverse zorginstellingen. Ik heb ondanks mijn jonge leeftijd al behoorlijk veel gezien van de zorg. Zo heb ik zeer leuke en leerzame stageperiodes gehad bij het Erasmus MC, het Sophia kinderziekenhuis en het Vlietland ziekenhuis. Ik heb dus een kijkje in veel keukens mogen nemen en dat vond ik zeer waardevol. Ik was een jonge leerling en het was niet altijd even makkelijk om bijvoorbeeld als 16-jarige dementerende ouderen te verzorgen, dat vond ik soms behoorlijk ingrijpend. Ik heb in die tijd veel steun aan mijn ouders gehad. Dan kwam ik wel eens thuis van een zware dag en dan zei ik ‘Ik weet af en toe niet hoe ik er mee om moet gaan’ en dan zeiden mijn ouders ‘Ah joh, er komt steeds meer bij kijken, je doet het hartstikke goed en maak gewoon af waar je aan begonnen bent’. Ik ben door deze ervaringen vrij snel volwassen geworden. Vriendinnen noemen mij wel eens gekscherend ‘Mama Sanne’.

Nadat ik gediplomeerd was ben ik gaan werken bij het woonzorgcentrum de Ark in Wateringen. Ik had daar al een bijbaan. Ik heb daar een half jaar contract gekregen als VIG’er. Er waren toen geen vacatures in het ziekenhuis, iets wat nu totaal ondenkbaar is. De overheid besloot dat er meer kwaliteit moest komen in de verpleeg- en verzorgingshuizen dus moesten er meer verpleegkundigen komen in de verpleeg- en verzorgingshuizen. Toen ben ik als Verpleegkundige bij de Ark gaan werken. Ik heb daar vooral geleerd om met kwaliteit van de zorg om te gaan en het werken in het team, met mensen die al zeer lange tijd op dezelfde plek werkten. Ik heb gewerkt aan het tot stand komen van zelfsturende teams. Ik heb daar veel bereikt en daar ben ik erg trots op!

Via de job-alert bij HMC in dienst gekomen

Vervolgens ben ik bij HMC terecht gekomen. Ik had de jobalert van HMC altijd aan staan (eigenlijk van alle ziekenhuizen in de buurt). HMC had mijn eerste voorkeur, omdat de vacatureomschrijving volledig bij mij aansloot. Vooral de chirurgische afdeling in combinatie met gynaecologie sprak mij erg aan, daarom heb ik snel gereageerd. In de vacature werd ervaring met ouderen gevraagd dus het voelde als op het lijf geschreven. Toen ik reageerde was ik binnen een paar dagen op gesprek en binnen een week was ik al aangenomen. Het was een heerlijk snel sollicitatieproces.

Patiënten vinden het fijn en waarderen het als zij zien dat wij het naar ons zin hebben. Het draagt zeker bij aan het herstel. Patiënten zeggen zelf dat humor de beste pijnbestrijding is.

Sanne Bloemendaal, 25 jaar, Verpleegkundige

De Henriëtte afdeling: Keihard werken met de juiste aandacht

Toen ik een tijdje aan het werk was, dacht ik eerlijk gezegd ‘waar ben ik aan begonnen’. Ik dacht dat ik in het werk zou verzuipen. Dat heb ik vrij snel aangekaart bij mijn toenmalige leidinggevende en ik ben goed geholpen daaraan te werken. Toen mijn nieuwe manager Jacomine kwam had ik het gevoel dat we met een vast team aan het werk waren en dat we deze mensen ook binnen boord hebben kunnen houden. We hebben nu een team dat keihard werkt, vooral voor elkaar.

Ik vind het werken op deze afdeling op locatie HMC Bronovo heel leuk omdat het team een goede mix is tussen jonge mensen en gearriveerde verpleegkundigen. Je kan hier goed beginnen om uiteindelijk jezelf verder te specialiseren. Het is onder elkaar de grootste lol maar bij de patiënt zijn we altijd professioneel gezellig. Patiënten vinden het ook fijn en waarderen het als zij zien dat wij het naar ons zin hebben. Het draagt zeker bij aan het herstel. Patiënten zeggen zelf dat humor de beste pijnbestrijding is. Je voelt goed aan wanneer een lolletje wenselijk is en wanneer niet. Je moet dat durven en daar een dosis lef voor hebben.

Patiënten liggen hier qua duur heel verschillend. Dat varieert van 4 dagen tot een week en soms een uitschieter naar 2/3 weken bij bijvoorbeeld infecties. Het gemiddelde ligt op 2-3 dagen want we willen de patiënten zo snel mogelijk weer naar huis hebben.

Een erg dynamische en uitdagende werkomgeving dus waar er oog is voor de medewerkers!

Blijven doorontwikkelen

Toen ik in dienst kwam bij HMC toen kreeg ik binnen een maand de mogelijkheid de gynaecologie opleiding te doen, deze duurde één jaar. Dat was wel erg gaaf en dat is wat ik graag wilde. Ik ben dan ook heel blij dat het HMC mij deze kans gaf om mijzelf te kunnen blijven ontwikkelen. Ik ben nu het aanspreekpunt voor Gynaecologie op de Henriëtte afdeling. Het is echt mijn ding. Ik vind het erg leuk en waardevol om klinische lessen te geven en collega’s op weg te helpen op het gebied van gynaecologie. Zo ben ik nu ook het aanspreekpunt voor het Endometriose team. Te gek!

