HMC

Wilco Muijderman

Van beveiliger naar verpleegkundige

Wilco Muijderman

Van beveiliger naar verpleegkundige

Oorspronkelijk kom ik uit Noord-Holland. Na het behalen van mijn havo diploma ben ik gestart met de studie Integrale Veiligheidskunde. Deze opleiding was veel minder “praktijkgericht” dan ik had verwacht. Om die reden ben ik toen gestopt met de opleiding en ben ik verder gegaan met Evenementen Beveiliging waar ik tijdens de opleiding al als stage mee begonnen was.

Beveiliger bij HMC

Na zo’n tien jaar ervaring in de beveiliging in verschillende rollen en branches zoals; vakantieparken, horeca en hotels, wees één van mijn toenmalige collega’s mij op de vacature voor beveiliger bij HMC. De diversiteit aan werkzaamheden en de betere arbeidsvoorwaarden, deed mij besluiten te solliciteren. Het sollicitatiegesprek was een fijne kennismaking bij HMC, helaas kon ik toendertijd niet direct starten. Later ben ik benaderd met de vraag of ik nog interesse had in de functie van beveiliger. Hierover bestond geen twijfel omdat ik de uitdaging graag wilde aan gaan.

De dag van een beveiliger bij HMC

Als beveiliger bij HMC had ik verschillende taken. waaronder het werk in de meldkamer als meldkamercentralist. Hier hield ik toezicht met de camera’s, beantwoordde ik inkomende telefoontjes en de intercoms en stuurde ik mijn collega’s aan. Verder liep ik preventief rondes, was ik brandbestrijder bij helikopter landingen en reageerde ik op meldingen zoals bijvoorbeeld hangjongeren of (dreigende of al geëscaleerde) agressie.

Wat mij het meeste is bij gebleven

Mijn eerste helikopterlanding (die ik heb bijgewoond) is mij echt bij gebleven. De traumahelikopter is iets waar je normaal gesproken niet mee in aanraking komt, het was zo bijzonder om de helikopter op het platform te zien, erg indrukwekkend. Het uitzicht vanaf het helikopterdek alleen al is indrukwekkend, je kijkt uit over de skyline van Den Haag. Als beveiliger ben ik ook regelmatig op de Spoed Eisende Hulp geweest omdat de collega’s daar veel te maken krijgen met verwarde of geïntoxiceerde patiënten en agressie. Het was belangrijk dat ik mijn mannetje kon staan, maar nog belangrijker dat ik ook empathie kon tonen. Bijvoorbeeld bij patiënten met heftige emoties, iemand die  binnen kwam die zelfmoord had proberen te plegen. Daar stond ik ook preventief bij, de buitenwereld weet niet dat ik als beveiliger vaak een luisterend oor biedt en de patiënt gerust kan stellen. Met begrip voor de situatie en een luisterend oor ben ik ver gekomen in mijn werk.

Dé overstap van beveiliger naar leerling verpleegkundige

Ik heb altijd al interesse gehad in de acute zorg. In een ver verleden heb ik bij de reddingbrigade mijn EHBO-diploma gehaald. Wanneer ik er nu op terug kijk heeft het “zorgen” er bij mij altijd al in gezeten.

In het verleden heb ik verschillende situaties meegemaakt waarbij ik niet beroepsmatig mensen aan het helpen was terwijl anderen bijvoorbeeld vrolijk door gingen met feesten. Regelmatig ging ik het gesprek aan met collega’s om hen mentaal te ondersteunen, ik ben ook aangesloten bij ons collegiale opvang team. Dat ik graag mensen help zie je ook terug aan de AED en EHBO-tas die ik standaard bij mij heb op mijn motor. Zo sta ik regelmatig langs de weg een verbandje aan te leggen of reageer ik op een reanimatie oproep.

Door mijn werkervaring in het ziekenhuis als beveiliger is mijn beeld van het verpleegkundige-vak totaal veranderd en zag ik dat het werken in de zorg veel stoerder en veelzijdiger is dan ik aanvankelijk dacht. Door het overlijden van mijn zwagertje in 2018 ben ik echt gaan nadenken over wat ik belangrijk vond in het leven. Samen met de werkervaring in het ziekenhuis en mijn veranderde beeld van het verpleegkundige- vak heeft dit mij laten beseffen dat het “zorgen voor” mij veel meer voldoening geeft dan het beveiligings-vak. Ik heb contact opgenomen met één van de mobiliteit adviseurs van de loopbaan balie en daarmee heb ik mijn twijfels over werk-geluk besproken. Dit gesprek gaf mij de bevestiging dat ik wilde gaan voor de opleiding tot leerling verpleegkundige.

De deeltijd opleiding leerling verpleegkundige

De opleiding van leerling verpleegkundige duurt vier jaar, ik ga twee dagen naar school en werk drie dagen. Het is fijn dat ik de theorie nu gelijk in de praktijk breng. Elk leerjaar zal ik op een andere afdeling werken, dit wordt vanuit het opleidingsinstituut Landsteiner instituut ingedeeld. Momenteel ben ik werkzaam op de afdeling Interne Geneeskunde en Nefrologie. Het is heel fijn om te werken op deze afdeling. Helaas mag ik als leerling nog weinig handelingen verrichten, maar dit is logisch, dit gaat verder in de opleiding veranderen. De collega's op de afdeling zijn super behulpzaam en leggen mij graag dingen uit, je kunt wel stellen dat wij echt als team samenwerken en elkaar aanvullen.

Het contact met patiënten is wel heel anders dan ik gewend was vanuit mijn rol als beveiliger. Eigenlijk is het contact veel beter geworden. Bezoekers reageerden vaak achterdochtig bij het zien van iemand in uniform bijvoorbeeld; wanneer iemand iets liet vallen en ik die persoon aansprak, werd er snel gereageerd van "wat moet die beveiliger" tot ze doorkregen dat ik het goed bedoelde. Nu ik als verpleegkundige werkzaam ben merk ik dat mensen veel sneller open staan voor contact en ze nemen vaak veel eerder aan dat je behulpzaam probeert te zijn.

Mijn droom?

De komende jaren ga ik mij focussen op de afronding van mijn opleiding tot mbo verpleegkundige. Hierna is mijn ambitie om mij te specialiseren tot SEH-verpleegkundige. Het is fijn om te weten dat ik deze specialisatie via HMC kan doen. Uiteindelijk is mijn droom om op de (motor) ambulance te werken. Maar eerst verpleegkundige worden!

Geïnteresseerd geraakt?

Heb je na het lezen van mijn verhaal interesse om mijn collega te worden en ook als Verpleegkundige bij HMC te werken? Ga dan direct naar onze openstaande vacatures via onderstaande button!

Naar verpleegkundige vacatures