Kwaliteit vind ik het leukste wat er is dus ik hoop ooit senior verpleegkundige te worden en uiteindelijk zorgmanager te kunnen worden in het ziekenhuis. Kwaliteit garanderen en blijven bouwen aan de teams. Jacomine denkt daar ook in mee door mij te wijzen op aantrekkelijke opleidingen op het gebied van management. Anders heeft de acute zorg ook zeker mijn interesse. Maar als ik ouder ben hoop ik wel echt leidinggevende te worden.

Als ik nu leidinggevende zou zijn dan zou ik dit team 100% willen behouden en net als Jacomine haar mensen de vrijheid en verantwoordelijk te geven en onderdeel zijn van een team en echt iets betekenen, dat is zo ontzettend belangrijk. Als dat er niet zou zijn dan zou ik weg gaan. Natuurlijk doe je het werk voor de patiënt maar mezelf prettig voelen op de werkplek en het gevoel hebben dat we het echt samen doen is minstens zo belangrijk.

Een écht en persoonlijk opleidingsziekenhuis

HMC is een echt opleidingsziekenhuis. Het is voor leerlingen een ontzettende fijne en veilige werkomgeving. Ik kan het weten want ik kan het vergelijken met andere zorginstellingen. Je kan hier een goede basis leggen voor een mooie carrière in de zorg. Er is altijd goede praktijkbegeleiding. Ik krijg zelf ook voldoende mogelijkheid tot doorleren. Het naar je zin hebben is voor mij eigenlijk goed genoeg en het fijne hier op HMC Bronovo is dat het kleinschalig is dat je elkaar echt leert kennen. Ik vind de patiënten hier op HMC Bronovo ook heel prettig.

Ik vind het bijzonder dat patiënten veel vertrouwen in mij hebben. Ik denk dat dit komt doordat ik vaak de tijd neem voor goede voorlichting over onder andere de opname, hierdoor kan ik veel vertrouwen kweken voor het vervolg. Sommige patiënten vertellen mij hierdoor erg veel en dat voelt vertrouwt en dat is erg gaaf.

Connectie met Endometriose

Ik maak op de afdeling supermooie dingen mee waar je veel voldoening van krijgt en waar je veel leert. Vrouwen die je echt verder kan helpen bij extreme pijnklachten of het niet zwanger kunnen worden. Als we zien dat we na een operatie de klachten kunnen verhelpen of kunnen zorgen dat iemand toch zwanger kan worden, dan is dat te gek. De Endometriose in balans poli draagt daar echt aan bij. Ik zit in de werkgroep Gynaecologie en ben ik nauw betrokken bij de poli Endometriose, waar ik veel van mijn kennis kan delen. Ik voel me daar heel erg serieus genomen. De rol met de arts is ook erg professioneel en leuk. Het mooie aan HMC is dat je elkaar altijd kunt aanspreken en feedback kunt geven. Fricties worden vrijwel altijd uitgesproken. Je kan aan iedereen je vraag stellen, op iedere afdeling, je bent echt gelijke van elkaar. En dat is knap voor een grote organisatie als HMC.

Een goede verpleegkundige in een fijn team

Een goede verpleegkundige zijn betekent in mijn optiek dat je hart voor de patiënt hebt en dat je dagelijks energie uit je werk kan halen. Je moet zeker ook zelf meebrengen. Je moet leergierig en ambitieus zijn, open staan voor feedback en altijd oog voor kwaliteit houden. De patiënt altijd centraal hebben in je handelen en altijd kijken wat er beter kan.

Van mijn collega’s verwacht ik dat iedereen open en eerlijk is en dat er ruimte is om feedback te geven en te ontvangen, daar wordt je als team echt beter van.

Endometriose en….rockfestivals

Ik sta voor Endometriose en wat dit voor vrouwen kan betekenen. Ik wil daar echt onderdeel van blijven uitmaken, het maakt mij trots. Het is misschien stiekem wel een hobby. Een andere grote hobby die ik heb is het gaan naar grote muziekfestivals en concerten. Denk dan vooral aan rockfestivals zoals Rock Werchter, Lowlands en Down the rabbit hole. Maar ook bandjes kijken in kleine zaaltjes (zoals Paard en Paradiso) vind ik heerlijk. Vooral britpop en punkrock vind ik fantastisch. Ik merk dat ik wel altijd scherp ben als er iets aan de hand is, dat zit toch in je. Verpleegkundige ben je altijd. Dus ook op rockfestivals.

Ik spreek graag veel met vriendinnen af om lekker wat te gaan drinken of eten of naar de bioscoop te gaan. Een goede film kijken is een fijne ontspanning. Juist na veel nachtdiensten plan ik veel sociale contacten, zo blijf ik lekker in mijn ritme!

Wil jij ook werken als Verpleegkundige?

Heb je naar aanleiding van mijn verhaal interesse om bij HMC als Verpleegkundige te werken? Bekijk dan onderstaande vacatures en solliciteer. Wij kijken uit naar een kennismaking met jou! Staat jouw gewenste vacature er (nog) niet tussen? Maak dan een job-alert aan.